Nemții sfidează restul UE și nu vor să audă de plafonarea prețului la gaze

21 oct.

Cu doar câteva săptămâni înainte de o conferință cheie a ONU privind clima, guvernul german face presiuni asupra liderilor UE pentru a lucra cu țările care au capacitatea „de a dezvolta noi câmpuri de gaze”, potrivit unui document consultat de Euractiv 
Germania, ea însăși sub tirul criticilor pentru schema sa de sprijin pentru gospodării și industrie în valoare de 200 de miliarde de euro, își împinge colegii lideri UE să renunțe la ideile de plafonare a prețurilor în cadrul unui summit UE din 20-21 octombrie. „Prețul gazului, al petrolului și al cărbunelui trebuie să scadă, prețul energiei electrice trebuie să scadă. Iar acest lucru necesită, de asemenea, un efort comun din partea noastră, a tuturor celor din Europa”, a declarat cancelarul Olaf Scholz înainte de a intra la summitul de la Bruxelles. „Sunt foarte mulțumit că Comisia Europeană a prezentat o serie întreagă de idei și propuneri bune, pe care vom continua să le abordăm aici și, cu siguranță, nu doar astăzi”, a adăugat el.
Marți (18 octombrie), Comisia Europeană a propus ca țările UE să achiziționeze în comun gaze înaintea iernii din 2023 și să ia în considerare un plafon de preț „dinamic” pentru gazele tranzacționate pe bursa olandeză TTF. Ideea introducerii unui plafon de preț câștigă teren în rândul celor 27 de state membre ale UE, dar opiniile diferă puternic în ceea ce privește modul în care ar trebui să se aplice, în timp ce altele, precum Germania și Olanda, se opun.
La începutul acestei luni, o coaliție formată din 15 țări a solicitat Comisiei să introducă un plafon pentru prețurile angro la gaze. Între timp, Franța încurajează executivul UE să introducă un „mecanism iberic” la nivelul UE, prin care statul să intervină pentru a subvenționa gazele fosile utilizate pentru producerea de energie electrică. „Ceea ce dorim să vedem inclus în concluzii este plafonarea gazului folosit pentru a produce electricitate. Cred că va rămâne în concluzii, deoarece am reușit să o adăugăm în timpul negocierilor inițiale”, a declarat premierul ceh Petr Fiala, a cărui țară deține președinția rotativă semestrială a UE.

Gazprom ameninţă

 Bruxelles-ul analizează posibilitatea de a extinde „mecanismul iberic” la întreaga UE
 
În urma unei reuniuni a miniștrilor europeni ai energiei, care a avut loc vineri, Comisia Europeană va examina un plafon de preț la nivelul întregii UE pentru gazele utilizate pentru producerea de energie electrică, după modelul unui mecanism deja în vigoare în Spania și Portugalia.
Concluziile reuniunii liderilor europeni vor oferi orientări pentru executivul UE atunci când va elabora propuneri privind modalitățile de limitare a prețurilor la gaze. Însă, în situația actuală, delegația germană se opune tuturor sugestiilor de plafonare a prețurilor.
Documentul, care enumeră comentariile Germaniei cu privire la proiectul de concluzii ale summitului UE, elimină toate mențiunile privind plafoanele de preț. De asemenea, guvernul german face presiuni pentru creșterea producției de gaz cu doar câteva săptămâni înainte de conferința ONU privind clima din Egipt.
 Berlinul încurajează UE „să colaboreze cu țările care au capacitatea de a dezvolta noi câmpuri de gaze, ca parte a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris privind clima”.
În 2021, Agenția Internațională a Energiei a avertizat că, pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050 și a avea o șansă de a limita încălzirea globală la 1,5 °C, nu ar putea exista „nicio investiție nouă în petrol, gaze și cărbune, începând de acum”.  Întrebat despre solidaritatea dintre țările UE înainte de summit, Scholz a declarat reporterilor: „Suntem cel mai mare susținător al Europei. De obicei, plătim 26% din buget”.
Nu se știe dacă acest lucru va ajuta la repararea relației deficitare dintre Paris și Germania.
Alți lideri le cer deja germanilor să cedeze. „Mă aștept ca guvernul german să fie dispus să facă un compromis”, a declarat premierul estonian Kaja Kallas pentru ZDF înainte de summit.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.