Răzbunarea lui Iohannis: mazilirea lui Orban!

30 iul.

Klaus Iohannis, decizie fără precedent. E oficial, Ludovic Orban nu mai  este premier - IMPACT

Au rămas mai puțin de două luni până la Congresul PNL, când liberalii își vor alege liderul. Toate datele de până acum îl dau drept câștigător pe Florin Cîțu și nu neapărat pentru că ar fi cel mai bun. Este mai degrabă rezultatul dresării printr-o propagandă furibundă. Cei care până mai ieri, alaltăieri îi erau fideli lui Ludovic Orban, peste noapte și-au descoperit alte sentimente, de aici și numărul mare de trădări. Dacă ar fi luate la puricat, s-ar vedea că toate aceste treceri dintr-o tabără în alta nu au nicio legătură cu simpatiile liberale. De asemenea, nu au legătură prea mare nici cu multele acuzații ce i se aduc lui Ludovic Orban. Au fost destule nebunii, dar peste un timp se va vedea că acestea au fost doar pretexte pentru detronarea lui.

Politica românească a fost oarecum surprinsă de asaltul declanșat de o mână de liberali împotriva liderului lor, la începutul anului. Spun „oarecum” pentru că la câte se întâmplă nu prea sunt multe care să mai mire. La vremea respectivă, lui Orban i se imputa pierderea alegerilor parlamentare. Pe de altă parte, însă, rezultatul era prezentat ca o victorie asupra tuturor celorlalți. Nici asta nu mira, pentru că era minciuna de care Iohannis avea nevoie pentru constituirea coaliției.

Indicații pentru schimbarea preferințelor

Vreme de câteva luni, s-a așternut batista pe țambal. Apoi scandalul a reizbucnit, de data aceasta invocându-se pierderea unor ministere importante în favoarea USR PLUS, la negocieri. Vinovat? Orban. Cu picioarele în blocstart, Florin Cîțu aștepta semnalul lansării în competiție. Deși anonim în prestație ca premier, a început să fie susținut  ca un Mesia al liberalismului românesc. Era omul care putea schimba fața partidului, aducea un suflu nou deși nu avea cu cine și, în esență, putea să demonstreze forța PNL pentru următorii ani de guvernare. Urmarea nu a fost greu de intuit. În jurul lui s-a concentrat toată forța partidului într-o propagandă fără egal. Apoi, organizațiile locale și filialele și-au schimbat preferințele, trecând una câte una de partea lui. N-o fi fost chiar ordin, dar indicații către ce trebuie să se îndrepte votul sigur au fost.

Mai grav decât trădarea de țară

O informație apărută în „Cotidianul” dezvăluie că nu este exclus ca între Klaus Iohannis și Ludovic Orban să fi avut loc un dialog în care liderului PNL i s-a cerut să facă un pas în spate, ca urmare a pierderii alegerilor. Replica acestuia nu s-a lăsat așteptată, „nu eu am pierdut alegerile, ci Dumneavoastră”. Discuția nu putea avea loc decât imediat după parlamentare, moment ce coincide cu primul atac asupra lui Orban, dar asta numai în condițiile în care mai crede cineva în coincidențe. Orban nu a confirmat existența dialogului și probabil nu o va face vreodată, însă ceva îmi spune că totul a fost aidoma. Este cunoscută îndârjirea cu care Iohannis își susține opiniile, precum și dorința de a fi singurul care trage concluzii. După cum, la fel de cunoscut este și faptul că nu acceptă să fie contrazis. Răzbunător, n-ar fi de mirare dacă desființarea lui Orban să îi fi încolțit în minte chiar atunci. Să îl contrazici pe Klaus Iohannis este mai grav decât să-ți trădezi țara, dacă fapta ar fi prevăzută în Codul penal.

Spectacol ca la trasul pe roată

Iohannis putea să-l execute imediat pe Orban, dar ar fi fost bătător la ochi în conjunctura de atunci. Faptul că a pus opreliște debarcării inițiate de câțiva liberali nu mi se pare, neapărat, că ar fi rezultatul unei chibzuințe politice. Să-l mazilească după ce acceptase ca acesta să conducă negocierile pentru formarea coaliției ar fi lăsat loc de interpretări care nu i-ar fi fost favorabile, mai ales după ce cususe cu ață albă politica partidului și nevoia de alegeri. A preferat să aștepte Congresul, când Ludovic Orban va putea fi umilit public și mătrășit definitiv. Iohannis are nevoie de spectacol pentru a-și astâmpăra orgoliile de stăpân absolut. Așa se explică și campania furibundă de promovare a lui Cîțu, și luarea în furci a lui Orban de către cei pe care îi credea apropiați. Orban trebuie să simtă pe propria piele ce înseamnă să-l contrazici pe Iohannis sau să îi reproșezi adevăruri pe care nu le suportă.

http://national.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: