Cîțu nu ia în calcul scoaterea TVA-ului la facturile la energie!

29 aug.

Premierul Florin Cîțu nu ia în calcul eliminarea sau reducerea TVA-ului din facturile de energie din perioada de iarnă, așa cum a solicitat Asociația Furnizorilor de Energie, ca soluție pe termen scurt, considerând că o astfel de măsură este dificilă prin implicațiile sale ulterioare. Totodată, Cîțu a precizat că are în atenție urgentarea implementării legii consumatorului vulnerabil, precum și un sprijin din partea statului, prin compensarea unei părți din facturi.

„O soluţie ca aceasta este o soluţie foarte dură sau o soluţie permanentă, pentru o problemă temporară. Sunt de acord şi am venit cu soluţia de a aduce mai aproape implementarea legii consumatorului vulnerabil în loc de octombrie 2022, o să fie de la 1 ianuarie 2022. În acelaşi timp, avem o soluţie de a compensa parte din factură pentru lunile de iarnă anul acesta pentru mai mult decât consumatorul vulnerabil. Avem soluţii. Nu vreau să umblu la sistemul fiscal pentru că apoi e dificil de revenit asupra lui şi implicaţiile sunt total diferite. Dar vom susţine în această iarnă consumatorii, consumatorul vulnerabil şi mare parte a populaţiei să treacă peste această iarnă şi să nu aibă un impact creşterea preţurilor. Vom compensa o parte din factură. Multe din aceste companii au avut profituri mai mari decât se aşteptau aşa că sunt sigur că există resurse pentru a susţine”, a explicat Florin Cîţu, la Botoșani.

Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) a făcut propuneri atât pentru termen scurt (reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei, precum și acoperirea parțială a facturii de utilități prin aplicarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil), cât și pe termen lung (implementarea măsurilor de creștere a eficienței energetice, adoptarea unor măsuri legislative pentru promovarea construcției de noi capacități de producție și urgentarea deciziei privind exploatarea gazelor din zona economică exclusivă a României la Marea Neagră).

Peste 400.000 de gospodării „vulnerabile”

Legea consumatorului vulnerabil îl definește pe acesta ca „persoană singură/familie, care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale”.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan este vorba de mai bine de 400.000 de gospodării ce ar putea beneficia de prevederile acestei legi. „Ţintim creşterea numărului de beneficiari pe care i-am definit. Conform actualului proiect, este vorba despre 427.000 de beneficiari, iar sprijinul acestora va avea un impact bugetar de 172 de milioane de lei. Vrem să fie mai mulţi beneficiari, dar rezultatul îl voi prezenta după discuţiile cu prim-ministrul”, a spus Turcan, citată de Agerpres.

Dacă acestora îi mai adăugăm și pe cei peste 1,6 milioane de angajați plătiți cu salariul minim (1.386 de lei „în mână”), tabloul pentru această iarnă va fi unui destul de sumbru.

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.