Eveniment minor: Vorbește președintele!

3 sept.

A mai trecut un eveniment. Klaus Iohannis a făcut o conferință de presă. Expunerea președintelui a durat 9 minute. Întrebările cu răspunsurile s-au derulat pe parcursul a 30 de minute. După niște întrebări asupra cărora vom reveni mai pe larg, conferința de presă a președintelui României a luat sfîrșit. Nimeni nu mai avea de întrebat nimic.

Expunerea de 9 minute a președintelui a avut două subiecte. Primul a vizat pandemia. Mesajul „extraordinar” transmis de Sanitarul Nației a fost scurt.
Fiți responsabili! Singurele arme sunt igiena, distanța și masca!

La subiectul al doilea, Klaus Iohannnis a fost mai detaliat. A vorbit despre moțiunea de cenzură umplută de sînge de inițiatorii ei. Președintele n-a putut să sară peste acest subiect. A fost consecvent cu sine și a tras, pe bună dreptate, o scatoalcă partidului pe care îl vede responabil și de anvergura pandemiei.
La o întrebare ce pare aranjată (se practică la toate conferințele de presă!), Klaus Iohannis a reluat o concluzie corectă a CCR:
-PeSeDe nu poate pune în dificultate finanțele publice!
Ceea ce este, vorba președintelui, „o nesimțire”.

Președintele a vorbit despre ridicolul din parlament. Ba, Klaus Iohannis a scăpat hățurile exprimării impuse de funcția sa de președinte, spunînd că partidul (PSD) „afirmă cu nesimțire”, dînd astfel frîu liber adversarilor săi. De mîine, aceștia pot liniștiți să spună și ei că președintele afirmă „cu insistență și nesimțire” că este mulțumit de prestația „guvernului meu”. Ceea ce pare și adevărat!
Cu acest șlagăr politic anti-PeSeDe, vorbirea cu rang de expunere a președintelui Iohannis a luat sfîrșit. Au urmat întrebările.

La trei sau patru dintre acestea, președintele nu a știut răspunsul sau l-a evitat, trimițînd jurnaliștii pe te miri unde. Pentru jocul de glezne făcut de UDMR, spunînd că nu are explicații, eventual să întrebe la UDMR, pentru scandalul de la Poliție, să întrebe la Ministrul de Interne. La altele, s-a derobat. Este vorba de cererea de demisie pentru Georgiana Hosu, la care a invocat CSM-ul, sau de solicitarea către Ludovic Orban să nu includă traseiști pe listele PNL pentru alegerile parlamentare.(”Nu pot să merg la un șef de partid să-i cer…). Cînd este vorba despre respectarea legii sau a Constituției României de către PNL, de obicei, președintele se ascunde după atribuțiile sale pe care, de obicei, le încalcă senin și amenințător (vezi presiunea asupra lui Călin Popescu Tăriceanu de a participa la formarea unei noi majorități înjurul PNL). -”Întrebați la partid”, a mai zis, profetic, președintele, ca să scape.

În legătură cu tabletele care vor lipsi, a scăldat-o. În legătură cu derularea procesului electoral din 27 septembrie a spus ceva extrem de important:
”-Aceste lucurui trebuie rezolvate urgent!”
Unele întrebări chiar au mîncat din prețiosul timp al prședintelui Iohannis.
Ce reacție veți avea dacă,atunci cînd se va descoperi vaccinul, unii părinți vor refuza să își vaccineze copii?
Conferința de presă de miercuri poate fi reținută pentru două fraze.
PSD nu-și mai poate stăpîni setea de putere!
Același lucru este valabil și pentru PNL și pentru USR!
O altă frază antologică este cea legată de tensiunile din Marea Mediterană.
”-Lumea își va da seama că prin ameințări nu se rezolvă nimic.”

Panseul prezidențial are meritul de a arăta tuturor analiștilor și jurnaliștilor de politică externă că președintele României este Lemn Tănase la acest capitol și nu poate rosti mai mult de trei banalități în două propoziții. O afirmație similară a comis la o precedentă conferință de presă, cînd a răspuns la o întrebare legată de tensiunile americano-chineze și cînd președintele Klaus Iohannis a spus că „experții noștri vor analiza și vor propune o soluție”.

O conferință de presă inutilă, banală și arțăgoasă. Cei mai mulți ziariști voiau doar sânge pe pereți. Demiterea lui Lucian Bode, a Georgianei Hosu, a ministrului de Interne, a altor șefi din poliție etc.

CORNEL NISTORESCU/https://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: