China cere Occidentului să renunțe la aroganță, izolare, forță și intimidarea celor slabi!

26 ian.

Lumea trebuie să renunțe la mentalitatea dominate de aroganță și izolare, pentru că s-a demonstrat „că cerșitul de la aproapele tău, mersul solitar și alunecarea într-o izolare arogantă, eșuează întotdeauna”, a transmis președintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul discursului prezentat Forumului Economic Mondial (WEF) – Agenda Davos 2021, organizat în sistem videoconferință.
Liderul chinez a subliniat, marți, că „multilateralismul nu ar trebui să fie folosit ca pretext pentru acțiuni unilaterale (…) regulile trebuind să fie păstrate și respectate de toate țările”.

Vorbind despre provocările cu care se confruntă omenirea, Xi Jinping a susținut că „fiecare alegere și acțiune pe care o facem astăzi va modela lumea viitorului”, singura rezolvare fiind legată de „susținerea multilateralismului și construirea unei comunități cu un viitor comun pentru omenire”, în opinia Chinei multilateralismul având ca scop „abordarea afacerilor internaționale prin consultare”.

Făcând o trimitere clară la modul de acțiune al SUA, președintele Chinei a criticat „multilateralismul selectiv”, subliniat că nicio „decizie nu ar trebui luată prin simpla manifestare a mușchilor sau ridicarea unui pumn”, pentru ca în relațiile dintre state „cei puternici să nu-i mai intimideze pe cei slabi”.

Pe de altă parte, Xi Jinping a evidențiat nevoia ca progresele științifice și tehnologice să fie folosite în beneficiul întregii umanități, mai degrabă decât să fie folosite pentru a limita și contracara dezvoltarea altor țări. În aceste condiții, este necesară renunțarea la mentalitățile arogantei și izolării.

„Istoria și realitatea au arătat clar, de nenumărate ori, că abordarea greșită a antagonismului și confruntării, fie că este vorba de război rece, război fierbinte, război comercial sau război tehnologic, afectează în cele din urmă interesele tuturor țărilor și subminează interesele de bunăstare ale tuturor.” – Xi Jinping

În mesajul președintelui Xi a fost conturată o susținere fermă pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru reformarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a sistemului financiar și monetar international, pentru a se putea stimula creșterea economică globală și proteja drepturile, interesele și oportunitățile de dezvoltare ale țărilor în curs de dezvoltare.

Prin intermediul președintelui Xi Jinping, China a transmis în cadrul forumului de la Davos un angajament privind promovarea multilateralismul și prosperității comune, inclusiv participarea activă la cooperarea internațională în lupta împotriva COVID-19, punerea în aplicare a unei strategii câștig-câștig de deschidere, promovarea dezvoltării durabile, avansarea științei, tehnologiei și inovației, și promovarea unui nou tip de relații internaționale.

„Pe măsură ce China intră într-o nouă etapă de dezvoltare, vom urma o nouă filozofie de dezvoltare și vom promova o nouă paradigmă de dezvoltare cu circulația internă ca principal pilon, și circulațiile interne și internaționale, care se întăresc reciproc. (…) Jocul cu sumă zero sau în care câștigătorul ia totul nu este filozofia călăuzitoare a poporului chinez. Ca un adeptă ferm al unei politici externe independente de pace, China lucrează pentru a continua relațiile de prietenie și cooperare cu celelalte țări”, a declarat Xi, subliniind că China se va implica și mai mult în guvernarea economică globală și va promova o globalizare economică mai deschisă, mai favorabilă incluziunii, mai echilibrată și benefică pentru toți. (Vezi mesajul integral AICI)

Agenda Davos 2021 programată în perioada 25-29 Ianuarie în sistem online, sub tema „Un an crucial pentru reconstruirea încrederii”, reunește peste 2.000 de lideri de guverne, din mediul economic, la societății civile. Peste 20 de lideri de stat sau de guvern vor discuta pe marginea consecințelor pandemiei COVID-19 și nevoii urgente de cooperare globală.

http://dantomozei.ro/

2 răspunsuri sa “China cere Occidentului să renunțe la aroganță, izolare, forță și intimidarea celor slabi!”

  1. neicaion 26 ianuarie 2021 la 6:28 pm #

    …zise lupul cel mare, trăgându-și o blană de oaie peste cap.

    Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: