Cu câți bani pleacă Iohannis de la Cotroceni! De ce a băgat USR în Guvern!

25 mart.

Iată că ”partidul meu” pare a nu mai sluji cu aceeași slugărnicie dintotdeauna interesele prezidențiale. Mai ales pe cele pe persoană fizică… Drept urmare, conștient că se află totuși în cel de al doilea și ultimul său mandat la Palatul Cotroceni, dar mai ales că structurile îl pot ”încăleca” și pe față atunci când dinamica operativă o va impune, Klaus Iohannis și-a luat măsuri de protecție excepționale.

USR, băgată la guvernare pe ușa Cotrocenilor

Iar la accelerarea acestora au stat cu siguranță și semnalele că adevărații băieți deștepți ai sistemului conectați la vârful Partidului Național Liberal nu vor risca să ”moară cu președintele de gât”. Astfel că deja se caută cu febrilitate un succesor. Numai că, totuși, Iohannis rămâne un politician uns cu toate alifiile. Fie și pentru simplul fapt că altfel nu ar fi rezistat atâta amar de vreme ca și primar al unui oraș precum Sibiul. Acolo unde s-au făcut unele dintre cele mai mari combinații imobiliare din toată țara. Așa că Iohannis a bătut cu pumnul în masă, la propriu, pentru ca ”puștii obraznici” de la USR – PLUS nu doar să fie cooptați la guvernare, dar și să primească pe tavă cele mai importante ministere. Cel puțin din punct de vedere al finanțării. Iar acum începe să se vadă de ce și-a pus Iohannis proprii oameni de încredere în cap, doar pentru a băga USR-ul la guvernare… Pentru că ”grosul” celor 79 de miliarde de euro pe care ”neamțul” s-a fălit că le aduce de la Comisia Europeană nu mai  este destinat ajutorării HORECA, a IMM-urilor sau a altor domenii de activitate în care capitalul autohton este puternic afectat. Nu, pentru că ”blatul” guvernamental propus de USR – PLUS și presiunile venite de la Cotroceni au făcut ca miliardele din Planul Național de Redresare și Reziliență să fie direcționate direct  către ministere. De acolo de unde politicienii își pot lua ”paraîndărătul” cum știu ei mai bine.

Ghinea, ”Moș Crăciun” pentru colegul Drulă

Ceea ce nu s-ar mai fi putut, dacă sumele erau date direct patronilor care au nevoie disperată pentru a își putea susține în continuare afacerile pentru care mulți încă aduc bani de acasă. Iar dacă după mandatele de primar al Sibiului a rămas cu șase case, Iohannis chiar că își poate stabili acum ”prețul corect”, după cele din fruntea României…

Gata, au ”feliat tortul” PNRR

Zilele trecute, la ceas târziu de seară, ca și la negocierile de la Vila Lac 2, partidele din coaliția guvernamentală au ajuns la un acord în privința modului în care se vor împărți banii europeni din Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR. Adică au împărțit ”tortul” fondurilor nerambursabile. De fapt a primei ”infuzii” financiare de 41 de miliarde de euro. Ciudat însă, la ”împărțeala” banilor, liderii politici, indiferent de formațiunea din care provin, nu s-au mai bătut în piept cu ”cărămida” protejării mediului de afaceri autohton. Astfel că a câștigat strategia ”ciocul mic și jocul glezne”, în care banii nu au mai fost direcționați direct către cei care au nevoie de ei. În schimb s-a stabilit o schemă financiară care să mulțumească marii jucători de pe scena politică prin proiectele pe care aceștia le susțin.

Ca primar a rămas cu casele din Sibiu. Dar ca președinte…?

Astfel că 4,5 miliarde euro se vor da pentru autostrăzi, prioritară fiind Autostrada Sibiu – Pitești, 3 miliarde pentru irigații și baraje, 4 miliarde pentru administrație publică, 3 miliarde pentru unitățile administrativ – teritoriale (adică pentru pușculița primarilor), 4 miliarde pentru proiecte de mediu, 2 miliarde pentru construcția de spitale, 2,2 miliarde pentru reabilitarea clădirilor împotriva seismelor, 2,5 miliarde pentru reziliența mediului de afaceri, 1,3 miliarde euro pentru zona energiei, 500 milioane euro pentru reducerea abandonului școlar.

Și, totuși, Ghinea e Moș Crăciun!

Cristian Ghinea s-a făcut remarcat la vârful politicii românești odată cu intrarea în Guvernul Cioloș. Atunci când ”haștagistul” cel bărbos s-a dus la prima ședință a cabinetului tehnocrat încălțat în sandale cu degetele la vedere și a postat pentru internauți acest gest halucinant de ”resetare” a actului de guvernare. Anii au trecut de atunci, ”roata” s-a întors și Cristian Ghinea este din nou ministru. De această dată chiar cel care are în mână atât ”tortul” PNRR, cât și ”cuțitul” de ministru al Fondurilor Europene. Postură din care Ghinea s-a răstit deja public, ca să priceapă bine ”colegii” liberali, că el unul nu este ”Moș Crăciun”! Dar uite că, totuși, este… Cel puțin pentru miniștrii de la USR – PLUS, cei care au luat deja crema miliardelor promise de Bruxelles.

La ”marea împărțeală” au uitat de HORECA

Campion absolut fiind Cătălin Drulă, cel care a depus pentru autostrada Sibiu – Pitești cel mai scump proiect din toate statele membre ale Uniunii Europene! Însă pentru ca ”Moș Crăciun” Cristian Ghinea să nu împartă doar cum vrea el cadourile de miliarde de euro de la Comisia Europeană, acestuia i s-a pus un supervisor. Astfel că, din partea Guvernului, ”marea împărțeală ” a PNRR de către Cristian Ghinea va fi coordonată de către… vicepremierul Dan Barna! Astfel că PNRR riscă să se transforme într-o afacere ”în familia USR”. Liderii liberali fiind tot mai ”inflamați” de trădarea unui șef al statului care, la rândul său, s-ar putea să aștepte finalul ”corvoadei” prezidențiale de la Cotroceni mai mult decât oricine. Mai ales că îl așteaptă vremuri în care poate lâncezi în voie, numărând banii pe marginea unei piscine din Miami…

https://www.national.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: