Arhiva | 12:44 pm

Regimul Iohannis îi duce cu vorba pe profesori

9 iun.

Regimul Iohannis îi duce cu vorba pe profesori

Dezbaterea privind sistemul educațional din România a escaladat într-o serie de critici acide aduse clasei politice pentru modul în care abordează situația actuală. Acuzațiile vizează manipularea prin presă și lipsa de responsabilitate în gestionarea problemelor din educație.

Într-un context în care protestele și nemulțumirile din diverse categorii sociale se amplifică, mulți se întreabă de ce Guvernul a scos din legile educației articolul referitor la salariul minim de 4000 de lei pentru debutanți. Această decizie a fost intens criticată, iar unii observatori afirmă că lipsa rațiunii și a responsabilității este evidentă în acțiunile politicienilor.

Alte acuzații aduse clasei politice se referă la afirmațiile că profesorii din Ungaria vin să predea în România datorită salariilor mai bune. Aceste declarații au fost considerate fumigene menite să distragă atenția de la problemele reale din sistemul de învățământ. În plus, unii analiști susțin că trebuie raportat salariul debutanților la salariul minim pe economie, iar această perspectivă este considerată de mulți drept o lipsă de jenă din partea politicienilor.

În acest context tensionat, grevele și protestele se extind în diverse sectoare ale societății românești. Profesorii, sindicatele din sănătate, lucrătorii de la metrou și magistrații manifestă nemulțumirea față de politicienii responsabili cu guvernarea. Totodată, instanțele de judecată se confruntă cu o posibilă criză, iar cetățenii ar putea primi termene de judecată pe ani întregi, din cauza unor manevre politice ce țin de legea privind tăierile pensiilor speciale.

Pe fondul acestei tensiuni sociale și politice, un raport emis de trei judecători din cadrul Curții Constituționale a adăugat paie pe foc. Ei au declarat că Parlamentul este iresponsabil și lipsit de loialitate în cazul deciziei privind abuzul în serviciu. Acest demers neobișnuit din partea CCR a stârnit și mai multe critici și a alimentat indignarea românilor.

În final, această serie de critici dure aduse clasei politice vine într-un moment în care AUR câștigă popularitate și își consolidează poziția în sondaje.

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

PSD și PNL țin românii în sărăcie: Avem printre cele mai mici salarii din UE

9 iun.

PSD și PNL țin românii în sărăcie: Avem printre cele mai mici salarii din UE

În România, salariile sînt mici. Este un refren pe care îl auzim de trei decenii, un veșnic motiv de nemulțumire și de reproșuri. Tema este doar parțial corectă, pentru că, pe de o parte, rareori se face o analiză cuprinzătoare a motivelor pentru care salariile sînt mici, iar, pe de altă parte, este promovat cu insistență mitul că salariul minim încasat pe statul de plată este, de fapt, completat de o sumă de bani plătită „la negru”, fără a fi contabilizată.

Cifrele arată că în economia românească există un fenomen al utilizării excesive a salariului minim. Un sfert dintre angajații din România primesc salariul minim, adică aproape 1,3 milioane de salariați. Imensa majoritate a acestora lucrează în mediul privat, în sectorul bugetar fiind doar 80.000 de angajați care cîștigă salariul minim și pentru aceștia au fost inventate sporuri.

De altfel, România este, la nivelul Uniunii Europene, economia cu cea mai mare pondere a angajaților plătiți cu salariul minim din totalul salariaților. Imediat după România se află Portugalia (17%) și Croația (15%), iar țările cu cele mai mici procentaje sînt Malta, Belgia și Suedia, cu niveluri de sub 3%. Există o explicație pentru diferențele atît de mari, la nivel european, în ceea ce privește ponderea crescută a lucrătorilor cu salariu minim? Nu sînt răspunsuri bazate pe o analiză documentată, dar intuitiv se pot evoca structura și tradiția economiilor în cauză.

Extinzînd cifrele de analiză, să spunem că Bulgaria (332 de euro), Ungaria (442 de euro) și România (450 de euro) sînt statele cu cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană. În ultimul deceniu, România a avut cea mai agresivă creștere a salariului minim din UE, făcută, în mulți ani, fără vreo legătură cu productivitatea muncii, fără vreun algoritm logic și predictibil, ci doar sub imperiul comenzii politice. Astfel, anul trecut, România a depășit Ungaria la nivelul salariului minim, dar diferența este nesemnificativă, iar ea trebuie pusă și pe seama evoluției monedelor naționale, leul și forintul, în raport de moneda europeană, euro.

Toate datele arată că România are un salariu minim mic și mulți lucrători plătiți la acest nivel. De ce se întîmplă așa? Cea mai facilă explicație este aceea că o parte din bani sînt plătiți de angajatori „la negru” sau „la gri”. Nu se poate spune că fenomenul nu există, dar cît este de extins? Poate există un fel de optimizare fiscală, prin care patronii micilor companii găsesc metode să scoată bani din firmă cu costuri cît mai mici, pentru a-și ajusta veniturile, dar amploarea fenomenului este nedefinită. Este un fenomen marginal sau unul generalizat? Nu știm, iar instituțiile statului ar trebui să ofere un răspuns pentru a înlătura speculațiile.

În același timp, să nu uităm că în economia românească între 80% și 90% din companii sînt incluse la categoria microîntreprinderi sau IMM-uri. O bună parte din ele sînt firme care asigură existența asociaților și familiilor lor. Nu sînt companii cu pretenții de dezvoltare, ci de subzistență. În aceste condiții, angajații, care de cele mai multe ori sînt chiar membrii familiei, primesc salariul minim. Aici se concentrează o parte din salariile minime din economia românească.

Micii patroni se mulțumesc cu atît de puțin pentru că încearcă să plătească impozite și contribuții cît mai reduse către bugetul de stat sau bugetul sănătății. Mulți o fac nu din rea-voință, ci din cauză că rata de profit pe care o obțin este extrem de mică. Sînt, de fapt, firme ai căror proprietari nu au alte veleități decît supraviețuirea de pe o zi pe alta.

Dacă obiceiul completării salariilor minime cu plăți „la negru” sau „la gri” ar fi un fenomen de masă, așa cum se vehiculează în spațiul public, ar trebui ca instituțiile statului, ANAF și Inspecția Muncii, să constate și să ia măsuri. Adică să micșoreze zona de evaziune.

Dar pentru a explica motivele pentru care economia românească utilizează pe scară atît de largă salariul minim trebuie să privim mai în profunzime. Vom vedea că o bună parte a economiei românești produce o valoare adăugată redusă. Industria este axată, în general, pe lohn, asamblează diverse produse pentru companii europene. Este cazul industriei auto sau, de exemplu, al celei de produse electrocasnice. La fel este și situația în comerț, un domeniu cu o pondere importantă în economia autohtonă, în care, prin definiție, se lucrează cu marje reduse de profit. Aici apar și angajații din companii mari cu salariul minim.

Cu puține excepții, economia românească este una a valorii adăugate reduse, a profiturilor mici, este o economie de execuție și prea puțin axată pe inovare, cercetare și dezvoltare de produse sau aplicații de noi tehnologii, domenii în care astăzi ratele de profit sînt substanțiale și în care, implicit, se plătesc salarii mari.

De fapt, efectele de astăzi sînt rezultatele unor decizii luate în urmă cu două decenii. Atît în ceea ce privește atragerea investițiilor străine și a structurii economiei, cît și cu privire la sistemul de învățămînt. Abandonul școlar timpuriu, analfabetismul funcțional, desființarea învățămîntului profesional, numărul relativ redus de studenți și libertatea de a lucra în Uniunea Europeană au fost factori, mai puțini vizibili, care au contribuit la situația de astăzi. De aceea, atunci cînd românii se plîng că au salarii mici ar trebui să se întrebe ce fac ei pentru a schimba această situație.

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

Zeci de mii de profesori iau cu asalt Capitala: Guvernul zero se face că plouă

9 iun.

Zeci de mii de profesori iau cu asalt Capitala: Guvernul zero se face că plouă

Vineri este anunţat un nou marş de protest prin Capitală al angajaţilor din Educaţie. Sindicaliștii sunt în continuare nemulțumiți de răspunsul Guvernului la solicitările care au dus la declanșarea grevei din învățământul preuniversitar, din cauza căreia s-au pierdut, deja, 3 săptămâni de studiu.

Sindicaliştii din Educaţie au obţinut autorizaţie pentru organizarea unui nou protest în Capitală, fiind aşteptate 20.000 de persoane. Evenimentul va avea loc, vineri, pornind din Piaţa Victoriei.

Potrivit autorizaţiei, evenimentul este programat în intervalul 11.00 – 16.00, fiind estimată participarea a 20.000 de persoane.

Potrivit organizatorilor, manifestarea are scopul de a ”atrage atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă persinalul din învăţământul preuniversitar şi superior”.

Cum se va derula protestul

Orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei

Orele 12.30 – 15.00, deplasare pe traseul Piaţa Victoriei – Bulevardul Nicolae Titulescu – Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bulevardul Geniului – Statuia Leu

Orele 15.00 – 16.00, adunare publică în zona Statuii Leu şi defluirea participanţilor

Pe durata protestului, manifestanţii anunţă că vor folosi bannere, pancarte şi mijloace audio.

Sindicaliştii se arată în continuare nemulţumiţi de măsurile adoptate de Guvern, chiar şi după adoptarea Declaraţiei privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, document publicat, joi, în Monitorul Oficial.

Ultimele date prezentate oficial de către ministrul Educaţiei, Ligia Deca, arătau că, de la 1 iunie când au fost acordate majorări salariale, 21.000 de angajaţi din sistem au renunţat la grevă, 13.500 fiind cadre didactice.

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

PSD și PNL nu vor să facă reorganizarea administrativ teritorială: Primăriile sunt în faliment

9 iun.

PSD și PNL nu vor să facă reorganizarea administrativ teritorială: Primăriile sunt în faliment

În loc să facă reorganizarea administrativ teritorială PSD și PNL mențin în viață orașe și comune falimentare cu ajutorul banilor de la bugetul statului. Guvernul a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care acordă 17 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru 19 comune, 1 oraș și 2 municipii. (Medgidia și Gheorgheni). Aceste UAT-uri deja și-au consumat bugetele pentru salarii și cheltuieli de funcționare, deși, inițial, la început de an, aveau bugetele construite pe tot anul în curs.

„Unitățile administrativ-teritoriale nu dispun de suficiente fonduri în bugetul propriu pentru a putea fi asigurată finanțarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public şi întreţinerea acestuia, salubritate, etc.), sentințe, cofinanțarea proiectelor, corecții financiare, cheltuieli de capital, cât şi alte cheltuieli neprevăzute.”, se arată în HG-ul adoptat de Guvern.

În general, o primă rectificare bugetară are loc în lunile iulie-august, și atunci Guvernul ajută primăriile aflate în dificultate. Este nefiresc ca o primărie să își fi consumat întregul buget de salarii după doar 6 luni trecute din anul 2023.

https:://60m.ro/

Noua modă a cabinetului Ciucă: Militarizarea excesivă și la vedere a ministerelor

9 iun.

Noua modă a cabinetului Ciucă: Militarizarea excesivă și la vedere a ministerelor

un editorial de Ion Teleanu

Cabinetul generalului Ciucă este deja istorie. Dar în spatelor acestor file de istorie rămâne o realitate mai puțin cunoascută: militarizarea excesivă dar la vedere a ministerelor. La ora actuală nu există minister care să nu aibă în funcțiile cheie un militar activ sau în rezervă din poliție, armată ori servicii secrete. Băieți cu ochii roată și cu grade au împânzit ministerele, începând cu funcția de secretar de stat, secretar general, secretar general adjunct până la șefi de corp de control, director de achiziții ori de resurse umane. Dar, în spatele acestei armate de militari activi sau în rezervă mai există o altă oștire de gradați, cea a consilierilor.

Aproape fiecare ministru este consiliat de unul sau mai mulți „tovarășu gradu” fie că încă este activ sau în rezervă. E bine sau rău că s-au militarizat ministerele? Timpul va demonstra acest lucru. Însă, cert este că militarizarea la vedere a instituțiilor publice a condus și la un fenomen de blocare a activității acestor instituții. Poate actualul secretar de stat ori secretar general este un bun ofițer, dar nu are habar de ce înseamnă administrația centrală. Dar odată ajuns într-o funcție de decizie într-un minister, au apărut imediat blocajele în instituție.

Ofițerul activ sau rezervistul este pus să ia decizii, dar cum nu prea știe mecanismul de funcționare administrativă a generat imediat un blocaj. Angajații din subordine așteaptă dispoziții și decizii de la „tovarășu gradu”, dar care nu vin din motive…de necunoaștere. În același timp, subalternii nu mai au chef de muncă știind că deasupra lor există un „tovarășu gradu” care oricând îi poate trimite către beciul domnesc. Astfel, la ora actuală, activitatea în toate ministerele și majoritatea agențiilor guvernamentale este blocată și din cauza unor „tovarășu gradu”. O parte dintre cele mai cunoscute vedete cu grade la vedere sunt astăzi la datorie într-o serie de instituții centrale cum ar fi:

-Ministerul Agriculturii-Adrian Savu-secretar general fost polițist, și Dumitru Jeacă, secretar general adjunct, fost ofițer operativ la SRI.

-Ministerul Transporturilor și Infrastructurii- Ion Damian, secretar general adjunct, ofițer DIPI.

-Ministerul Sănătății-Alexandru Mihai Borcan, secretar general, fost polițist.

-Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Corvin Nedelcu-secretar general, pensionar SPP.

-Ministerul Antrepenoriatului și Turismului- Corneliu Cârstea, secretar general adjunct, pensionar MAI.

-Ministerul Muncii-Dobrescu Florin Sergiu, secretar de stat- pensionar MAI.

-Ministerul Afacerilor Interne- Romeo Simionescu, secretar de stat, fost șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Gorj.

-Ministerul Justiției, Tiberiu Firinel Ungureanu, consilierul personal al ministrului Cătălin Predoiu,fost comisar șef de poliție, fost director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

-Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse-Dan Constantin Dinescu, consilier secretar de stat, pensionar MAI.

-Garda Națională de Mediu-comisar general Adrian Păduraru, pensionar MAI.

-Corpul de control al primului ministru- șef Silviu Gabriel Barbu, fost procuror militar școlit și la Academia de Informații, și Marian Pîrvu-director general al Direcției Generale de Control, polițist DGA.

Sunt doar câteva dintre „vedetele” cu grade ale ministerelor și instituțiilor publice centrale care au fost cocoțate în funcții de decizie, Mai mult, unii dintre „tovarășu gradu”, cum ar fi Ion Damian sau Corvin Nedelcu, mai beneficiază chiar și de câteva sinecuri administrative bine remunerate că deh …cine împarte, parte-și face, adică cine poate, oase roade! Așadar, mai răsfirați măi tovarăși cu grade că pădurea ministerelor a devenit cam prea deasă și nu se mai vede nici măcar luminița de la capătul tunelului!

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16 vechi de 40 de ani

9 iun.

Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16 vechi de 40 de ani

Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16 vechi de 40 de ani, în urma încheierii unui contract în acest sens în noiembrie, „o contribuţie importantă la consolidarea apărării aeriene” a României, un contract care asigură o „valoare adăugată industriei norvegiene a apărării”.

Vânzarea avioanelor a fost aprobată atât de către autorităţilor Statelor Unite, cât şi Norvegiei, a anunţat ministrul norvegian al Apărării Bjørn Arild Gram.

Este vorba despre cel mai mare „acord de eliminare de echipament militar” al Norvegiei, potrivit site-ului.

Avioanele norvegiene de vânătoare de tip F-16 sunt unele dintre cele mai bine întreţinute din lume şi prezintă un standard tehnic ridicat, potrivit aceleiaşi surse.

„Vreau să felicit aliatul nostru NATO, România, care a s-a purtat profesionist în negocieri”, a declarat ministrul.

Această „vânzare va consolida şi moderniza apărarea unei naţiuni aliate, vecină a Ucrainei” aflate în război cu Rusia, a adăugat el.

Înainte să fie predate României, toate aeronavele sunt supuse unor lucrări de mentananţă.

Contractul de mentenanţă a avioanelor de tip F-16 cu Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) a fost prelungit în vederea asigurării mentenanţei înainte de vânzarea a 32 de aparate către România.

Acest contract prevede totodată furnizarea de asistenţă tehnică şi susţinere în formarea personalului tehnic român.

Valoarea acestui contract prelungit cu KAMS este de peste 700 de milioane de coroane norvegiene (peste 295,2 milioane de lei).

„În baza expertizei şi experienţei unice pe care KAMS o are, ne aşteptăm ca acest acord să contribuie la deservirea României de către aeronave un număr bun de ani de acum înainte”, a declarat directorul „Materialelor Apărării”, o agenţie însărcinată cu echiparea armatei norvegiene, Gro Jære.

KAMS are 40 de ani de experienţă în mentenanţa, repararea şi modernizarea flotei de avioane de vânătoare de tip F-16 a Norvegiei.

„Acest lucru confirmă poziţia noastră de partener şi furnizor de servicii de mentenanţă sectorului norvegian al apărării şi aşiaţilor noştri”, a declarat CEO-ul Kongsberg Aviation Maintenance Services, Atle Wøllo.

„Acest contract asigură şi dezvoltă o expertiză naţională importantă în mentenanţa aeronavelor de luptă din Norvegia, care va fi preţioasă în susţinerea şi mentenanţa avioanelor (de tip) F-35, în viitor”, subliniază el.

Ministerul norvegian al Apărării a însărcinat agenţia însărcinată cu echiparea armatei norvegiene să vândă sistemele de tip F-16, în septembrie 2019, potrivit site-ului.

În noiembrie 2022, agenţia a semnat un contract cu România în vederea vânzării a două escadroane – 32 de avioane – cu tot cu echipament.

Contractul include piese de rezervă şi formarea personalului tehnic.

Procesul vânzării este îndelungat şi presupune aprobarea Statelor Unite şi Norvegiei, care controlează astfel în mod strict cine poate cumpăra avioane de tip F-16.

Contractul de vânzare-cumpărare are o valoare de 388 milioane de euro, potrivit site-ului.

Vânzarea contribuie la veniturile industriei norvegiene a apărării, însărcinată să asigure mentenenţa şi modificarea avioanelor înainte de predare.

Agenţia norvegiană a încheiat totodată un contract de vânzare a 12 avioane de tip F-16 companiei americane Draken International, care urmează să fie folosite în formarea unor piloţi în lupta împotriva avioanelor americane de vânătoare.

Acest contract nu a fost aprobat, în acest stadiu, nici de americani şi nici de către norvegieni.

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

INCEPUTUL SFARSITULUI OLIGARHULUI ZELEN SI BANDELOR SALE CRIMINALE ,NATO nu e moșia lui Zelenski!

9 iun.

NATO nu e moșia lui Zelenski!

Din ce în ce mai agresiv, Volodimir Zelenski presează Occidentul să-i ofere Ucrainei „garanții de securitate”.

În ciuda lunilor de discuții pe această temă, alianța occidentală este încă divizată cu privire la aproape fiecare element de răspuns la această cerere.Ar trebui ca NATO, la care Ucraina aspiră să adere, să cedeze insistențelor Kievului? Sau ar trebui ca cele mai mari puteri militare ale lumii să ofere angajamente individuale? Și ce constituie o “garanție de securitate”?

Toate aceste întrebări rămân deschise, au spus cinci diplomați europeni intervievați de Politico. Dar aliații se vor reuni la Vilnius, la doar cinci săptămâni distanță, pentru un summit cheie al NATO.

Ucraina a stabilit summitul ca un fel de termen limită, făcând presiuni pentru ca aliații să își ia angajamente explicite la reuniune cu privire la permiterea intrării Ucrainei în NATO și la oferirea de garanții de securitate pe parcurs.

„Ucraina este cea mai experimentată țară din lume în a auzi „nu” din partea NATO”, a deplâns vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană Olha Ștefania.”Avem nevoie de claritate”, a adăugat ea, „că aderarea Ucrainei la NATO este inevitabilă și nu va fi un fel de monedă de schimb”.

Dacă Kievul este dispus să bată din picior, guvernele vest-europene au rețineri în a oferi Ucrainei un calendar pentru aderarea la NATO. Pe bună dreptate: în cazul unei aderări va fi declanșat articolul 5 din acordul de apărare colectivă al NATO –  în cazul în care un stat membru este atacat, toate celelalte state membre trebuie să considere că este vorba de un atac împotriva lor și să vină în ajutorul aliatului lor. Și un război cu Putin este de neconceput pentru Occident.

Înainte de a putea adera la NATO, Ucraina  trebuie să îndeplinească mai întâi anumite standarde economice, politice și militare. Și este departe de aceste standarde. În plus, o Ucraină în NATO ar da apă la moară Rusiei care susține că extinderea Alianței în regiune îi amenință securitatea geopolitică.

Livările de arme pe termen lung nu sunt o garanție de securitate pentru Ucraina, ci doar mențin ajutorul de război. Zelenski își dă seama că Occidentul nu se va implica direct în acest război, așa că singura carte de jucat este aderarea Ucrainei la NATO. Dar felul în care o joacă nu se potrivește cu regulile și interesele puterilor occidentale.

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

Forțele ucrainene întâmpină o rezistență dură și suferă pierderi semnificative în asaltul asupra liniilor rusești

9 iun.

Forțele ucrainene întâmpină o rezistență dură și suferă pierderi semnificative în asaltul asupra liniilor rusești

Forțele ucrainene au suferit pierderi de echipament greu și de soldați, deoarece au întâmpinat o rezistență mai mare decât se așteptau din partea forțelor rusești în prima lor încercare de a pătrunde în liniile rusești din estul țării în ultimele zile, au declarat pentru CNN doi oficiali americani de rang înalt.

Un oficial american a descris pierderile – care includ vehicule blindate MRAP furnizate de SUA – ca fiind „semnificative”.

Forțele ucrainene au reușit să depășească unele forțe rusești în est, în jurul Bahmut. Cu toate acestea, forțele rusești, înarmate cu rachete antitanc, grenade și mortiere, au opus o „rezistență dură”, forțele lor fiind adăpostite în linii defensive care au mai multe straturi de adâncime în unele zone și sunt marcate de câmpuri de mine care au afectat puternic vehiculele blindate ucrainene.

Oficialii americani și occidentali se pregătesc de luni de zile pentru contraofensivă, acționând pentru a consolida apărarea Ucrainei înainte de începerea acesteia. Săptămâna aceasta, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că o ofensivă „are loc în mai multe direcții”.

„Nu este vorba doar despre Bahmut. Ofensiva are loc în mai multe direcții”, a declarat Maliar. „Ne bucurăm de fiecare metru. Astăzi este o zi de succes pentru forțele noastre”.

Ambii oficiali americani spun că nu se așteaptă ca pierderile să aibă un impact asupra contraofensivei ucrainene planificate. Oficialii americani și occidentali se așteptau de mult timp ca această contraofensivă să dureze și să pună în mare pericol personalul și echipamentele ucrainene, inclusiv sistemele furnizate de Occident.

Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că ofensiva ucraineană din apropierea Bahmut a fost „zădărnicită”.

„Forțele armate ale Ucrainei, după ce nu au reușit să atingă obiectivele ofensivei și au suferit pierderi semnificative în direcția Donețk Sud, au efectuat încercări de a sparge apărarea trupelor rusești în direcția Donețk, în apropiere de Artiomovsk (termenul rusesc pentru Bahmut)”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

„Atacul grupului blindat inamic care folosea echipamente de fabricație occidentală a fost zădărnicit. Inamicul a fost distrus”.

Moscova umflă adesea afirmațiile privind pierderile ucrainene pe câmpul de luptă. Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut recent că contraofensiva va fi grea pentru Ucraina, declarând pentru Wall Street Journal că „un număr mare de soldați vor muri” pe măsură ce forțele terestre ale Kievului avansează.

https://60m.r0/

Marius Budăi anunță când va începe creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani

9 iun.

Marius Budăi anunță când va începe creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că majorarea vârstei de pensionare pentru magistraţi nu se va întâmpla ”peste noapte”, ci în decursul câtorva ani, conform propunerilor discutate cu Comisia Europeană.

Budăi susţine că o reformă în domeniul pensiilor speciale era necesară, el referindu-se, în acest sens, la eliminarea ”posibilităţii de a abuza legal, nu altfel, de aceste sisteme”.

”Este un complex de motive aici şi eu am fost unul dintre politicienii care am fost acuzat, de multe ori, în presă, că sunt apărătorul pensiilor speciale, încercând să explic fundamentul a ceea ce înseamnă independenţa sistemelor, a ceea ce înseamnă pensiile militare, de exemplu, care în continuare, din punctul meu de vedere, nu sunt pensii speciale. Dacă vorbim de creşterea vârstei de pensionare, nu se întâmplă aşa, peste noapte, este o etapă de tranziţie, se întâmplă până în 2035, cel puţin amendamentele care au fost lucrate şi toate aceste amendamente au fost discutate cu Comisia Europeană”, a afirmat Marius Budăi, joi seară, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus.

Ministrul Muncii este de părere că era nevoie de o reformă a acestor sisteme, pentru eliminarea ”posibilităţii de a abuza legal” de ele.

”Noi plecăm, practic, de la o reformă care, până la urmă, era şi necesară, anume vorbesc aici de eliminarea posibilităţii de a abuza legal, nu altfel, de aceste sisteme şi mă refer, dacă vorbim de magistraţi, nu cred că este normal – şi ştiu sigur din discuţiile pe care le-am purtat în acest an şi jumătate cu magistraţi de carieră care au intrat imediat de pe băncile facultăţii în Institutul Naţional de Magistratură şi după care în magistratură – nu este normal să ai 24 de ani şi jumătate, de exemplu, de profesii asimilate, notar sau avocat, după care să stai una, două, trei şase luni în magistratură şi să beneficiezi de aceeaşi pensie, când tu, practic, nu poţi să te compari cu un om care 25 de ani în magistratură a avut interdicţiile pe care le-a avut şi a lucrat în stresul şi în domeniul în care a lucrat şi să vii din afara domeniului şi să beneficiezi pentru câteva luni de această pensie”, a adăugat Marius Budăi.

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

Profesorii ies din nou în stradă. Protest de amploare al sindicaliștilor din Educație, vineri, în Capitală

9 iun.

Profesorii ies din nou în stradă. Protest de amploare al sindicaliștilor din Educație, vineri, în Capitală

În ciuda memorandumului pentru majorările salariale adoptat joi de Guvern, greva din învățământ – începută în 22 mai – nu s-a încheiat. Mai mult, sindicaliștii din Educație ies în stradă, vineri, în Capitală, pentru un nou protest ce se anun'[ a fi unul de amploare.

Sindicaliștii care vor participa la protest urmează să se adune în Piaţa Victoriei, iar apoi vor porni în marş pe străzile Capitalei. Sunt aşteptate 20.000 de persoane la protestul de vineri din București, care vor cere aplicarea gripei de salarizare.

Potrivit organizatorilor, manifestarea are scopul de a „atrage atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învăţământul preuniversitar şi superior”, informează news.ro.

Conform autorizaţiei obţinute de sindicalişti din partea Primăriei Capitalei, evenimentul este programat în intervalul 11.00 – 16.00.

Programul protestului

Protestul urmează să se deruleze după următorul program:

Între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei

Între orele 12.30 – 15.00, deplasare pe traseul Piaţa Victoriei – Bulevardul Nicolae Titulescu – Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bulevardul Geniului – Statuia Leu

Între orele 15.00 – 16.00, adunare publică în zona Statuii Leu şi defluirea participanţilor

Ar mai fi de menționat că încă de la începutul săptămânii, sindicaliştii au anunțat că vor organiza un nou protest în Capitală, pentru a-şi susţine revendicările.

Sindicaliştii se arată în continuare nemulţumiţi de măsurile Guvernului, chiar şi după adoptarea Declaraţiei privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, document publicat, joi, în Monitorul Oficial.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, declara, joi, că sindicaliştii se aşteaptă la aplicarea în integralitate a grilei de salarizare.

„Pe mine, sincer să fiu, m-ar fi mulţumit aplicarea în integralitate a grilei de salarizare. Aşa cum s-a procedat pentru medici aşa ar fi trebuit să se procedeze şi pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar”, a afirmat Nistor.

Premierul, apel la dascăli pentru a înceta greva

Până să fie adoptat memorandumul, în ședința de joi a Guvernului, premierul Ciucă făcuse un apel la dascăli, pentru a înceta greva. „Astăzi, tocmai pentru a oferi garanții suplimentare față de concretizarea măsurilor pe care le-am adoptat, vom aproba un memorandum în cadrul unei declarații pe care o vom aproba în Guvern și publica în Monitorul Oficial exact cu elementele de referință legate de prevederile salariale pentru debutanții din educație în grila de salarizare specifică noii legi a salarizării şi, desigur, celelalte măsuri care au fost prevăzute în interiorul memorandumului în ceea ce privește investițiile în infrastructura din instituțiile de învățământ. Sunt asumări politice, am stabilit, de asemenea, cu domnul Marcel Ciolacu să ne asumăm împreună, ca lideri ai celor două partide, PNL și PSD, să semnăm un angajament politic tocmai pentru a oferi acele garanții prin care, în final, să determinăm educatorii, învățătorii, profesorii, toți cei care lucrează în învățământ să reia procesul de învățământ şi să finalizeze anul școlar.

Nu este vorba doar de relația dintre membrii sindicatelor și guvern, ci este vorba de impactul și consecințele acestor decizii asupra a milioane de copii, părinți şi, cel mai important, asupra sute de mii de copii care urmează să susțină Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Toate aceste chestiuni sunt convins că dascălii noștri le înțeleg şi înțeleg, de asemenea, apelul la încredere și rațiune pe care îl fac de la masa guvernului pentru a înceta această grevă și a putea să închidem anul de învățământ, concretizând tot ceea ce am discutat în documente oficiale, care sunt absolut angajante pentru Guvernul României și în respectarea angajamentelor pe care le avem față de sistemul de educație. Reiterez, educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare, sunt priorități în Programul de guvernare”, a declarat Ciucă la începutul ședinței de Guvern din 7 iunie.

National

COLONELUL SPP FELIX DICU: EL FILEAZĂ SRI-ul!

9 iun.

COLONELUL SPP FELIX DICU: EL FILEAZĂ SRI-ul!

Acum, la ce ”preocupări” au mai nou ”filatorii” structurii de protecție internă a ”B”-ului – de zici că și ai lui nea Fane au băut apă după cei ai lui Găbiță! – nici nu ne mai miră că am ajuns să le facem noi treaba… Mai ales că este strict treaba Contrainformațiilor sereiste de ce își lasă ofițerii loiali și ”pe deplin acoperiți” să fie monitorizați ”golănește” și astfel expuși de către ”colegii” de la SSI-ul lui Pahonțu…

Colonelul Felix Dicu, la o cafea, ”în timpul liber”… și oficial!

După cum la fel este strict treaba ”foștilor” colegi ai colonelului Dicu Felix să pună sau nu ”botul” la legendarea că ”sifonul șef” al directorului Lucian Pahonțu – prin chiar fișa postului, desigur! – ar fi decis să părăsească ”de bună voie și nesilit de nimeni” Serviciul de Protecție și Pază. Ținând cont de faptul că vorbim, totuși, de omul care a susținut ca toți angajații SPP să fie supuși interogatoriului și detectorului de minciuni doar pentru a fi întrebați dacă se cunosc cu ”Tache de la NAȚIONAL”! Când mai degrabă poate că ar fi trebuit căutat un răspuns la întrebarea ”cine i-a turnat lui Tache pe terasa plajei speciale din Olimp”…

Numai că noii colegi de la Camera Deputaților, mai ales că mulți dintre ei lucrează totuși cu documente clasificate au barem dreptul să știe că veșnic amabilul Felix Dicu – și nu doar la primirea delegațiilor străine și din Diaspora – este totuși ofițer de contrainformații. Cu tot ce presupune această atât de sensibilă linie de muncă…

Gigel Costel Motănel

Ci nu doar unul care a coordonat de facto activitatea subterană a temutei Secțiuni de Siguranță Internă din cadrul Serviciului de Protecție și Pază… Cea acuzată de mulți lideri politici și demnitari de poliție politică! Dar și ofițerul ”fără chip” – până astăzi! – a cărui influență în sistem i-a permis să spioneze, fără nicio jenă sau acoperire legală, ofițerii acoperiți detașați legal de către Serviciul Român de Informații la nivelul asigurării contrainformative a membrilor Guvernului României!

Ofițerii SRI, filați de oamenii colonelului Dicu!

După cum o documentează pe deplin ”capturile” pe care le publicăm și astăzi… Fără ca însă documentarea foto – video, inclusiv prin parcări, restaurante și toalete  a unor ofițeri – femei ai Serviciului Român de Informații de către ofițerii SPP coordonați personal de către chiar colonelul Felix Dicu să se finalizeze și într-un raport oficial înaintat șefilor ierarhici superiori ai celui din urmă, generalii Daniel Ion Bălașa și Lucian Pahonțu!

Și atunci ce o fi făcut colonelul Felix Dicu , alias ”Gigel Costel Motănel” cu toată documentația ilegal obținută? Poate află răspunsul, până ce nu este prea târziu, și noii colegi de la Camera Deputaților…

Le-au spart WhatsApp-ul!

Publicăm astăzi doar o parte din convorbirile nu doar halucinante, dar și absolut alarmante din punct de vedere al securității naționale, dintre colonelul Felix Dicu de la vârful SSI-ului din SPP și ofițerii serviciului aflați la posturile Secțiunii 3. Dar doar pentru a asigura securitatea inclusiv contrainformativă a membrilor Guvernului României și a celorlalți demnitari și funcționari din Palatul Victoria, ci nu pentru a îi fila!

În schimb, SPP-iștii raportau în timp real colonelului Felix Dicu, 24 de ore din 24, tot ceea ce făceau ”țintele” trasate! Printre care inclusiv un înalt ofițer – femeie al Serviciului Român de Informații. Filată non – stop cel mai probabil pentru că ”blonda” este soția fostului șef al companiei ROMARM, Gabriel Țuțu!

Ofițerii SPP din cadrul Secțiunii 3 – Guvern fotografiind și filmând ”țintele”,  transmițând totul SSI-istului șef Felix Dicu, cel care astfel urmărea ”live” toate mișcările demnitarilor. Inconștiența acestora fiind atât de mare, încât comunicau pe un grup de WhatsApp în care colonelul Felix Dicu figura drept ”Gigel Costel Motănel” iar ceilalți aveau la profil poze cu proprii copii minori! Acesta fiind de altfel singurul motiv pentru care nu publicăm și restul convorbirilor…

Deci, astăzi, spre știința conducerii Camerei Deputaților și a colegilor de la SRI ai colonelului Dicu, câteva ”capturi” după dovezile de poliție politică efectuate de către Secțiunea de Siguranță Internă a Serviciului de Protecție și Pază. Restul putând fi parcurse în totalitate în ”loviturile” din 16 august – ”Le-au spart WhatsApp-ul! Ofițeri SRI, filați de SPP în Guvern” – și din 18 august, ”ȘOC! De ce o fila SPP pe BLONDA DE LA SRI, Cristina David”!

Cu ultima precizare că onoarea unui adevărat ofițer de contrainformații ar trebui să știe ce are de făcut atunci când fotografia îți devine publică…

” – O ședință scurtă. Revin imediat.

  • Nu l-am văzut. Ce nume are?
  • Cristina David.
  • Un screenshot pe profilul ei. Să o identific.
  • Uită-te în el și are „semne” că e… Că-s multe…
  • Am înțeles.
  • Acum e consilier la cabinetul doamnei consilier de stat Oana Bulai.
  • Am înțeles.
  • Sper că ți-am dat de lucru în plus. Și mai știu și că e angajată și la Parlament. Are două salarii, unde, nu știu.
  • Poate mai merge și la Parlament, nu e angajată acolo. A doua problemă…
  • Eu așa știu.
  • Pe secretarul de stat… L-ați mai văzut pe la guvern?
  • Ce zice?
  • Nu știu ce zice…
  • Nu vorbiți cu el?Poate vorbiți… cu amănunte
  • Da, stai liniștit. Săpăm…
  • Vă ziceam că e o legătură aparent inexplicabilă. De unde și până unde… Bobby…
  • Probabil vrea job.
  • Dacă nu o avea deja… Ciurea… un part time…
  • Verificăm.
  • Cumva pe Naghi l-ați văzut în zonă?
  • N-am auzit.
  • Pe grupul ăla se comentează ceva?
  • Nu, nimic, a postat inf. Liviu Constantinescu, dar e liniște…
  • (…) Unde e?
  • La o masă mai departe. La guv.
  • S-a angajat pe acolo?
  • Aflu mai multe că doamna cu care e, e gură spartă…
  • Cine e doamna?
  • O fi ea căpitan SRI dar se sparge ușor. Una de pe aici.
  • E la SRI ? Oficial?
  • Ea da.
  • Cum îl cheamă?
  • Rites Ionuț.
  • Să-l…
  • Dc?
  • Soția lui nu a fost șefa de cabinet a lui… pe vremea PDL?
  • Ba da.
  • La CD(n.r. – exact instituția unde activează acum colonelul Dicu!)
  • Da, dar nu șefa de cabinet.
  • Ce era?
  • A fost șefa departamentului legislativ de la cdep. Nașul de cununie era Radu Câmpeanu.
  • Era pe zona PNL(n.r. – exact partidul care și-a asumat aducerea colonelului Dicu la Camera Deputaților!).
  • Deșteaptă fată.
  • Soția?
  • Și el a plecat că?
  • A plecat pentru un trai mai bun. Nu era pe aceeași lungime cu Ganea al meu”…
  • http://national..ro/

 

Începe prigoana românilor care nu locuiesc la adresa din buletin. Termen de 15 zile pentru mutație

9 iun.

Începe prigoana românilor care nu locuiesc la adresa din buletin. Termen de 15 zile pentru mutație

Românii care locuiesc cu chirie au la dispoziție un termen de 15 zile pentru a-și efectua mutația în cartea de identitate, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial. Totodată, același act normativ prevede că nu pot locui la aceeași adresă mai mult de 10 persoane. Vestea bună este totuși că amenzile pentru încălcarea acestor prevederi sunt la nivel minim, între 75 de lei și 150 de lei.

Cu toate semnalele trase privind dificultățile de aplicare a modificărilor aduse la Ordonanța privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, Parlamentul a decis să o adopte exact în forma contestată. Potrivit actului normativ, toți cei care locuiesc la altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligați ca, în termen de 15 zile, să-și facă, oficial, mutație la domiciliul respectiv.

Problemele cele mai mari apar în cazul celor care locuiesc cu chirie, cu sau fără contract de închiriere. Și asta pentru că proprietarul locuinței va fi obligat să primească în spațiu chiriașul, deși durata închirierii este incertă. Astfel, proprietarul se poate trezi că trebuie să facă prezența la Evidența Populației la fiecare două-trei luni sau poate chiar mai des, în funcție de stabilitatea chiriașului. Asta în cazul în care se încheie un contract de închiriere. Pentru cei care nu vor să se lege la cap cu contractele de închiriere, adică marea majoritate, noile modificări legislative sunt o adevărată lovitură. Ca o paranteză, legislația actuală în ce privește închirierea locuințelor este total dezavantajoasă pentru proprietari, și asta pentru că se acordă drepturi excesive chiriașilor, cum ar fi interdicția evacuării pentru neplata chiriei și a utilităților în timpul sezonului rece. Adică, timp de șase luni, proprietarul trebuie să își asume eventuale distrugeri în locuința închiriată și acumulări de datorii la utilități, fără a încasa nici banii de chirie, doar în numele protecției chiriașului. În ce privește impozitele la stat, aceștia susțin că nu ar avea nimic împotrivă să le achite, pentru că își recuperează banii prin majorarea chiriei, însă nici nu vor să audă de protecția socială pe care o face statul pe banii lor.

Portițe rezonabile

Potrivit actului normativ, persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului de 15 zile are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu, sancțiunea fiind între 75 de lei și 150 de lei. Excepție face însă persoana care locuieşte la o altă adresă decât cea de domiciliu, în interesul serviciului sau în scop turistic. Această portiță lăsată este binevenită, deoarece cei care locuiesc cu chirie pot invoca interesul serviciului, deși excepția pare să se adreseze în special angajaților MAI și MApN. Totodată, persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil. Amenda pentru nerespectarea acestei dispoziții legale este însă de la 40 de lei la 80 de lei.

Maximum 10 persoane la aceeași adresă

Pentru a eradica fenomenul adreselor fictive, întâlnit în special la cetățenii din Republica Moldova, legea mai stabilește că nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Această limită nu se va aplica în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresa membrilor familiei extinse.

”În sensul prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul/soția acestuia, rudele titularului dreptului locativ ori ale soțului/soției în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv. În cazul persoanelor defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinței eliberate de unitatea administrativ-teritorială, din care rezultă adresa la care se stabilește domiciliul”, se arată în actul normativ.

National

Armata națională nu mai are soldați. Val uriaș de pensionări și demisii din sistem

9 iun.

Armata națională nu mai are soldați. Val uriaș de pensionări și demisii din sistem

Deficitul din Armata Română a ajuns la peste 20.000 de soldați și ofițeri, după valul de demisii și pensionări din 2022 și din acest an, ne spune conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Totodată, deficitul de personal din MAI a crescut la 30.000 de oameni, punând în mare dificultatea sistemul. Insistența dubioasă a Comisiei Europene de a tăia pensiile militare și de a crește vârsta de pensionare pune în pericol siguranța națională, avertizează sindicaliștii.

Protestul polițiștilor desfășurat la sediul Reprezentanței în România a Comisiei Europene a rămas fără ecou, dat fiind că nimeni nu a vrut să discute cu ei. Dezamăgirea sindicaliștilor din MAI a fost cu atât mai mare cu cât Reprezentanța este condusă de români. Singurul lucru pe care au reușit să îl facă a fost depunerea unui memoriu pentru Comisia Europeană.

”Am solicitat, într-un memoriu, să ne comunice dacă au avut și au bază legală pentru a solicita aceste modificări legislative în România și dacă au solicitat acest lucru și pentru alte țări din UE sau din NATO. Din informațiile pe care le avem noi, actuala modalitate de stabilire a pensiilor militare este forma care se aplică în toate țările NATO și ale UE pentru tot ce înseamnă militari și polițiști. Comisia Europeană, precum și Guvernul și Parlamentul României, trebuie să înțeleagă că suntem o țară la granița Uniunii Europene, că suntem o țară care apărăm Europa, suntem țara care blochează migranții, care are cele mai mari depistări din UE de droguri, de armament sau de alte produse și substanțe interzise. Nu vrem să fim o țară de sclavi, nu vrem să fim o țară condusă de persoane din exterior, vrem să fim conduși de Guvernul României, de Parlamentul României și să se aplice aceeași legislație pentru noi ca în întreaga Uniune Europeană, inclusiv în zona pensiilor militare”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Criză fără precedent

Tot ceea ce fac în prezent Parlamentul României și Guvernul României, toate declarațiile politice din ultimele luni au făcut doar să destructureze și să destabilizeze întregul sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, susțin sindicaliștii din MAI.

”Aceste discuții publice au generat numai în acest an peste 5.000 de pensionări din MAI și peste 3.000 din MApN. În același timp, anul trecut am avut aproape 5.000 de demisii din Armata Română și peste o mie de demisii din MAI. În plus, 10% din cei care se încadrează în Poliția Română își dau demisia în primul an de încadrare, fie că sunt absolvenți de școli, fie că sunt din sursă externă. Am ajuns la un deficit de 50.000 de angajați în tot sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. 20.000 de persoane avem deficit în MApN și 30.000 în MAI. Astăzi (n.r. ieri) am aflat cu surprindere că la Reprezentanța în România a Comisiei Europene a fost instituită pază cu jandarmi. Zilele acestea vom solicita să le fie retrasă paza cu Jandarmeria și să se asigure pază privată. Deficitul este atât de mare în Jandarmeria Română, încât acești colegi trebuie să-și desfășoare activitatea pentru a asigura siguranța cetățenilor, nu siguranța Comisiei Europene”, ne-a precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Militarii, pensionați la 65 de ani

Din amendamentele discutate la comisiile Parlamentului, intenția actuală este de a crește vârsta de pensionare pentru militari la 65 de ani și de a extinde baza de calcul de la 6 luni la 300 de luni, semnalează sindicaliștii. ”Asta va genera o înjumătățire a pensiilor militare, fiind o trecere mascată pe contributivitate. Nu poți să crești vârsta de pensionare și să scazi cuantumul pensiei pentru cei aflați în prag de pensionare, în condițiile în care aceștia nu au avut voie să desfășoare niciun fel de altă activitate. Noi am avut trei variante de negociere: revenirea la forma inițială a Legii 223, rămânerea actualei variante modificate în 2017 și, dacă se va face o modificare pe Legea pensiilor militare, să fie aplicată doar celor care intră în sistem după promulgarea legii. Altfel, va genera doar inechități”, a mai afirmat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

http:/national.ro/

Greve, greve, greve!

9 iun.

Greve, greve, greve!

Nu mai poți trece prin Piața Victoriei. Sau aștepți pînă ți se urăște, pînă cînd șarpele de mașini se tîrăște pe lîngă mulțimea de protestatari. Cam același lucru se întîmplă și în piețele și spațiile centrale din marile orașe din provincie.

E grevă, anunță radiourile. Poliția recomandă trasee alternative!

Locurile de protest sunt cea mai clară foaie de temperatură a societății românești. Populația nu mai suportă și iese pe străzi. Protestează profesorii si învățătorii. Lucrătorii din sănătate ies pe străzi în halate și cu acuzații scrise pe pancarte și „înarmați” cu cîte o cruce. Poliția, aflată în criză de oameni, fierbe și ea. Mecanicii din transporturi amenință și ei cu intrarea în grevă. Mai rămîne ca procurorii, judecătorii, generalii și parlamentarii și primarii să facă greve pentru conservarea veniturilor. Adică, să nu le scadă!

Condițiile de muncă se înrăutățesc peste tot, iar diversiunile lansate de structurile de putere se chinuie să difuzeze mesajul că „E bine, e bine, încă este bine!”

Populația se plînge prin piețe de creșteri de prețuri, de locuri de muncă, de taxe, de sărăcie, de rapacitatea micului funcționar și a celor aflați sub umbrela puterii.

Bate un vînt de viitor nesigur!

Meritul profesorilor este enorm. Au reabilitat ideea de grevă. Au redat populației dreptul și conștiința protestului. Au ridicat o uriașă oglindă în fața guvernanților și a pîrlitelor noastre elite. Mai tare ca oricînd, se vede cît de grosolan mint, că nu știu, că improvizează, că nu sunt capabili să găsească răspunsuri în marile dosare ale României. Cu spoiala lor de competență și moralitate, ei încearcă mereu o amăgire a populației.

Construcția aproape butaforică a democrației din România se clatină de la temelii pînă la toate încheieturile. Memorandumuri, ordonanțe, ședințe, declarații proiecte de îmbunătățire, calea politică pavată cu vorbe sforăitoare spre decăderea statului.

Ce înseamnă asta?

Că lucrurile merg prost în mai toate domeniile.

Că țara este condusă și guvernată mai incoerent ca niciodată.

Că președintele României prestează numai de ochii lumii.

Că guvernul, din așa zise „rațiuni poltice”,  reunește cei mai nepricepuți oameni din domeniile hotărîtoare pentru existența societății și a statului.

Cine ar putea să ierte PSD-ul lui Marcel Ciolacu pentru desemnarea unui ministru al Finanțelor care n-a depășit condiția de scîrța-scîrța pe bloguri și site-uri și a tăcut în tot procesul îngropării României în datorii?

Cine și cum ar putea să uite că profesorul suplinitor Klaus Iohannis le-a numit pe Monica Anisie și Ligia Deca la Educație, pe Nicolae Ciucă în fruntea guvernului, pe Bogdan Aurescu la Externe.

Cine și cum să înțeleagă și să ierte PNL-ul de învîrtelile de la Energie cu Virgil Popescu?

Mai simplu. Diagnosticul protestestelor este scurt. Țara este condusă de niște proști cu ifose.

În stradă, poporul dă semne că se simte într-un mare pericol. 

CORNEL NISTORESCU http://cotidianul.ro/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.

UE ne dă 1,1 mld. euro pentru regenerabile

9 iun.

UE ne dă 1,1 mld. euro pentru regenerabile

Fondul pentru modernizare al Uniunii Europene a alocat României 1,1 miliarde de euro pentru modernizarea sistemelor energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în domeniul energiei, al industriei și al transporturilor și îmbunătățirea eficienței energetice, țara noastră primind cel mai mult dintr-un grup de șapte țări pentru care au fost prevăzute 2,4 miliarde euro. Banii sunt deci exclusiv pentru regenerabile și eficiență energetică.

Aceasta este cea mai mare plată comună de până acum și va impulsiona tranziția verde a Europei. Aceste investiții ajută statele membre respective să reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia, să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie pentru 2030 și să contribuie la angajamentul pe termen lung al UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050” – potrivit Comisiei Europene.

Pe lista investițiilor prioritare confirmate pentru România, se numără:

–          100 milioane de euro pentru o schemă de susținere a firmelor din sectoarele agriculturii și industriei alimentare să creeze capacități noi de producție solară și eoliană de energie din surse regenerabile, cu sau fără baterii de stocare.

–          250 de milioane de euro pentru o schemă de inevstiții în noi capacități de producție a electricității din surse regnerabile – solar, eolian și hidro.

Ce este interesant este că următoarele două proiecte sunt neprioritare , în viziunea Comisiei, însă statul român le propune pentur o finanțare ulterioară:

– Gazoductul Marea Neagră – Podișor; 85.544.422 EURO

– Gazoductul Ghercești-Jitaru (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecția catodică și fibrele optice); 8.038.348 EURO, după cum a anunțat chiar ministrul Energiei Virgil Popescu.

Următoarele termene-limită până la care statele membre beneficiare își pot prezenta propunerile de investiții în vederea obținerii unui sprijin potențial din Fondul pentru modernizare sunt 15 august 2023 pentru propunerile neprioritare și 12 septembrie 2023 pentru propunerile prioritare.

Finanțat din veniturile obținute în urma licitării certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, Fondul pentru modernizare urmărește să sprijine zece țări din UE cu venituri mai mici în tranziția lor către neutralitatea climatică. Țările beneficiare sunt Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.