Peste 150 de avocați s-au adunat astăzi în fața Curții de Apel București pentru a fi #alăturideRobert.

Avocații sunt revoltați din cauza abuzurilor sistemului, abuzuri în urma cărora Robert Roșu a fost trimis la închisoare pentru că și-a reprezentat clientul, în dosarul Băneasa, în calitatea sa de avocat, se arată pe blogul creat de colegii săi din solidaritate cu situația sa, AlaturideRobert.Ro.

În plus, deși legea precizează că instanța de judecată trebuie să își motiveze decizia de condamnare în decurs de 30 de zile. În lipsa acestei motivări, Robert Roșu nu poate apel la căile extraordinare și nu se poate apăra.

Au trecut 78 de zile de când Robert este în închisoare și motivarea nu a fost încă redactată. Toți avocații prezenți astăzi cer să se respecte legea și încetarea abuzurilor.

 

„Motivarea hotărârii la data pronunțării”, „respectarea prezumției de nevinovăție”, „garantarea libertății exercitării profesiei”, „interzicerea identificării avocatului cu clientul” sunt doar câteva dintre mesajele cu care avocații s-au afișat pe treptele Palatului de Justiție.

Reamintim și

 

Declarația de inculpat în primă instanță a lui Robert Roșu, din 2 noiembrie 2018:

„Am acționat în slujba clienților mei, în conformitate cu principiile profesiei de avocat, în deplina respectare a legii și deontologiei profesionale. Activitățile pe care le-am desfășurat chiar în modalitatea în care ele sunt reținute în actul de acuzare sunt activități specifice profesiei de avocat, în esență, fiind acuzat de certificarea unui contract, de redactarea unor acte juridice, de redactarea și transmiterea a două notificări unor instituții publice, în baza unor împuterniciri avocațiale, și de asistarea sau reprezentarea clientului în fața unor instanțe, a unor autorități publice sau la biroul unui notar.”

https://www.activenews.ro/