CORINA ISI VEDE DOAR PROPRIUL INTERES !

3 mart.

Corina Corbu s-a tras in poza cu Iohannis ca la cununie (Galerie Foto) –  Ziarul Incisiv de Prahova

Sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie Corina Corbu (foto dreapta) s-a dus cu jalba-n protap la CEDO pe motiv ca nu i-au fost redactate in termen util hotararile de achitare in dosarul in care a fost trimisa in judecata de DNA, insa nu apare ca fiind la fel de preocupata fata de intarzierile inregistrate de instanta pe care o conduce in redactarea altor sentinte si decizii. Cel putin, nu cunoastem ca sefa ICCJ sa fi facut vreun demers pentru a restabili legalitatea la ICCJ.

 

In timp ce Corina Corbu se afla in procedurile declansate la CEDO, instanta suprema inregistra mii de restante in redactarea hotararilor judecatoresti. Mai exact, doar in 2019, la Inalta Curte erau intarzieri in motivarea a 2.942 de hotarari judecatoresti. Or, avand in vedere ca in 2019, ICCJ a pronuntat 14.277 de hotarari, rezulta ca restantele in redactarea sentintelor si deciziilor in termenul legal au fost de 20,60%, cu precizarea ca unele hotarari neredactate sunt anterioare lui 2019.

 

Cifrele au fost dezvaluite de avocatul Adrian Toni Neacsu, intr-o postare pe pagina sa Facebook, de luni, 1 martie 2021, in care acesta a prezentat o statistica primita de la Inspectia Judiciara (vezi facsimil).

 

In ceea ce priveste restul instantelor din tara (judecatorii, tribunale, curti de apel), procentul restantelor nemotivate era de 2,56%. Mai exact, in 2019 instantele din tara au pronuntat 2.095.772 de hotarari, neredactate in termenul legal fiind 54.167.

 

Iata cifrele oferite de avocatul Adrian Toni Neacsu:

 

 

“Au inceput sa-mi soseasca primele date cu privire la raspandirea fenomenului intarzierii in redactare a hotararilor judecatoresti, date pe care le-am solicitat in baza legii accesului la infomatii de interes public institutiilor judiciare.

 

Primul raspuns este cel de la Inspectia Judiciara care mi-a transmis datele aferente lui 2019, asa cum sunt prinse intr-o hotarare a CSM de aprobare a raportului de control tematic.

 

Analiza aferenta anului 2020 va fi gata dupa 21.04.2021, urmand sa fie de asemenea supusa aprobarii CSM.

 

Mai astept de la CSM si ICCJ.

 

Reamintesc ca atunci cand am sustinut public ca se impune modificarea codurilor astfel incat motivarea hotararii sa fie cunoscuta o data cu pronuntarea solutiei (renuntand la ‘darea’ hotararii in 2 etape, intai pronuntarea si abia apoi motivarea) am spus ca problemele sistemice trebuie sa primeasca solutii generale, folositoare intregului sistem de justitie iar nu doar pe cele care rezolva probleme locale. Mi se pare absolut neserios si improvizat sa se incurajeze dezbateri publice fara sa se cunoasca realitatea din instante, oricat de descurajatoare sau optimista o fi ea.

 

Sintetic datele pe care le detin acum sunt urmatoarele:

 

1. La nivelul ICCJ erau intarziate la redactare la data de 31.12.2019 un numar de 2.942 de hotarari judecatoresti, pentru toate sectiile si completele de 5.

 

In 2019 ICCJ a pronuntat 14.277 de hotarari ceea ce inseamna ca 20,60% din hotarari se redacteaza cu intarziere, cu precizarea ca unele hotarari neredactate sunt anterioare lui 2019.

 

2. La nivelul tuturor celorlalte instante (curti de apel, tribunale si judecatorii) erau neredactate la 31.12.2019 un numar de 54.167 de hotarari. In 2019 aceste instante au pronuntat 2.095.772 hotarari judecatoresti in total, ceea ce inseamna ca un procent de 2,56% din hotarari sunt redactate cu intarziere. Cifra era in usoara cresetere, media in perioada 2015-2018 fiind de 49.904 hotarari intirziate la redactare.

 

3. In 2019 au existat 147 de verificari prealabile privind intarzierea in redactare (petitii, autosesizari s.a.) din care 132 au fost clasate si in 8 s-a exercitat actiunea disciplinara. In 6 cazuri s-a admis actiunea si s-au aplicat sanctiuni disciplinare”.

 

http://luju.ro/

2 răspunsuri sa “CORINA ISI VEDE DOAR PROPRIUL INTERES !”

  1. Aliosa 3 martie 2021 la 11:35 am #

    A republicat asta pe My Blog.

    Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: