Useriştii nu se bat cu liberalii, ci cu Iohannis!

19 apr.

Klaus Iohannis, ședință cu Guvernul României pe tema gestionării epidemiei  de coronavirus

Dan Barna joacă tare. Riscă activarea dosarului său de la DNA. Useriştii sunt la curent cu faptul că Florin Cîţu nu l-a demis pe Voiculescu fără acordul (ori chiar la iniţiativa) preşedintelui. Iau în calculul şantajului lor până şi suspendarea lui Iohannis şi declanşarea unor prezidenţiale anticipate. Care ar reprezenta o şansă de jucat pentru preşedintele USR ori pentru Dacian Cioloş.

Totul depinde de nivelul „adrenalinei” preşedintelui. De ce ar fi foarte supărat? Ipoteza mea este că are informaţii cu privire la obedienţele useriştilor faţă de unele interese străine (corporatiste) şi nu vrea să rămână în cartea de istorie drept protector al unei trădări prea uşor de descifrat. Voiculescu a reuşit să scoată cifrul acesta la vedere.

Aşadar, cum faci tu, preşedinte, să nu-i aduci pe userişti la nişte prezidenţiale anticipate? Îl sacrifici pe Cîţu şi îl repui pe Orban premier, dacă aşa vor useriştii? S-ar rezolva astfel şi conflictul Cîţu-Orban din cadrul PNL, iar noul-vechi premier Orban ar fi înscărcinat să fie vigilent faţă de derapajele antinaţionale prea făţişe ale voiculeştilor din coaliţie.

Cine te-ar putea deranja? AUR nu poate. PSD nu vrea. UDMR ce interese ar avea?

În fond, asistăm la o criză de întoarcere la primul proiect iohannist, care nu s-a putut realiza din pricină că useriştii nu l-au acceptat pe Orban şef al guvernului din care urmau să facă parte. Prietenii lor din lumea largă ştiu de ce.

Noutatea acestei schimbări ar putea fi reprezentată de un ministru al Sănătăţii care să fie capabil să reseteze strategia noastră de combatere a pandemiei fără a mai sacrifica potenţial economic. De fapt, ceea ce se întâmplă acum vine din speranţa că vaccinarea va opri noul val pandemic şi că vom putea trece din nou pe creştere economică. Cum ar veni, vom avea un guvern al noii normalităţi. Ceea ce ar putea opri, o vreme, şi protestele din stradă.

Voiculescu a fost demis cu mare întârziere. Era cazul să fie sacrificat după ce a pus în criză securitatea unor informaţii ce aveau un regim special. Iohannis a avut nevoie mai întâi să deţină convingerea că vaccinarea nu va fi un eşec. Ştia, desigur, că demiterea acestui pion (n-am scris spion) urma să fie considerată casus belli în cadrul USR-PLUS mai ales prin influenţa lui Dacian Cioloş asupra lui Dan Barna.

Din ziua în care plângerea penală a Corpului de control al premierului a plecat spre DIICOT pe chestiunea acelor informaţii speciale, era de aşteptat să se producă efectul politic „Fără penali” chiar dacă cercetarea DIICOT se află doar în faza in rem. Dar Voiculescu a avut grijă să comită una după alta gafe, erori, provocări şi fapte iresponsabile, într-un ritm ce denunţa un fel de plan de a face praf imaginea liberalilor. Da, căci – paradoxal – pierderea de puncte de simpatie era mai mare în dreptul liberalilor decât în dreptul useriştilor. Explicaţia? Simpatizanţii USR sunt puternic talibanizaţi.

Zeci de laureaţi Nobel au cerut preşedintelui Biden să suspende licenţa vaccinurilor de producţie americană pentru ca orice ţară să le poată fabrica şi astfel ieşirea din pandemie să fie posibilă simultan şi în ţările sărace, şi în ţările bogate. Iată cum arată normalitatea cea veche: omenia. Mă simt vinovat că n-am fost capabil să gândesc această idee simplă ca bună ziua. Drept care nici nu mai are rost, onest, să întreb de ce nimeni, la noi, nu a gândit-o. Măcar să o fi gândit, că de aplicat nu se va aplica. Vlad Voiculescu et comp. ştiu cel mai bine de ce nu se va aplica.

Cotidianul RO

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: