Guvernul Cîțu a picat iar testul PNRR. Comisia Europeană ne-a trimis proiectul înapoi cu zeci de observații!

11 iun.

Klaus Iohannis: „Până în Aprilie, Vom Avea Un Plan Național Coerent, Care  Va Fi Depus La Comisia Europeană” | Libertatea

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe care guvernanții României l-au retrimis la Comisia Europeană este plin de greșeli, cuprinde multe sume nejustificate, duce lipsă de metedologii de calcul și prezintă informații neclare despre anumite proiecte. Acestea sunt câteva dintre aprecierile pe care oficialii de la Bruxelles le-au făcut pe marginea documentului. Astfel, CE a transmis PNRR autorităților române cu foarte multe observații și problema care se pune este ce se va întmâpla săptămâna viitoare atunci când Comisia ar trebui să aprobe toate planurile similare ale statelor membre ale UE astfel încât să se dea drumul cât mai repede la plăți.

Una scrie în Excel, alta în Word

În documentul dezvăluit de jurnaliștii de la Aleph News, unul dintre reproșurile Comisiei se referă la faptul că datele din documentele Excel nu corespund cu cele din documentele Word pentru anumite proiecte. Aici este vorba despre renovarea spitalelor. România a cerut prin PNRR în documentul Word 80 milioane de euro pentru renovarea terapiei intensive pentru nou-născuți iar în Excel a fost trecută suma de 71 milioane de euro. De asemenea, s-au cerut bani pentru un spital nou, dar sumele diferă în cele două documente: 570 milioane de euro și 517 milioane de euro.

Nu se pot calcula costuri exacte

Comisia a atras atenția că nu pot fi calculate costuri exacte la ”Schema de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului” pentru că nu există informații suficiente. La subcapitolul ”Research, Dezvoltare și Inovare” nu e dată mereu sursa datelor. Totodată, oficialii de la Bruxelles atrag atenția Bucureștiului că la capitolul ”Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală” nu sunt justificări pentru costuri. La capitolul ”Școlile Verzi” au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. În plus, la trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

Costuri prea ridicate la ”managementul apei”

La capitolul ”Sistemul de management al apei” valorile asumate pentru ținte sunt, în general, mai mici decât rezultatul calculelor, se spune în documentul cu observațiile, documentat și de jurnaliștii de la Hotnews. Și se dă un exemplu investiția “Extinderea sistemelor de apă și canal în localități aflate în aglomerări mai mari de 2000 de locuitori”. Media pentru obiectivele 1 și 1 este calculată utilizând valorile de la mare la mic 70% -30%. Conform Bruxellesului, nu există nicio justificare pentru această ponderare, care plasează media în partea superioară. Nu există o metodologie sau un punct de referință pentru conexiunea la costul unitar al serviciului atât pentru apă potabilă, cât și pentru canalizare. În absența acestor informații, ambele costuri unitare par ridicate.

Unde e TVA

La capitolul ”Transportul sustenabil” se spune că pe anumite proiecte de transport feroviar nu este clar dacă standardele de costuri includ TVA sau nu. Oficialii de la Bruxelles susțin că nu sunt clare explicațiile furnizate despre modernizarea a 30 de locomotive. Tot neclar este dacă la infrastructura de metrou cele 30 de rame electrice prevăzute în PNRR sunt incluse în costul de 600 de milioane de euro solicitate.

De unde s-a scos suma de 1 miliard de euro

La capitolul ”Fondul pentru Valul Renovării” nu este clar cum se obține costul total de 1 miliard de euro. Există neconcordanțe între informații, spune Comisia. Justificarea costurilor este insuficientă sau lipsește la capitolul ”Fondul local pentru tranzitia verde și digitală”. CE susține că trebuie furnizate costurile unitare acolo unde este cazul și documentele justificative pentru date comparative și trebuie explicată împărțirea costurilor pe investiții.

Guvernul trebuie să explice fiecare investiție

La capitolul ”România Educată”, pentru o mai bună urmărire a costurilor, Guvernul trebuie să explice fiecare investiție, nu grupate, afirmă oficialii de la Bruxelles. Conform acestora, numele date diferitelor investiții nu sunt corecte. De asemenea, nu sunt indicate studiile în baza cărora au fost determinate costurile. Au fost menționate prețurile pieței preluate din Ordinul Arhitecților din România, dar fără a furniza informații suplimentare.

Documentul cu observațiile Comisiei AICI

Prima reacție a lui Cîțu, vineri dimineață pe Facebook

„Spulber un fake news de la prima oră.
PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris premierul, fără a oferi detalii suplimentare.

Reacția unui economist: „Ghinea va trebui să răspundă civil și penal”

Reacția lui Ghinea: Îi propune un pariu lui Ciolacu. Ministrul avansează însă data de 30 septembrie 2021 pentru aprobarea PNRR

Cristian Ghinea îi propune lui Marcel Ciolacu să-și dea demisia dacă PNRR va fi aprobat de Comisia Europeană, iar dacă nu va fi își dă el demisia. Ghinea avansează însă data de 30 septembrie 2021 pentru aprobare.

„Ciolacu, hai să discutăm cu demisia pe masă!

Factual, situația e clară și este descrisă în disclaimerul la tabelele trimise de Comisia Europeană publicate de PSD cu mare tam-tam: sunt întrebări puse de Comisia Europeană legate de procedura de costing.
Am spus în mai multe rânduri că PNRR este un exercițiu unic pentru că toate detaliile trebuie stabilite înainte de începere – spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocările înainte și proiectele concrete se fac ulterior.
Este un exercițiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investiții. Un exercițiu făcut pentru prima dată și de Comisie și de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre. La fel vor fi întrebări pentru analizele de mediu și pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat.
În această săptămână au avut loc întâlniri sectoriale MIPE – ministere de linie – Comisia Europeană unde s-a trecut prin aceste tabele. Unele întrebări au fost lămurite pe loc, altele urmează să o facem.
La toate proiectele mari depuse la Comisie din fondurile de coeziune (de peste 50 de milioane de euro) există sute de întrebări de la Comisie, pe care MIPE și aplicanții care au depus proiectul le lămuresc. Face parte din treaba obișnuită a acestui minister.
Cum ne-am putea imagina că la un program de țară de 29,2 miliarde de euro nu apar cereri de clarificare?
Trecând cu calm prin aceste tabele, cele mai multe sunt ușor de clarificat. De pildă, comentariile Comisiei pe secțiunea Transport, la modernizarea căilor ferate Comisia observă costurile pe care le consideră ridicate. Colegii de la Ministerul de linie au lămurit deja că acele costuri includ și echipamentele digitale, lucru deja vizibil în altă anexă. Lămurire cerută – caz închis. La școli verzi, ministerul de linie a justificat costurile prin studii de piață legate de clădiri similare, Comisia cere raportate la costurile standard naționale – cum aceste standarde nu includ ultimele cerințe europene, vom insista în dialog că studiul de piață este metoda realistă de costing. Am cerut miniștrilor de linie să acorde atenție acestui exercițiu și acolo unde mai sunt probleme vor fi rezolvate.
Este un dialog normal, tehnic și bazat pe evidențe, e cumva de așteptat că fiind greu de furat PSD nu înțelege nimic din proces. PSD a ”citit” anexele de la PNRR dând click dreapta și căutând autorii. L-au depistat pe Toshiba. Comisia a citit serios și a pus întrebări, pe care le vom lămuri. Dacă PSD are atâția experți deștepți, dat fiind că documentele sunt publice, de ce nu a pus PSD întrebările astea?
PSD anunță din nou că PNRR a fost respins. Este a patra oară când PSD lansează acest fake news. La fiecare dialog cu Comisia, PSD are un atac de panică trucat. E cazul să se liniștească.
Dar, ca să scăpăm de emoții, fac o propunere lui Marcel Ciolacu.
Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de către Comisia Europeană. Anunți a patra oară că a fost deja respins (înainte de evaluare). Această comedie politică poate fi ușor rezolvată. Îți propun următorul pariu:
Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia.
Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD.
Termen: 30 septembrie 2021.
Te ține?”, a scris Ghinea vineri pe pagina sa de Facebook.

Replica lui Ciolacu

Marcel Ciolacu i-a răspuns vineri lui Ghinea:

„Ghinea n-a convins pe nimeni cu inteligența sa, dar i-a zăpăcit pe toți cu tâmpeniile sale.
Ce demisii ceri tu, Cristian?! N-ai plecat? Încă mai ești în Guvernul României?! Când toată lumea îți spune că ești un dezastru național, tu încă mai ai tupeu să scrii baliverne pe Facebook?!
Cristian, Comisia Europeană a avut timp – în doar 4 ZILE! – să-ți citească PNRR-ul. Da, cel pe care tu l-ai trimis la Bruxelles. FĂRĂ SĂ-L CITEȘTI! Au citit și s-au crucit!
Cristian, nu ți-a fost rușine să ieși la televizor, acum două zile, și să minți nonșalant că totul e ok, deși știai foarte bine ce observații devastatoare ai primit de la Comisia Europeană??!
Cristian, TU ești un dezastru! ZERO! Cum să îți spun în ”penerereză” ca să înțelegi și tu: PLEACĂ ACASĂ!!!!
PS: Dacă parlamentarii PNL și UDMR nu votează moțiunea simplă pe care am depus-o împotriva lui Ghinea, atunci vor răspunde în solidar cu acest ministru ZERO care și-a dorit ca miliardele din PNRR să se ducă la firmele de consultanță și clienții săi politici!!!!”.

 

Primele reacții de la PSD

„Pur si simplu Comisia a pulverizat PNRR. Am spus de la început că banii au destinație către firmele de consultanță politică ale lor. Am adus documente cu cine a creat acest PNRR, sunt companii străine. Ministrul a spus că era calculatorul Toshiba, atât de jos a ajuns cu minciuna! Cred că le-a sărit pixul din mână la Comisie când au citit aceste gogomanii! Unde e România educată a lui Iohannis? E făcută praf, o rușine”, a declarat președintele PSD Marcel Ciolacu joi seara.

Ciolacu susține că este vorba despre conflict de interese în cazul celor care au redactat documentele PNRR.

„Eu nu vorbeam de consultanți, ci de companii care au făcut documentele pentru PNRR ca să beneficieze de aceste sume. E infracțiune, e conflict de interese. Anumite companii au făcut documente ca să beneficieze direct de acești bani, cine a mai auzit de asta? Cine din PSD mai rămânea în minister după asta? Era luat cu duba pe Știrbei Vodă”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a criticat și modul în care România a tratat problema irigațiilor.

„Să știti că și Polonia, și Ungaria au obținut miliarde pentru irigații. Singurul stat care nu a obținut e România, deși stim ce înseamnă agricultura pentru România”, a precizat Ciolacu.

Liderul PSD a mai spus că social democrații au depus o moțiune simplă care îl vizează pe ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, și că se pregătește o moțiune de cenzură la adresa Guvernului.

La rândul său, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat, joi seara, la Aleph News, că România va trebui să refacă PNRR, ținând cont de toate observațiile Comisiei Europene.

„Trebuie să refacem tot ceea ce solicită Comisia Europeană. Pe de o parte trebuie să venim cu analize de cost adecvate, să venim cu date relevante și, în unele cazuri, trebuie, într-adevăr, să schimbăm proiectele, așa cum au fost ele definite în PNRR de către actualii guvernanți. De fapt, pentru noi nu e o surpriză. De mult timp spun că sunt probleme și inclusiv pe acest plan noi am văzut varianta draft și am spus atunci că nu este normal ca analizele de cost să fie bazate pe prețuri disponibile pe site-uri sau alte chestiuni de genul acesta”, a spus social-democratul.

Europarlamentarul PSD a mai spus că cel mai probabil România va avea Planul aprobat doar în septembrie și, astfel, o întârziere a proiectelor.

„Consecința posibilă este ca în România să își vadă planul aprobat de abia în toamnă și, în consecință, să avem o începere a proiectelor mult întârziată, conducând, inevitabil, la imposibilitatea de a accesa toate sumele de bani disponibile pentru România până la finalul lunii august 2026. Trebuie spus că noi trebuie să contractăm, de fapt, 70% din granturi încă de anul viitor și acest lucru este foarte greu dacă deja sunt multe probleme și guvernanții nu sunt dispuși la dialog”, a mai spus Negrescu.

Întrebat cât timp are Guvernul PNL USRPLUS pentru a trimite trimite o variantă îmbunătățită și să răspundă observațiilor făcute de Comisia Europeană, Negrescu a spus că un prim răspuns trebuie trimis rapid, până în 15 iunie, ceea ce este puțin probabil că se va putea.

„Știu că trebuie să prezentăm până în data de 15 iunie un prim răspuns. Văzând amplitudinea comentariilor și problemele remarcate de către Comisia Europeană cred că nu vom putea să trimitem răspunsuri adecvate până pe 15 iunie pentru a ne putea să ne încadrăm în acest calendar de două luni și la 1 iulie să avem un acord. În momentul de față, așa cum văd lucrurile, merg pe scenariul cel mai negativ, acela la Planul să fie aprobat în septembrie, pentru că nu este la nivelul dorit de către CE și nici la nivelul pe care ar trebui să îl avem pentru români și pentru accesarea acestor sume de bani într-o manieră consistentă”, a mai spus europarlamentarul.

Anterior a precizat că aproximativ două miliarde de euro din PNRR se duc pe consultanţă, salarii şi hârtii.

„Mai exact, aproape 10% din fondurile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt cheltuiţi pe elemente pentru care nu va exista niciodată vreun rezultat concret, multe dintre ele putând fi realizate cu personalul existent sau pentru care există deja studii realizate anterior cu fonduri europene ori cu sprijinul organizaţiilor internaţionale. Dacă actualii guvernanţi tot inventează condiţionări pentru PNRR, precum îngheţarea pensiilor şi a salariilor, creşterea taxelor şi creşterea vârstei de pensionare, poate se gândesc să condiţioneze fondurile de folosirea lor corectă şi transparentă. Fiecare ministru să semneze pentru reformele şi proiectele propuse iar dacă ele nu se realizează sau nu dau niciun rezultat să dea banii înapoi, în frunte cu cei care au coordonat tot procesul. Cred că ar fi un demers apreciat. Organizaţiile patronale nu sunt mulţumite pentru că PNRR nu oferă niciun sprijin pentru IMM-uri, sindicatele sunt nemulţumite de reformele anti-sociale propuse, organizaţiile de mediu vorbesc de un dezastru ecologic şi o oportunitate ratată, organizaţiile neguvernamentale reclamă lipsa de măsuri pentru sprijinirea tinerilor şi seniorilor, şi lista de nemulţumiri continuă. Guvernanţii ne spun că nu puteau să îi mulţumească pe toţi dar mă întreb pe cine mulţumeşte acest PNRR în afară de anumiţi consultanţi apropiaţi lor”, a afirmat Victor Negrescu, potrivit unei postări de joi pe pagina de Facebook a PSD.

Reacția AUR

Respingerea rușinoasă, pentru a treia oară, a PNRR compromite România în Uniunea Europeană, este de părere copreședintele AUR, Claudiu Târziu, care cere demisia Guvernului Florin Cîțu, spunând că „a trădat România”.

Copreședintele AUR mai cere demiterea imediată a ministrului Cristian Ghinea, „chiar înainte de plecarea actualului Guvern de la Palatul Victoria”.

„Un asemenea eșec de proporții este inacceptabil. Îi cer președintelui Klaus Iohannis să își asume partea sa de vină pentru ceea ce pare a fi cea mai mare ratare a Guvernului său. Îmi pot pune întrebarea dacă nu cumva PNRR a fost deliberat transmis la Bruxelles în această formă jalnică, plin de erori flagrante, anume gîndite pentru a nu servi României și chiar a trăda interesul național”, mai spune Claudiu Târziu.

Principalele puncte din PNRR

PNRR transmis de Cabinetul Cîțu Comsieii Europene prezintă planul pentru atragerea a 29,2 miliarde de euro. În 1.200 de pagini, România arată reformele și investițiile pe care le va face cu banii europeni până în 2026. Printre acestea sunt construția a 630 km noi rețele de apă construite și 2470 rețele noi de canalizare; perdele forestiere pe toate autostrăzile noi, 625 hectare; 45.000 de hectare de pădure plantate; 434 de km noi la autostrăzile A7 și A8; 52 de stații electrice de încărcare a mașinilor, cu 264 de puncte de încărcare; cale ferată modernizată pe 311 km; noi magistrale de metrou de 12,7 km în București și Cluj Napoca; 2.000 de clădiri publice, rezidențiale și de patrimoniu istoric renovate și 1.500 de blocuri renovate; toate instituțiile publice vor fi legate într-un cloud Guvernamental; 3.000 de IMM-uri vor fi digitalizate; 50 de școli noi și 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier; 1.175 SMART Lab-uri achiziționate pentru unitățile de învățământ de nivel gimnazial și liceal; 3.000 de cabinete de asistență medicală primară vor fi renovate și 25 de secții de terapie intensivă nou-născuți dotate; peste 3.000 km piste pentru biciclete; 10 muzee construite sau reabilitate și puse în valoare, care utilizează noile tehnologii.

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, la Arad, că în implementarea PNRR se va ține cont de atingerea unor “borne” pentru a se încadra în termenul limită de 2026, iar dacă un proiect va întârzia, altul îi va putea lua locul. Totodată, acesta a spus că va permite Agențiilor de Dezvoltare Regională, nu doar ministerelor, să implementeze investiții, pentru a grăbi procesul. “PNRR are o limită clară în care banii pot fi investiți, până în 2026. Are niște borne intermediare, ceea ce face lucrurile foarte simple pentru noi, atunci când evaluăm un proiect. Dacă un proiect care este în derulare în PNRR, de exemplu construim un spital, și se întârzie, altul poate să îi ia locul. Trebuie să lovim acele borne. Nu lovim bornele pe investiții și pe reforme, nu primim banii. Mi se pare foarte transparent, clar și eficient. Știi de la început în ce te bagi”, a spus Cîțu.

Aleph News

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: