Ce se întâmplă cu ventilatoarele americane cu care se lăuda Klaus Iohannis?

25 mai

Lung e drumul de la vorbe până la fapte când vine vorba de președintele României și laudele sale.

Pe 25 aprilie, Klaus Iohannis ne informa că a purtat o convorbire telefonică cu liderul american în contextul pandemiei de coronavirus, moment în care, potrivit Cotroceniului, „Președintele Donald Trump și-a manifestat intenția de a trimite țării noastre ventilatoare pentru dotarea spitalelor”.

Două zile mai târziu premierul Ludovic Orban spunea la Digi 24 că „200 de ventilatoare ne vin din SUA ca urmare a discuției între președintele Donald Trump și președintele Klaus Iohannis. Vom beneficia de o excepție”. De asemenea, Orban declara că o companie a adus planul de producție a ventilatoarelor în România, condiția fiind ca acestea să ajungă în spitale.

De la anunțurile cu 200 de ventilatoare ce ne vin din SUA a trecut aproape o lună. A rămas în urmă doar un comunicat de imagine al Cotrocenilor, preluat cu mare pompă atunci de aproape întreaga presă.

Americanii trimit ventilatoare. Rușilor!

În acest context, o informație face zilele acestea înconjurul agențiilor. Un avion militar american a sosit joi după-amiaza la Moscova, având la bord 50 de aparate de ventilaţie pentru unităţile medicale ce tratează bolnavi de Covid-19, la câteva săptămâni după ce materiale medicale similare au fost trimise de ruși la New York.

Acesta este „primul lot dintr-o donaţie umanitară pentru Rusia de 200 de aparate de ventilaţie fabricate în SUA”, în valoare totală de 5,6 milioane de dolari, a transmis ambasada SUA la Moscova într-un comunicat.

Purtătoarea de cuvânt a reprezentanţei diplomatice americane a subliniat pe Twitter că „în vremuri de criză, SUA şi Rusia trebuie să conlucreze pentru a salva vieţi”. Alte echipamente trebuie să sosească săptămâna viitoare din SUA.

Pe de altă parte, aparatele de ventilaţie ruse nu au fost utilizate în SUA şi fac obiectul unor verificări în ambele ţări: aparate de acelaşi model s-ar fi aflat la originea a două incendii în spitale din Rusia, unul la Moscova pe 9 mai, altul la Sankt-Petersburg pe 12 mai, care s-au soldat în total cu șase morţi.

IOANA RADU/https://www.cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: