Operaţiunea „Black Cube” continuă Iohannis îi transmite Codruţei Kovesi: „Am Guvernul Meu. Lasă-l în pace!”

20 sept.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, participa, miercuri, 28 februarie 2018, la sedinta de prezentare a raportului de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2017, la Cercul Militar National din Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Cam de multişor, presa din România lasă impresia că ştie mai tot despre politica mondială, dar nu vrea să vadă mai nimic din ce se întîmplă la noi. Analize sofisticate şi curajoase despre SUA, dar o mare timiditate despre declaraţiile politicienilor noştri, despre strategiile construite pe sub masă şi chiar despre dictatura incipientă care începe să scoată capul pe la noi.

O bună dovadă este ignorarea unor semnale date de preşedintele Iohannis la ultima sa conferinţă de presă. Despre susţinerea voalată dar, totuşi, destul de vizibilă a lui Nicuşor Dan, noi am scris aici (https://www.cotidianul.ro/de-ce-il-apara-klaus-iohannis-pe-nicusor-dan-fara-sa-i-pronunte-numele/).

Mai este însă un moment formidabil din această conferinţă ce merită să fie analizat căci are toate elementele unui conflict care aminteşte de Operaţiunea „Black Cube”, despre care documentele de la dosar spun că ar fi fost comandată de Iohannis şi Hellwig împotriva Codruţei Kovesi (https://www.cotidianul.ro/au-comandat-klaus-iohannis-si-eduard-hellvig-operatiunea-black-cube/). Chiar şeful Black Cube, Dan Zorella, spunea în declaraţia oficială de la dosar: „Am precizat lui Dagan că, din cîte am înţeles noi din prima întîlnire cu Daniel, clienţii care stau în spatele proiectului sînt Hellvig şi preşedintele”!

Momentul a fost declanşat de Dan Tăpălagă, de la G4Media, un ţuţer al Codruţei Kovesi şi un susţinător USR, care pune o întrebare-editorial cu schepsis:

Vizibil iritat de întrebare, Klaus Iohannis i-a transmis, totuşi, în acest fel, Codruţei Kovesi un răspuns care are tîlcul său. De altfel, aţi observat, desigur, că Tăpălagă nu spune că Laura Codruţa Kovesi cere 30 de procurori, ci Parchetul European! Iohannis îi transmite Codruţei sec: ajung 10, din moment ce Germania trimite 11:

Că Iohannis a fost deranjat de întrebarea lui Tăpălagă se observă din faptul că atunci cînd jurnalistul vrea să insiste cu o precizare, Iohannis îl pune la colţ:

Cine a urmărit conferinţa de presă a observat că şi alţi jurnalişti au pus două întrebări, fără ca Iohannis să-i oprească (Sebastian Zachmann de la Adevărul sau Sorina Ionaşc de la ProTV). Numai pe Dan Tăpălagă nu l-a lăsat să pună „o întrebare complementară pe aceeaşi temă”!

Numai cine nu vrea nu vede în acest moment ceva care devoalează şi ascunde multe lucruri în acelaşi timp.

Pe de o parte, Laura Codruţa Kovesi, ajunsă acum Procuror General European, ştie bine că nu va avea nici forţa şi nici libertatea de a scoate la iveală dosarele de corupţie cu fondurile europene din Germania, de pildă. A dovedit-o în România, cînd a ţinut în sertar „Dosarul EADS”.

Dacă vrea – şi vrea! – să-şi consolideze poziţia, Kovesi are doar şansa să ancheteze dosare din ţările mai mici, în special din Europa de Est, ţinînd, desigur, cont de indicaţiile pe care le va primi de la cei care au susţinut-o pentru funcţia actuală şi care ar putea s-o trimită oricînd acasă!

În aceste condiţii, Kovesi spune că are nevoie de cei 30 de procurori din România, cărora să le dea pe mînă dosare de corupţie, cu care să arate UE că îşi merită postul. În acelaşi timp, cu cartea pe care n-o ştie, este greu de crezut că ea poate să aibă vreo autoritate faţă de procurorii veniţi din Germania, Franţa sau Italia. A dovedit-o recent chiar în interviul de la BBC, cînd n-a făcut faţă întrebărilor incomode ale unui jurnalist care nu avea complexe în faţa ei, aşa cum au fost mulţi în România.
Numai că acum la Putere este „Guvernul Meu” şi Iohannis se aşteaptă ca, după alegerile parlamentare din acest an, acesta să aibă şi o majoritate consistentă în spate! Dar fondurile europene vor fi gestionate de Guvernul lui Iohannis, indiferent ce componenţă va avea. Cu alte cuvinte, dosarele din România cu care Codruţa Kovesi va dori să-şi consolideze postul de Procuror European îi vor viza pe miniştrii Guvernului PNL!

Or, tocmai acest lucru îl scoate din minţi pe Klaus Iohannis. Cum, adică, după toate eforturile pe care le-a făcut în aceşti ani de a aduce la Putere „Guvernul Meu”, să se trezească acum că tocmai Laura Codruţa Kovesi va începe să-i trimită la puşcărie, lîngă Liviu Dragnea?

Cine urmăreşte treburile de la noi, a văzut, desigur, că Iohannis face pe dracu’ în patru să-i apere pe miniştrii actuali. Un bun exemplu este ministrul transporturilor, cel cu accidentul despre care nu mai vorbeşte nimeni, sau ministresa Pepsi-glas a Educaţiei, ori ministrul Grindă. Ca să nu mai spun despre miniştrii implicaţi în achiziţionarea măştilor şi echipamentelor medicale din timpul pandemiei Coronavirus.

Iată, deci, de ce a fost iritat Klaus Iohannis de întrebarea lui Tăpălagă! Mai ales că şi ONG-ul „Declic”, motorul mişcării #Rezist, a adresat zilele acestea o Petiţie către Iohannis şi Predoiu, semnată de 16.000 de oameni, intitulată nici mai mult, nici mai puţin decît „DNA, repornește lupta împotriva corupților!” Petiţia a fost trimisă şi la Bruxelles, iar semnatarii cer răspicat ca DNA „să repornească lupta împotriva marilor corupți” și să își continue activitatea din perioada 2013-2018, precizînd: „Atunci, DNA a trimis în judecată 68 demnitari. Dintre aceștia, 37 au fost condamnați definitiv: 9 miniștri și foști miniștri, 21 de deputați, 6 senatori și 1 membru al Parlamentului European. La polul opus, în ultimii 2 ani, marile dosare de corupție par a fi inexistente”!

Pentru Codruţa Kovesi, această Petiţie este mană cerească, dar nu acelaşi lucru este şi pentru Klaus Iohannis, căci, dacă pe şefa Parchetului European o doare-n bască dacă anchetatul este de la PNL sau PSD, pentru Preşedintele României este vital ca acuzaţiile de corupţie să nu-i vizeze pe membrii Guvernului PNL!

Klaus Iohannis ştia foarte bine încă de la preluarea primului său mandat că nu va avea control asupra Codruţei Kovesi, că ea reuşise să-şi asigure o protecţie mult mai înaltă decît Cotroceniul, motiv pentru care, în „Operaţiunea Black Cube”, a vrut să obţină motive pentru a nu o mai confirma ca şefă la DNA. Operaţiunea a eşuat, după cum bine se ştie, astfel că plecarea Codruţei Kovesi la Parchetul European i-a convenit lui Iohannis, numai că acum se vede în situaţia de a-şi vedea ameninţat „Guvernul Meu” de ambiţia acesteia de a dovedi că-şi merită postul!

Şi, iată cum o întrebare la o conferinţă de presă ce părea banală, scoate la iveală un conflict teribil între Klaus Iohannis şi Codruţa Kovesi, în care preşedintele României îşi vede „Guvernul Meu” pus sub lupa Procurorului General European, fără să aibă prea multe pîrghii pentru a se impune în faţa acestuia!

Singurul lucru pe care-l poate face Klaus Iohannis în faţa acestei situaţii este să-i ceară lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, să nu-i dea Codruţei Kovesi decît 10 procurori, în loc de 30 cît cere aceasta, încercînd să-i limiteze puterea în bătălia cu corupţia posibilă a „Guvernului Meu”, căci, în cazul cîştigării alegerilor parlamentare, PNL va forma viitorul cabinet, iar acesta va gestiona fondurile europene, pe care le va ancheta chiar Codruţa Kovesi cu procurorii veniţi din România!
Din acelaşi motiv, al protecţiei pe care vrea s-o ofere „Guvernului Meu”, Iohannis, prin trompetele sale, anunţă că viitorul Guvern ar putea rezulta dintr-o alianţă PNL-PMP-UDMR, deci fără USR, căci aceasta din urmă ar putea să reactiveze operaţiunea „Fără Penali”, ceea ce i-ar da apă la moară Codruţei Kovesi.

CONCLUZIE: Cu cît va fi mai limitată puterea Codruţei Kovesi, cu atît va fi mai mare liniştea lui Klaus Iohannis, care speră ca, din decembrie, să aibă, în sfîrşit, nu numai „Guvernul Meu”, ci şi”Parlamentul Meu”. Însă ar vrea ca niciuna dintre aceste instituţii să nu intre în vizorul Laurei Codruţa Kovesi!

Cotidianul RO

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: