OMV Petrom nu e obligată la plata taxei de solidaritate

31 ian.

OMV Petrom nu e obligată la plata taxei de solidaritate

OMV Petrom nu este obligată să plătească taxa de solidaritate impusă de Guvern pe profiturile companiilor petroliere, se arată într-un răspuns dat de Comisia Europeană la solicitarea Executivului Ciucă de clarificări legate de cum a impus taxa de 60%, conform informațiilor Economica.net. Actul normativ prevede că taxa este plătită dacă firma în cauză obține o cifră de afaceri de peste 75% din activități de extracție gaze naturale, extracție de petrol și din rafinării. OMV Petrom spune că activitățile respective cumulate nu sar de nivelul de 75% cifră de afaceri.

Comisia spune, în răspunsul transmis Ministerului Finanțe, că respectivele coduri CAEN incluse în OUG-ul care a transpus în legislația națională regulamentul european respectă prevederile regulamentului cea asta înseamnă că OMV Petrom are ocazia să aleagă dacă plătește sau nu taxa de solidaritate. Potrivit Economica.net, urmează ca ANAF să verifice compania dacă se înscrie prevederilor din regulament sau nu, adică dacă va plăti taxa sau nu.

Compania de petrol și gaze OMV Petrom, deținută de OMV din Austria, a spus că nu se încadrează în categoria societăților obligate să plătească taxa de solidaritate impusă de Guvernul României firmelor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile.

”Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, se arată într-un document OMV Petrom transmis Bursei de Valori București.

Oficialii companiei susțin că pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 miliarde de lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 miliarde de lei impozit pe profit. ”În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioada a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 și trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023”, se arată în documentul amintit.

Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile, iar baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani. De asemenea, cel puţin 70% din suma colectată astfel va fi folosită pentru finanţarea investiţiilor în energie. Executivul a hotărât să aplice această taxă în virtutea apariției, în toamnă, a unui regulament european care instituia posibilitatea ca țările membre să imoună aceste taxe.

Compania de stat Romgaz a anunțat că va plăti taxa de solidaritate.

Cotidianul RO

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.