Ion Cristoiu: Ce se întâmplă când pe Klaus Iohannis îl bate soarele-n cap!Iohannis face din România o țară antisemită?

5 aug.

Iohannis face din România o țară antisemită? - de Ion Spânu

Discursul preşedintelui Iohannis cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor este analizat de publicistul Ion Cristoiu. Intr-o postare pe blogul propriu, gazetarul constată că şeful statului nu aduce nicio dovadă care să susţină afirmaţiile sale conform cărora există o „creştere alarmantă a rasismului, a antisemitismului şi a discursurilor motivate de ură care vizează romii, în special în mediul online şi trebuie luate măsuri pentru a combate aceste evoluţii.”,

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

Ionuț Cristache mi-a trimis pe WhatsApp un fragment din Mesajul lui Klaus Iohannis transmis cu ocazia Ceremoniei dedicate Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor:

„În contextul recent creat de pandemia de COVID-19, observăm din nou o creștere alarmantă a rasismului, a antisemitismului și a discursurilor motivate de ură care vizează romii, în special în mediul online. Datoria noastră, ca lideri politici, este de a combate aceste evoluții, de a condamna public fără ezitare orice afirmație care incită la ură. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile pentru a dezvolta instrumente adecvate, care să ne permită să ne protejăm societățile împotriva acestor amenințări.”

Iohannis face din România o țară antisemită?

Iohannis face din România o țară antisemită? - de Ion Spânu

Fragmentului reprodus Ionuț Cristache i-a adăugat un scurt comentariu: 

„Domnu’ Cristoiu,
Mă gîndesc că m-a bătut soarele în cap, dar nu pricep.
Cum ne-a făcut Pandemia mai antisemiți și mai antiromi.”

În anul întîi de facultate de Filosofie, am făcut un seminar special de interpretare de texte. Luam un fragment dintr-un filosof și, sub conducerea unui profesor universitar, îl interpretam dezvăluindu-i semnificațiile. A fost pentru mine un moment de glorie. Deși nu citisem ca elev Filosofie, la aceste seminarii m-am dovedit imbatabil. Puteam vorbi o jumătate de oră pe seama unui text de 10 rînduri. Știindu-mă priceput la interpretarea de text am luat citatul din Klaus Iohannis și, hotărît să-i dau o mînă de ajutor lui Ionuț Cristache, l-am citit de cîteva ori pentru a-l pricepe pînă-n adîncuri. Ionuț Cristache își spunea că probabil l-a bătut soarele în cap, de nu pricepe nimic. Avea și motive să se suspecteze de insolație. Citise textul la mare fiind. Eu am citit textul aflat la Nurenberg. Aici plouă, și noaptea e chiar frig, astfel că, spre deosebire de Ionuț Cristache, nu pot pune pe seama insolației faptul că nici eu n-am înțeles nimic. Dacă ar exista un soft de trecere a unui text prin examenul logicii clasice mai mult ca sigur discursul lui Klaus Iohannis ar face să ia foc calculatorul. De la un capăt la altul textul te face să te întrebi:
De unde Dumnezeu a mai scos-o și pe asta?

Iată cîteva exemple:

1) „În contextul recent creat de pandemia de COVID-19, observăm din nou o creștere alarmantă a rasismului, a antisemitismului și a discursurilor motivate de ură care vizează romii, în special în mediul online.”

Cum adică, observăm din nou?
Cînd s-a mai observat o creștere alarmantă a discursului? Anul trecut? Acum un deceniu? Acum un secol? Și cine sînt cei care observă? El și consilierii? El și nevastă-sa? El și noi, românii? Eu, de exemplu, nu observ nici o creștere alarmantă.

Să zicem că președintele, căruia i se dă zilnic Raportul de către SRI, are dovezi în sprijinul aserțiunii sale: Rezultatele unor sondaje, statistici.
Creșterea alarmantă are loc pe fundalul Pandemiei – zice Președintele. Nu văd legătura dintre Pandemie și romi. Dacă romii ar fi fost chinezi am fi putut spune că urmare a teoriilor că virusul a fost produs în China a apărut ura față de chinezi.
Mulți români i-au urît pe cei care au susținut public restricțiile. Pe primul loc s-a situat Raed Arafat. Din cîte știm Raed Arafat e arab. Nu e nici evreu și nici rom.

2) „Datoria noastră, ca lideri politici, este de a combate aceste evoluții”.

Care evoluții? Președintele n-aduce nici o dovadă privind existența unor evoluții ale rasismului, antisemitismului și antiromi. Prin urmare, nu văd cum s-ar putea combate ceva ce nu există.

3) „De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile pentru a dezvolta instrumente adecvate, care să ne permită să ne protejăm societățile împotriva acestor amenințări.” – susține președintele.

Din text se înțelege că e groasă rău: societățile sînt supuse unor amenințări înfricoșătoare.
Care amenințări? Și deoarece președintele n-a adus nici o dovadă privind amenințările rămîne întrebarea:
Ce înseamnă instrumente adecvate?
Introducerea cenzurii? Instituirea unui Supraveghetor la nivel naționale care să semnaleze incendiul unor rasisme și antisemitisme?

Ionuț Cristache s-a suspectat degeaba de insolație.
Nu pe el l-a bătut soarele în cap, ci pe Klaus Iohannis”.

Articol preluat integral de pe cristoiublog.ro

2 răspunsuri sa “Ion Cristoiu: Ce se întâmplă când pe Klaus Iohannis îl bate soarele-n cap!Iohannis face din România o țară antisemită?”

  1. ioansperling 5 august 2021 la 1:09 pm #

    As rade cu poftă dar din pacate e de plans! Cretinii au pus mana pe putere!

    Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: