A mai murit un martor al trădărilor României de dinainte și de după 1989: generalul Mihai Stan, ofițerul de informații care a depus mărturie despre preluarea arhivei UM 0110 Anti-KGB de către Virgil Măgureanu!

7 mai

A murit generalul în retragere Mihai Stan, fost prim adjunct al directorului Serviciului Român de Informații de după înființarea serviciului în martie 1990, informează generalul Aurel Rogojan în EVZ, amintind că l-a evocat adeseori în dialogurile cu Dan Andronic publicate în lucrarea „Puterea umbrei. Istorii din lumea informațiilor secrete de la Ceaușescu la Băsescu”, Editura Proema, Baia Mare, 2019.

Generalul Aurel Rogojan afirmă că inventarul primelor 30 de decizii ale lui Mihai Stan (menționate în „Factorul intern. România în spirala conspirațiilor”, Editura Compania, București , 2016 p.96-97), „pot fi puse în antiteză cu aberațiile rețelei G.R.U. care lucra la destructurarea sistemului de informații al securității naționale”.

Fostul său coleg mai amintește, în premieră, din câte cunoaștem, că Mihai Stan, care a depus mărturie în fața magistraților că arhiva microfilmată a celebrei Unității Speciale 0110 ( Anti-KGB) a dispărut după ce a ajuns în mâinile lui Virgil Măgureanu, a făcut același gest exemplar, împreună cu generalul Neagu Cosma, și în fața președintelui României de atunci, Ion Iliescu. Dezvăluirea trădării în fața Comandantului Suprem, afirmă generalul Rogojan, a generat pretexul demiterii sale din funcție, în primăvara anului 1991, și numirea ca șef al Direcției Relații Internaționale din Fondul Proprietății Private (FPP).

În ce ne privește, generalul Mihai Stan este cel care a salvat viața unora dintre protestatarii din Piața Universității 1990, prin împotrivirea sa față de un plan dement al șefului de cabinet de atunci al lui Petre Roman, Adrian Sârbu, care pusese la cale cu un „General Roșu” un atentat terorist, chiar sub balconul Facultății de Geografie. Concret, un autoturism din dotarea unei unitați a SRI ar fi urmat sa fie dotat cu o bombă și să explodeze, în iunie 1990, în Piata Universității, pentru a sparge demonstrația și a acuza manifestanții anticomuniști – așa cum face Cîțu azi – de terorism. Acesta era planul lansat de Sârbu cu „Generalul Roșu” (Detalii Aici). Atentatul urma sa le fie atribuit așa-zișilor extremiști din rândul manifestanților. Pentru a fi motivată reprimarea protestatarilor, amintește și cunoscutul jurnalist Sorin Roșca Stănescu. Misteriosul „General Roșu” este Ilie Dragoi, care și-a încheiat cariera în calitate de expert parlamentar în materie de servicii secrete, mai afirmă SRS. Aceasta informatie naucitoare a apărut în lucrarea generalului Aurel Rogojan „Fereastra serviciilor secrete”, aparuta de asemenea la editura Compania.

În anul 1996, Mihai Stan a fost reactivat și numit șef al Inspectoratului Operativ al Serviciului de Protecție și Pază (SPP), iar după trecerea în rezervă (1999) a lucrat la OADO și a lăsat posterității mai multe volume policier cu istorisiri din activitatea contraspionilor români. O dată cu moartea sa mai dispare un martor al trădărilor României din anii pre și post-decembriști.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: