Polonia își apără suveranitatea și decide: Constituția sa este mai presus de Uniunea Europeană!

16 oct.

https://www.alertadigital.com/wp-content/uploads/2021/10/consti-polaco.jpg

Alerta Digital

Joi, 7 octombrie, Curtea Constituțională (TC) a Poloniei a decis că Constituția Națională a țării prevalează asupra legislației europene, deoarece văd o discrepanță între legile supranaționale și cele emise de Parlamentul polonez. Acest lucru a provocat deschiderea unui nou episod de tensiuni între țara est-europeană și Uniunea Europeană.

Premier Mateusz Morawiecki w "Gościu Wydarzeń" [ZOBACZ CAŁY WYWIAD] -  Polsat News

Organismul constituțional s-a pronunțat asupra unei cereri a prim-ministrului Mateusz Morawiecki, după ce Tribunalul de Justiție al Uniunii (TUE) a decis că reformele judiciare întreprinse în mod legitim de Guvern ar putea constitui o încălcare a legilor comunitare.

Aceste reforme judiciare au fost aprobate de Sejm (Parlamentul polonez) în 2019 și permit Comisiei de Disciplină a Curții Supreme să amendeze sau să destituie judecătorii care participă la activitate politică. „Activitatea politică” este definită în sens larg, inclusiv de la activitatea partidului la promovarea ideologiei de gen.

Conducerea Uniunii Europene asigură că, prin această lege, guvernul conservator, care domină Curtea Supremă, numind 60% dintre judecătorii care alcătuiesc cei 120 de magistrați ai celei mai înalte instanțe, va avea un mecanism de sancționare a judecătorilor care au o ideologie de stânga, contrară celei a guvernului.

Cu toate acestea, Curtea Supremă din Polonia rămâne un organ independent al Executivului și nu există nicio dovadă care să pună la îndoială autonomia acestei puteri, așa cum nu a existat atunci când stânga a controlat instanța înainte de 2015.

Julia Przyłębska kandydatką PiS na sędzię TK. Jej mąż działa w organizacji  związanej z PiS

În acest fel, Tribunalul Constituțional (TC), prezidat de conservatorul Julia Przylebska, a decis că reglementările comunitare în materie judiciară sunt incompatibile cu noile legi aprobate în Sejm și că Constituția Națională trebuie să prevaleze asupra legilor europene.

„Încercarea de a se amesteca în Sistemul Judiciar polonez de către TUE încalcă principiul statului de drept, principiul supremației Constituției și principiul păstrării suveranității în procesul de integrare europeană”, a încheiat opinia Tribunalul Constituțional, la care Przylebska a adăugat că „organele Uniunii Europene funcționează în afara limitelor puterilor conferite de Republica Polonia în tratate”.

Bartłomiej Sochański: Szczecin to nie przedsiębiorstwo, tylko wspólnota  mieszkańców

Dintre cei 15 judecători ai TC, au fost doar doi care și-au exprimat respingerea sentinței. Ceilalți 13 au subliniat că „în ierarhia surselor de drept, Tratatul Uniunii Europene este sub Constituție, ca orice acord internațional ratificat”, în cuvintele judecătorului Bartlomiej Sochanski, purtătorul de cuvânt al hotărârii.

„Atâta timp cât organismele Uniunii Europene operează sub puteri delegate, în timp ce această etapă de cooperare nu privează Constituția Republicii Polonia de superioritatea sa, Polonia va păstra funcțiile unui stat suveran și democratic”, a concluzionat Sochanski.

Această decizie a generat un disconfort enorm la Bruxelles, sediul Uniunii Europene, unde consideră că această decizie judiciară a Poloniei este un dispreț direct pentru supremația confederației țărilor din Vechiul Continent.

Potrivit unor surse apropiate ale Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, acestor acțiuni ale Poloniei trebuie să li se răspundă cu sancțiuni severe, la fel cu cele mai recente măsuri aplicate Ungariei și altor țări aliniate la Visegrad.

Mulți polonezi au început să ceară #PolExit, în special pe rețelele de socializare, care nu este altceva decât ieșirea din Uniunea Europeană a țării cu capital la Varșovia. „Uniunea Europeană devine o nouă Uniune Sovietică, dar de data aceasta cu sprijinul conducerii europene”, a declarat un utilizator pe Twitter.

Alții au scris pe Twitter că țările aliniate la Visegrad (Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia) trebuie să părăsească Uniunea și să își facă propriul bloc comercial, fără impuneri politice ale Parlamentului European.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: