CCR arunca bomba: adio alegeri in decembrie!

30 sept.

Judecătorii Curții Constituționale au respins, azi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis prin care contesta dreptul Parlamentului de a stabili data alegerilor parlamentare, conform unei legi votate în luna iulie. Decizia CCR aruncă în aer alegerile parlamentare programate pe 6 decembrie, însă, și face ca acestea să devină total improbabile pentru acest an.

Legea privind organizarea alegerilor parlamentare, reamintim, a fost adoptată atât de Senat cât şi Camera Deputaţilor în 27 iulie şi a fost transmisă două zile mai târziu al Preşedinţie în vederea promulgării.

Klaus Iohannis a sesizat CCR și a cerut să i se admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său.
Plenul Curții Constituționale a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României, respectiv de Guvern, și a constatat că ”sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile art.1 alin.(1) din Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, precum și legea, în ansamblul său”, conform unui comunicat de presă.

Potrivit legislaţiei de până acum, Guvernul este cel care stabileşte data alegerilor, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.
Prin respingerea de către judecătorii CCR a contestației, după promulgarea legii din iulie Parlamentul va trebui să voteze o lege cu noua dată a alegerilor, numai că aceasta nu mai poate fi 6 decembrie, pentru că nu s-ar respecta termenul de 90 de zile pentru aducerea datei la cunoștința publicului.

Dacă legea e votată și publicată în Monitorul Oficial, să zicem, în jurul datei de 15 octombrie, alegerile ar avea loc cel mai devreme pe 13 ianuarie.
Dacă Parlamentul se face că plouă și nu adoptă legea cu noua dată a alegerile, acestea ar putea fi invalidate pe motiv de neconstituționalitate.
Conform specialiștilor consultați de Inpolitics azi, sub protecția anonimatului, nu există decît două variante mari și late după decizia CCR: fie alegerile se mută anul viitor, fie se va recurge la o nouă interpretare abuzivă din partea guvernanților ori a legislativului și se va lăsa să curgă actualul calendar electoral. (Bogdan Tiberiu IACOB)

https://inpolitics.ro

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: