Orban, anchetat de Inspecția Judiciară: „Trebuia să fiți demis în secunda 1!”

25 iun.

UPDATE Inspecția Judiciară a fost sesizată după ce premierul Ludovic Orban i-a „îndemnat” pe judecători „să judece cu mai multă atenţie”.

Presedinta CSM, Nicoleta Ţînţ, a anuntat joi, în ședința Plenului, că a sesizat Inspectia Judiciară „pentru a face verificări, în temeiul art. 30 din Legea 317/2004”. Este vorba despre verificări privind afectarea „independenței, impartialității și reputației profesionale a judecătorilor”.

În cadrul şedinţei de joi a Secţiei pentru judecători a CSM, doi membri ai Consiliului au criticat dur declaraţiile lui Orban.

„Nu am înţeles. Cum adică cu mai multă atenţie? Afirmaţii foarte grave. Dacă era o hotărâre definitivă pot să accepţi că pot fi făcute critici, însă este un litigiu în curs de soluţionare, chiar dacă este numai o suspendare. Ce să înţelegem, că domnul premier îşi doreşte ca nicio măsură de acest gen luată în cadrul ministerelor să nu poată fi supusă controlului judecătoresc? Sau ce putem înţelege? Că numai ministerele şi miniştrii lucrează în baza legii? Nu ştiu ce este în dosar, nu ştiu nici cine este judecător, însă aceste afirmaţii mi se par foarte grave. Este vorba despre judecători şi de aceea am ridicat această problemă. Vă solicit să punem în discuţie suplimentarea ordinii de zi cu această problemă. Cred că ne putem pronunţa chiar în şedinţa de azi, mergând pe bunele practici şi putem hotărî pe loc, fără a ne mai interpreta Inspecţia Judiciară. Cred că putem hotărî noi dacă este firesc ca un premier să vorbească astfel despre un litigiu aflat pe rolul instanţei”, a declarat judecătoarea Gabriela Baltag.

Preşedintele CSM, Nicoleta Ţînţ:
„De aseară, de când au apărut în spaţiul public afirmaţiile premierului, am solicitat transcriptul acestora şi, de dimineaţă, toate materialele care au apărut pe presă, împreună cu transcriptul, le-am transmis Inspecţiei Judiciare pentru a face verificări”.

Un alt membru CSM a spus că declaraţia lui Orban este un „derapaj grav, pentru că premierul României a ajuns să dea indicaţii judecătorilor, spunându-le ce ar trebui sau nu să facă”.

De cealaltă parte, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a luat apărarea lui Orban, susţinând că afirmaţiile acestuia nu au pus în discuţie independenţa judecătorilor și că interpretările date de cei doi membri CSM sunt „extrapolate” şi „eronate”.

Judecătorul Bogdan Mateescu a zis că în acest caz membrii CSM s-au sesizat imediat, în timp ce la alte declaraţii, cum ar fi aceea în care judecătorii au fost făcuţi „şobolani”, Consiliul a intervenit şi după opt luni.

Critici dure și de la o altă judecătoare

Judecătoarea Madalina Afrasinie de la Tribunalul București l-a taxat și ea dur pe premier pentru declarația sa privind decizia Curții de Apel:

„Domnule PM, daca judecatorii ar pronunta hotarari asa cum dumneavoastra guvernati aceasta tara, atunci chiar ca am putea sa stingem lumina si sa ne rugam doar La Dumnezeu!

Nu stiu daca va mai amintiti, dar un fost tovaras presedinte ne cerea sa indicam sursa de finantare in hotararile pe care le pronuntam, atunci cand obligam institutiile publice la plata unor despagubiri!

Intr-o DEMOCRATIE consolidata, dumneavoastra, pentru asemenea declaratii, trebuia sa fiti demis in secunda 1!

Dar, cum in Romania „este o democratie” de tip Miorita, ma astept ca tot noi, judecatorii, sa fim infierati cu manie proletara(ca pe vremea Securitatii…dumneavoastra sunt convinsa ca va amintiti cum era, data fiind si…profesia unei rude 😉 )

Sa va fie rusine!”, a scris magistrata pe Facebook.

Ce a declarat Ludovic Orban

Orban a declarat miercuri, după ce Curtea de Apel Bucureşti a suspendat hotărârea de guvern privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice, că îi îndeamnă pe magistraţi „să judece cu mai multă atenţie”.

„Este vorba despre o suspendare care este decisă până la judecarea de fond. Sigur că nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedură. Eu cred că managementul unui minister trebuie să îşi organizeze ministerul aşa cum consideră necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie, pentru că în elaborarea hotărârilor de guvern de organizare şi funcţionare ale ministerelor, ale autorităţilor administraţiei centrale, conducătorii acestor instituţii au posibilitatea legală de a-şi organiza activitatea în departamente, direcţii generale, aşa cum consideră ei că este bine. Dacă în felul ăsta se suspendă hotărâri de guvern privitor la reorganizarea unor ministere, reforma în administraţie va fi întârziată, pentru că cine ştie când se va ajunge la judecarea pe fond, iar suspendarea unui act normativ, mă rog a prevederilor legate de Direcţia Juridică, nu mi se pare corectă”, a spus Orban.

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, miercuri, hotărârea de guvern privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice, prin care era desfiinţată Direcţia Generală Juridică, care era înlocuită cu două noi structuri.

Judecătorii au admis o cerere depusă în instanţă de Ciprian Sebastian Badea, şeful Direcţiei Generale Juridice din cadrul Ministerului de Finanţe.

„Admite în parte cererea. Dispune suspendarea executării Hotărârii Guvernului nr. 380/2020 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408/18.05.2020, în ceea ce priveşte art. I pct. 3 – Anexă, referitor la desfiinţarea Direcţiei Generale Juridice şi înlocuirea acestei structuri cu două noi structuri – Direcţia Juridic şi Reglementare şi Direcţia Contencios, până la pronunţarea instanţei de fond. Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea pârâtului ca neîntemeiată. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 4.020 lei cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de exercitare a căii de atac se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică azi, 24.06.2020”, se arată în decizia instanţei.

Despre ce e vorba

Avocatul Gheorghe Piperea spunea recent că ministrul Finanțelor Florin Cîțu a comis abuz în serviciu și conflict de interese legătură cu faptul că „a desființat Direcția Generală Juridică”, având în vedere că părinții săi au un litigiu cu ministerul.

„Câțu a desființat Direcția Generală Juridică din Ministerul Finanțelor. În afară de faptul că gestul devoalează un frumos conflict de interese și un drăguț abuz în serviciu, căci MF se judecă în niște litigii cu părinții lui Câțu, mai e și “amănuntul” că respectiva direcție selectează, controlează și supraveghează avocații care reprezintă Statul român in arbitrajele internaționale. Alea pe miliarde de dolari. Măsura vine tocmai la timp, pentru că se pregăteau niște controale de la Curtea de Conturi în legătură cu modul în care fuseseră atribuite acele contracte cu avocații.
Lucruri fantastice se întâmplă pentru toți românii. Mă rog, cel puțin pentru unii dintre ei…”, a scris Piperea pe pagina sa de Facebook.

Vezi și

Pe unde scoate Cîțu cămașa? „10 milioane de euro nu sunt de colea!”

IOANA RADU/https://www.cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: