Guvernul Ciucă-Ciolacu a mai îndatorat, astăzi, țara cu 2 miliarde de euro

31 ian.

Guvernul Ciucă-Ciolacu a mai îndatorat, astăzi, țara cu 2 miliarde de euro

Guvernul Ciucă/Ciolacu a împrumutat luni 2 miliarde de euro de pe piețele externe, prin două emisiuni, pe 3 ani și pe 6 ani, la dobânzi de 5% și 6,625%.  

Ofertele investitorilor s-au ridicat la 1,7 miliarde de euro pentru împrumutul pe 3 ani și la 3,6 miliarde euro pentru împrumutul pe 6 ani.

Guvernul a ieșit luni să împrumute bani de pe piețele externe, prin două emisiuni în euro, pentru a finanța deficitul și a refinanța datoria publică, conform informațiilor Bloomberg. Un împrumut este pe 3 ani, iar celălalt pe 6 de ani.

Suma pe care vrea să o împrumute statul român nu a fost dezvăluită. Aranjori ai emisiunii sunt Citi, Erste Group, HSBC, JP Morgan (B&D) și Societe Generale.

Este a doua ieșire pe piețele externe din acest an, după ce pe 6 ianuarie Guvernul a împrumutat aproape 4 miliarde de dolari, prin trei emisiuni, pe 5 ani, pe 10 ani și pe 30 de ani.

Necesarul brut de finanțare pentru anul 2023, suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar (datorie nouă) și plata datoriei vechi care ajunge la scadență, este de 160 de miliarde de lei. Aceasta este cea mai ridicată sumă de până acum anunțată ca țintă de împrumuturi.

„În anul 2023 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 160 miliarde lei, la care se adaugă necesarul de refinanțare a instrumentelor de cash management, volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,40% din PIB (aproximativ 68 mld. lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2023, în sumă de cca 92 mld. lei. Se estimează că deficitul bugetar se va finanța în proporție de cca 30% din surse interne și de 70% din surse externe”, arată un document al Ministerului.

Volumul indicativ de împrumuturi ce vor fi contractate de pe piața internă este în sumă de circa 97-102 miliarde lei, în timp ce volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 11-12 miliarde de euro, conform sursei citate.

https://60m.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: