Piața concurențială a sucombat. Furnizorii de energie fug de clienți ca dracul de tămâie

19 oct.

Piața concurențială a sucombat. Furnizorii de energie fug de clienți ca dracul de tămâie

Din piața concurențială la energie, născută după liberalizare, s-a ales praful. Încercările românilor de a-și schimba furnizorii de energie sau de gaze se dovedesc a fi extrem de periculoase, pentru că operatorii fug de ei ca dracul de tămâie. Un client nou este considerat o pierdere financiară, dat fiind volatilitatea pieței de energie și de gaze, care face ca achizițiile unor noi cantități să se facă la prețuri uriașe. 

Povestea aceea frumoasă pe care ne-o tot repetau autoritățile, cu norocul care i-a lovit pe consumatori, că se pot muta la orice furnizor de energie și de gaze, pentru prețuri mai bune, s-a dovedit a fi doar o cacealma. Plecarea la un alt furnizor este o adevărată aventură, în condițiile în care operatorii fac eforturi disperate să scape de clienții vechi și să nu mai primească alții noi, pe fondul cantităților insuficiente de energie din piață. CEZ Vânzare, un furnizor de energie electrică cu un portofoliu de 1,4 milioane de clienți, a cerut ANRE să-l scutească de obligația de a prelua statutul de furnizor de ultimă instanță. Statutul este prevăzut pentru fiecare mare furnizor prin rotație și este considerat un blestem pentru aceștia. Furnizor de ultimă instanță înseamnă să fii nevoit să preiei toți clienții care rămân fără contracte, în contextul falimentelor în lanț ale micilor furnizori, însă asta presupune să cumperi de pe piața liberă energie la prețuri uriașe.

”Asta arată că lucrurile nu merg foarte bine. Dacă pentru ceilalți clienți mai aveau ceva energie cumpărată, pentru cei noi trebuie să cumpere tot timpul și la prețuri mari. Toți furnizorii consideră că orice client nou înseamnă o pierdere și de aceea încearcă să-i evite. Acum furnizorii stau cu sufletul la gură și așteaptă să vadă ce modificări mai apar și din cauza asta sunt puțin în derută și încearcă să rezolve problemele și restanțele pe care le au acum, nu mai au nevoie de noi complicații. Am văzut că astăzi (n.r. marți) Guvernul anunță și la Comisia Europeană, la Bruxelles, măsurile pe care le au în vedere și așteptăm să vedem exact despre ce este vorba, mai ales dacă se introduce acea plafonare sau culoar, cum îi spun ei, care ar avea o influență destul de importantă și pe energie electrică”, ne-a declarat Ion Lungu, directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Se așteaptă lumina de la Bruxelles

Furnizorii de energie au insistat pe lângă autorități ca, în momentul în care se fac schimbări, ele să intre în circuitul de operare la o lună după publicarea în Monitorul Oficial, ca să existe timp pentru modificări în softuri. ”Mai este o problemă delicată, pentru care nu s-a găsit nici acum o rezolvarea. Facturarea este continuă, în fiecare zi, pe când decontarea se face pe lună calendaristică, ceea ce înseamnă un efort în colectarea datelor. În Camera Deputaților, unde a ajuns Ordonanța 119, membrii Comisiei Economice ne-au spus că analizează, că încearcă să înțeleagă foarte bine ceea ce este greu, ceea ce este imposibil de făcut, ceea ce se poate face, dar necesită muncă suplimentară. Dar, după câte văd eu, și ei au vrut să vadă care este poziția oficială a Comisiei Europene și cum se mai așează lucrurile. Este adevărat că a apărut Regulamentul acela pentru măsurile de urgență, publicat în Jurnalul Oficial al UE luna aceasta, dar acolo se prevede și faptul că fiecare stat poate să ia și alte măsuri, dar să nu perturbe piața internă”, ne-a precizat directorul executiv al AFEER, Ion Lungu.

Derogare de la liberalizarea pieței pentru Republica Moldova

România nu mai produce energie suficientă, astfel că a ajuns importator net, fapt care a contribuit la o explozie a prețurilor pe piața internă. ”A mai apărut și această modificare pe ultima sută de metri, că trebuie să dăm energie Republicii Moldova cu 450 lei MWh și este o povară în plus, atâta timp cât noi nu avem energie și trebuie să importăm. Nu sunt foarte clare nici condițiile în care se fac aceste contracte bilaterale negociate. Deocamdată, riscul unui blackout nu este foarte mare în România, dar este posibil să fie niște reduceri de consumuri, care se vor face, în principal, în sectorul industrial”, a afirmat directorul executiv al AFEER, Ion Lungu. Punând lucrurile cap la cap, oferta de energie a Nuclearelectrica la prețul promoțional de 450 lei/MWh, ținută de formă doar două zile pe site, fără a fi scoasă pe bursă, se pare că a fost, cu dedicație, pentru Republica Moldova, chiar dacă, oficial, a fost contractată de Hidroelectrica.

http://national.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.