UPDATE – Derapaj grav: Iohannis indeamna la nerespectarea legii si ataca CCR inaintea unui vot crucial!

6 mai

Președintele Klaus Iohannis a intrat în vrie mare de tot în ultima perioadă, pe fondul prăbușirii în sondaje și, probabil, al stresului provocat de pandemie. Ieșirea sa publică de azi, pe marginea deciziei CEDO în cazul Kovesi, constituie un derapaj extrem de grav de la regulile statului de drept și care în mod normal nu ar trebui să fie lăsat nesancționat.

Ce ne spune președintele:

”Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că doamnei Kövesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei Curții Constituționale a României de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA.
Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică.
Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kövesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire.
O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe.
Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată.
Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția.

Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”.

Klaus Iohannis cere oficial și public încălcarea legii, pentru că deciziile Curții Constituționale sunt definitive și obligatorii, și nu există posibilitatea legală a revizuirii lor.

În egală măsură, atacul violent al președintelui la CCR are loc cu doar o zi înainte ca judecătorii să ia în discuție ceea ce ar putea conduce la cea mai mare lovitură administrată lui Iohannis, respectiv declararea ca neconstituționale a decretelor privind instalarea stării de urgență, în urma sesizării Avocatului Poporului.
Dacă acest verdict va veni mîine, Klaus Iohannis nu mai poate rămîne în funcție, fiind obligatorie demisia lui, pentru că ar fi vorba de cel mai mare abuz imaginabil, la adresa întregului popor.

Dacă refuză să demisioneze, partidele parlamentare sunt obligate, la rîndul lor, să inițieze imediat procedura de suspendare, în caz contrar devenind complice ale acțiunii abuzive a președintelui.

Să mai punctăm că, cerînd revizuirea deciziei CCR, Klaus Iohannis transmite, totodată, indirect, mesajul că statul român, administrat în prezent de partidul său, nu va face recurs la decizia în primă fază a judecătorilor CEDO, lăsînd România fără apărare împotriva demersului unui cetățean care poate are, poate nu are dreptate în plîngerea sa contra țării. (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S. Faptul că lui Tudorel Toader i se cere demisia din Comisia de la Veneția nu are, desigur, nicio legătură cu plasarea în locul său a actualului ministru al Externelor, Bogdan Aurescu, supleantul său și fost consilier prezidențial al lui Iohannis.

UPDATE: CCR anunță că ședința de judecare a decretelor lui Iohannis se va transmite în direct on-line

În data de 6 mai 2020 va avea loc şedinţa publică de judecată în sistem videoconferinţă în care Plenul Curţii Constituţionale va dezbate excepţiile de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului referitoare la unele acte normative care privesc măsuri adoptate în timpul stării de urgenţă. Şedinţa va începe la ora 09:00 şi se va transmite în direct pe site-ul Curţii Constituţionale, anunță CCR într-un comunicat pe siteul instituției.

https://inpolitics.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: