CORONA – FEDERALIZAREA EUROPEI!

20 mai

Piețele europene au salutat un nou ”tratament” împotriva gripei – o schemă de împrumut de 500 de miliarde de euro propusă de Franța și Germania, gestionată de Comisia Europeană și operând în cadrul bugetului UE. Sunt bani pentru sectoarele cele mai atinse de criză, dar si pentru așa-numitulk Green Deal al Comisiei condude de Ursula von der Leyen și susținut de Franța.

Pentru mai toată presa europeană, acordul vizează celebrele eurooblogațiuni refuzate de Germania vreme de aproape un deceniu – o mutualizare a datoriilor statelor din zona euro. Anunțul a fost făcut  luni seara de cancelara Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron, care au discutat prin teleconferință. Fondul de 500 de miliarde de euro asupra căruia au cazut de acord Merkel si Macron este insuficient pentru relansare, chiar și în condițiile în care ar fi folosit pentru garantarea unor împrumuturi mai mari de pe piețele financare. Spre exemplu, se estimează că doar Italia va avea nevoie de 500 de miliarde de euro pentru a-și putea repune economia în mișcare. Însă mult mai important este mesajul politic al acestui acord.

În Germania, Suddeutsche Zeitung îl prezintă pe Macron ca pe un „învingător de etapă”, ”destins, zâmbitor și bronzat” în fața obstinației germane de a nu-și asuma nimic din povara datoriilor țărilor euro mai sărace. Desigur, pentru menajarea părții germane, nu a fost folosit  termenul ”euroobligațiuni” (sau ”coronaobligațiuni”, cum au fost recent botezate).

Înainte de intrarea în izolare a Franței, politicile lui Macron ajunseseră într-un punct mort, respinse de o bună parte din societate, iar rata popularității sale se prăbușea. Președintele Frantei a schimbat macazul și s-a orientat spre inițiative geopolitice, semnalând o deschidere față de Rusia, criticând NATO și insistând pe suveranitatea strategică a UE. Însă pentru a-și pune în practică planurile continentale, Macron avea nevoie de ajutorul Germaniei, căci Franța nu avea resursele necesare. Iar sprijinul Germaniei a venit, în special pe fondul distanțării dintre Berlin și Washington în era Trump. Este motivul pentru care Le Figaro concluzionează că Angela Merkel își va încheia mandatul de cancelar salvând mandatul de președinte al lui Macron. ”Este un succes european foarte util pentru președintele Franței”, scrie Le Figaro.

În Franța, acordul franco-german a fost criticat de opozitie. ”O întâlnire umilitoare Macron-Merkel în care Franța a ținut servieta coaliției de la guvernare din Germania. A fost o ambianță de condominium, care a exclus alte țări. Un plan de relansare insignifiant. Meschinăriile lui Merkel. Refuzul anulării datoriilor. Un naufragiu periculos”, a scris Jean-Luc Melenchon, liderul partidului de stânga La France Insoumise. ”După ce a cerut ani de zile țărilor membre să facă economii, în special în sănătate, UE pretinde că acum va salva sectoarele lovite prin împrumuturi condiționate de viitoare măsuri de austeritate. Fără cap și coadă”, a scris pe Twitter un alt membru al partidului.

Marine Le Pen, lidera Adunării Naționale (fostul Front Național) a scris pe Twitter: ”Francezii trebuie să citească printre rândurile anuntului făcut de Macron și Merkel. Vom pierde și mai multă suveranitate, vom plăti și mai mult pentru UE, poate că vom ajunge mâine la un impozit european. Nu este un pas înainte, este o cădere în federalism!”

Finanțiștii nu sunt departe de cocluzia Marinei Le Pen – este un pas către federalizarea UE. Știrea cea mai importantă este aceea ca Germania și Franța au trecut Rubiconul politic și economic. ”Dacă acest sistem va funcționa, el se va extinde dincolo de 500 de miliarde de dolari. Așa fac toate birocrațiile, în special cele europene. Asta va însemna că se vor lua decizii tot mai mari dincolo de nivelul național. Mesajul politic este evident”, scrie Michael Every, de la banca Rabobank.

Statele care vor primi bani din fondul asupra căruia au căzut de acord Germania și Franța vor trebui să aplice politici economice convergente și ”o agendă ambițioasă de reforme”. Nu este deloc limpede ce criterii va folosi Comisia Europeană pentru alocarea fondurilor și nici cum vor fi rambursate. Se știe doar că Franța și Germania au ajuns la o înțelegere pe care acum trebuie să o impună restului statelor membre.

Cotidianul RO

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: