NUCLEARA: mari companii de stat, milioane donate în Pandemie! Politicieni implicați!

14 mai

DNA

De ce s-au făcut publice donații ale unor companii deținute majoritar de stat prin intermediul unor politicieni – care, evident, și-au arogat merite? Respectiv ”avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral”, apud DNA.

. Ieri, tânărul și bogatul secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, a anunţat o donaţie de un milion de lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

”Am reuşit să aducem 1.000.000 de lei în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud (…) vreau să mulţumesc Guvernului, Ministerului Economiei şi în mod special Companiei Nuclearelectrica pentru această donaţie”, a scris Sighiartău pe Facebook.

Mai mult, chiar și Radu Moldovan (PSD), președinte al CJ Bistrița Năsăud spune, într-o postare că ”sănătatea nu are culoare politică, iar dnul deputat Robert Sighiartău a demonstrat că a înțeles acest lucru, aducând la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, o sponsorizare de 1.000.000 lei, prin compania Nuclearelectrica”.

Da, de fapt, banii sunt de Nuclearelectrica, companie cu capital majoritar de stat (82%) – și nu e clar ce rol a avut Sighiartău aici?! De ce a anunțat el, politicianul donația – și nu compania de stat?

Oare nu cumva din asta Sighiartău a obținut beneficii ”non-patrimoniale”?

Îmi amintesc de cazul Olguța Vasilescu – și citez din înțelepciunea DNA – Kovesi: ”Edilul (Olguța, n.n.) a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016”. (Și, nota bene, acolo erau bani privați – nu ai poporului!)

Acum e o ”invocare” tot în spațiul public, pe Facebook. Și nu e singura din ”pandemie”!

Spitalul de Urgenţă din Brăila a primit o donaţie de 1,5 milioane de lei din partea ”Nuclearelectrica”, iar anunţul a fost făcut de liberalul Cătălin Boboc, fost parlamentar PNL – numit de Marcel Vela, în condiții dubioase, prefect al judeţului Brăila!

Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu a primit de la Nuclearelectrica o donație de 1,5 milioane de lei, anunțată de controversatul deputat PNL Dan Vîlceanu, care a și spus că ”din acești bani, poate fi achiziționat un aparat de testare a COVID-19, pot fi alocate sume către Ambulanța Gorj dar și către spitalul din Târgu- Cărbunești”. Mai mult, conform presei, Vâlceanu l-ar fi informat pe președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, cu o săptămână înainte  că ”o să vină o sponsorizare importantă de la o companie a statului”.

Deci, donațiile de la compania cu 82% capital de stat sunt anunțate de politicieni PNL! Ciudat sau ce? Scandalos? Probabil!…

Și, ca treaba să fie completă, aflați că Nuclearelectrica nu e singura care a făcut asemenea ”donații” în Pandemie.  Iată o listă https://www.svnews.ro/hidroelectrica-a-donat-15-milioane-de-lei-pentru-spitalul-judetean-suceava/206136/ a ”donațiilor” făcute de patru mari companii de stat – pe care, de altfel le felicităm din toată inima pentru gestul lor – dar nu aprobăm folosirea acestuia de către politicieni:

Hidroelectrica este campioana! Statul are 80.6% capital și este principala companie din domeniul energetic, care altfel cere insistent liberalizarea prețului la energie. Iată ce donații a făcut:

Spitalul județean Suceava – 1.500.000 RON.

Spitalul județean Mehedinți – 1.500.000 RON.

Spitalul județean Mureș – 1.333.000 RON.

Spitalul județean Vâlcea – 1.500.000 RON

Spitalul județean Hunedoara – 1.500.000 RON

Spitalul județean Giurgiu – 1.500.000 RON

Spitalul județean Caraș-Severin 1.500.000 RON

 

Urmează Societatea Energetică ELECTRICA, în care statul are 49%. 

Spitalul județean Cluj – 30.000 EURO

Spitalul județean de urgență Ploiești – 30.000 EURO

Spitalul Clinic de Brașov – 30.000 EURO

Institutul de pneumoftiziologie MARIUS NASTA – 30.000 EURO

Institutul  Matei Balș – 30.000 EURO

 

NUCLEARELECTRICA, statul având 82.5% capital:

Spitalul județean Brăila – 1.500.000 RON

Spitalul județean Gorj – 1.500.000 RON

Spitalul județean de urgență Constanța – 300.000 RON

 

Și, în fine Romgaz – cu statul având 80% capital:

Spitalul județean SIBIU 1.500.000 RON

Întrebări: fiind, în mare parte, banii statului – de ce nu au intervenit politicienii – mai ales liberalii – pentru o rectificare bugetară în ajutorul spitalelor? De ce s-au făcut publice donații ale unor asemenea companii deținute majoritar de stat  (cu excepția Electrica) prin intermediul unor politicieni – care, evident, și-au arogat merite?

Repet, felicit companiile pentru gestul și solidaritatea lor – și nu afirm că au avut vreo legătură cu folosirea politică a demersului umanitar și patriotic. Dar… cred că e unul dintre scandalurile care se întrevăd dincolo de ”orizontul” pandemiei.

, Dragoș Dumitriu

https://ro.sputnik.md/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: