Arhiva | 1:16 pm

Iohannis vrea să predea suveranitatea României în mâini externe: O decizie extrem de gravă!

13 iun.

Iohannis vrea să predea suveranitatea României în mâini externe: O decizie extrem de gravă!

Profesorul universitar Paul Dragoș Aligică a comentat intenția președintelui Iohannis de a cere, în numele României, renunțarea la dreptul de veto al țării noastre în Uniunea Europeană.

El afirmă, într-o postare pe Facebook, că acest lucru ar echivala cu renunțarea la suveranitatea națională. Acest lucru, susține reputatul intelectual, nu poate fi decis de o persoană, ci în urma unei consultări publice ample.

Domnia sa sugerează chiar un referendum:

„Discuția cu privire la eliminarea dreptului de veto al țărilor membre (deci și al României) în domeniile de politică externă și de securitate în deciziile europene a început cu stângul. De ce:
1. NU este vorba despre o simplă procedura de vot și de o dezbatere despre aspecte tehnice ale sistemelor de votare -pe axa unanimitate, majoritate, pluralitate- ci este vorba înainte de toate de problema suveranității naționale a României. Mai precis, trecerea în etape de la starea de suveranitate națională la condiția de obiect al suzeranității unei puteri externe.
Nu spun că e rău și nu spun că este bine. Spun doar că indiferent care ar fi poziția pe care o luăm, ar trebui să recunoaștem și respectăm magnitudinea problemei și a sarcinii ce ne stă în față. ȘI anume trecerea într-o nouă faza mult mai avansată și greu reversibilă a procesului de RENUNȚARE LA SUVERANITATEA NAȚIONALĂ.
Așadar ar fi onest să spunem oamenilor că despre asta e vorba și să nu încercăm să îi facem din vorbe că și cum esență ar fi doar o chestiune procedurală în politică externă și cea de securitate

2. Dacă intrăm în procesul Istoric de Demantelare a Suveranității Statului Român ar trebui să începem prin a recunoaște magnitudinea și importantă problemei. E păcat și strigător la cer să tratăm cu superficialitate, neseriozitate -din vârful condeiului și al buzelor- ceea ce ai noștri din vechime au decis, generație după generație, că este o chestiune pentru care a meritat să își riște sau chiar sacrifice destinele și viețile.

3. O asemenea decizie NU se ia fără dezbateri naționale majore, fără consultări populare și fără proceduri referendare majore. O fi modă altfel în lume acum și deciziile se iau în plic de sus în jos dar asta e o decizie prea mare că să se ia după modele curente.

Nu poate să își asume această imensă sarcina istorică un președinte vremelnic, un ministru, o figura publică, un partid, o instituție fie ea și una de forță etc., toți trecători prin peisajul politic și istoric al acestei țări. Nimeni nu le-a dat mandat și nimeni nu trebuie să se considere constituțional, istoric, moral și politic îndreptățit să ia aceste decizii în mod mecanic, rutinier, inerțial în numele poporului și statului român. E o decizie care cere consultări naționale și procedura colectivă, națională.

4. Să înțelegem că dacă generația actuală a hotărât să renunțe la suveranitatea națională și să înceapă procesul de demantelare a României – adică a suverantiatii și integrității naționale- are o responsabilitate imensă în față generațiilor trecute și a celor viitoare. Să tratăm cum se cuvine (politic, istoric, moral și constituțional- procedural) astfel de decizii care sunt pe același plan cu cele de la 1877 sau 1918. Ne aflăm în față celui mai important moment posibil din ciclul istoric al vieții unei națiuni.

5. Cu privire la fondul problemei, repet: Nu spun că e rău și nu spun că este bine. NU am luat o poziție. Din simplul motiv că încă NU am văzut argumente și analize serioase pro și contra. Ceea ce am văzut până acum nu se califică.

Sugerez doar că e bine să tratăm cu respect, profesionism, responsabilitate și inteligență problema. Să formulăm analize și argumente serioase. Să nu ne purtăm că și cum o asemenea chestiune poate fi trata că în Cișmigiu sau la bodegă. Adică balcanic, caragialesc, superficial și neserios cu bășcălie, polemici cu pseudo-adversari carcicaturali, sofisme, artificii retorice, glumitze, exemple inconcludente și manipulatorii, ambiguități conceptuale și inconștiență istorică. Adică exact cum NU le place colegilor care se revendică de la spiritul serios, occidental…

Dacă tot ne revendicăm de la spiritul serios, occidental și vrem să demantelăm suvernitatea națională a României pentru a o occidentaliza, haideți că să facem asta temeinic, cu o atitudine, cu argumente, cu o documentare și cu analize temeinice, occidentale…”, a explicat el.

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

Lucian Bode a împrumutat 100.000 de euro de la un consilier județean din Sălaj, pe a cărui fiică a angajat-o consilier la trei săptămâni după ce a ajuns ministrul Transporturilor

13 iun.

Lucian Bode a împrumutat 100.000 de euro de la un consilier județean din Sălaj, pe a cărui fiică a angajat-o consilier la trei săptămâni după ce a ajuns ministrul Transporturilor

Lucian Bode a împrumutat, anul trecut, 100.000 de euro de la un consilier județean din Sălaj, pe a cărui fiică a angajat-o consilier personal în 2019, la trei săptămâni după ce a ajuns ministrul Transporturilor. Bode, între timp devenit ministru de Interne, a declarat pentru G4Media că între angajarea tinerei și împrumutul făcut la tatăl acesteia nu există vreo legătură. Informația inițială a fost comunicată la B1 TV, de moderatorii emisiunii ”Bună, România!”.

Conform declarației de avere completate în iunie 2022, Lucian Bode avea mai multe împrumuturi la BRD, în valoare totală de aproximativ 80.000 de euro (unele au avut scadența în 2022), și un împrumut de 100.000 de euro la o persoană fizică al cărui nume nu l-a menționat, luat în 2022 și scadent în 2023. Conform documentului, Bode și soția nu dețin terenuri, au o casă și un apartament, o mașină și depozite de 30.000 de euro. Veniturile acestora sunt salariul de ministru al lui Bode și cel de educatoare, al soției.

Numele lui Lucian Bode apare în declarația de avere a lui Dumitru Blaga, consilier județean în Sălaj, și acționar majoritar în societatea Simex SA, care promovează exportul de mobilă în spațiul ex-URSS: ”Exportăm mobilă în toate republicile din ex-URSS unde nu degeaba se spune că fiecare copil sovietic a fost «conceput» într-un pat cu eticheta «Made in Romania»”. Blaga are zeci de terenuri, case și depozite bancare. Declarația poate fi consultată aici. 

Blaga a notat că l-a împrumutat pe Bode cu 100.000 de euro, fapt confirmat pentru G4Media de ministrul de Interne. În CV-ul fiicei consilierului, Adnana Georgiana Blaga este menționat faptul că a devenit consilier personal al ministrului Transporturilor la 27 noiembrie 2019, adică la fix trei săptămâni după ce Bode s-a instalat în funcția de ministru. Adnana Georgiana Blaga a mai fost numită și în consiliile de administrație ale Palatului CFR și Societății Naţionale de Radiocomunicaţii și este și ea acționară în firma Simex SA.

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

Ciucă primește o tichie de mărgăritar: Funcția de șef al Senatului

13 iun.

Ciucă primește o tichie de mărgăritar: Funcția de șef al Senatului

Conducerea Senatului a fost convocată marţi dimineaţă, la 9.30, pentru alegerea liderului PNL Nicolae Ciucă ca preşedinte al forului legislativ, după demisia acestuia, luni, din funcţia de premier. În prezent, Senatul este condus interimar de liberala Alina Gorghiu.

Alegerea lui Nicolae Ciucă ca preşedinte al Senatului vine după depunerea mandatului de către liderul PNL, luni, la Palatul Victoria, pentru declanşarea rocadei premierilor, în cadrul coaliţiei de guvernare.

Nicolae Ciucă nu a dorit să rămână premier interimar, până la finalizarea instalării noului Guvern, astfel că acesta va fi ales preşedinte al Senatului.

Ministrul Justiţiei a fost desemnat, luni, de către preşedintele Klaus Iohannis să ocupe funcţia de premier interimar, până la instalarea noului Guvern. Tot marţi vor avea loc consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier.

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

Andrei Marga, despre postdecembrism: Jaful din resursele României din ultimii 20 de ani întrece jaful de după război și întrece jaful fanariot

13 iun.

Andrei Marga, despre postdecembrism: Jaful din resursele României din ultimii 20 de ani întrece jaful de după război și întrece jaful fanariot

 

EL ESTE NOUL IOHANNIS DE STÂNGA!

13 iun.

EL ESTE NOUL IOHANNIS DE STÂNGA!

Deja se agită apele electorale la poalele Dealului Cotroceni. Da, ce este drept, Klaus Werner Iohannis se mai poate răsfăța cu destule ”vizite de lucru” în destinații tot mai exotice și cu aeronave din ce în ce mai luxoase și mai costisitoare…

Numai că ”lumea bună” a politicii și mai ales a sistemului știe că niciun ”jucător” care se respectă nu poate risca să se lase pe mâinile electoratului, oricât de ”îndobitocit” ar fi acesta.

 Sistemul a furat startul!

Așa că se pregătesc deja intens ”culoarele” pentru candidații mai mult sau mai puțin ”incontrolabili”. Iar dacă Nicolae Ionel Ciucă speră că figura onorabilă făcută în fruntea Guvernului poate strânge  Partidul Național Liberal în jurul său și să mai șteargă din imaginea de ”scorțos” cu care venise la Palatul Victoria, celălalt ”pol de dreapta” a furat deja startul. Propaganda operativă turând deja motoarele mediatice cu o ”legendare” parcă prea ca la țară ca să mai fie ”înghițită” de serviciile care au rezistat oricum ”cântecului de sirenă” al falangei iohanniste din sistem. Așa că va fi greu de crezut că se poate constitui un ”tipar” de campanie de succes cu astfel de vizite precum cea a Regelui Charles. Cel care ar fi ajuns să se milogească de Klaus Werner Iohannis să îi fie prezentat directorului SRI, Eduard Hellvig, pentru a îi mulțumi personal! Pentru ce, încă nu se știe…

Niciodată să nu spui niciodată!

Singura preocupare a dreptei românești la această oră fiind doar cu ce candidat să intre în ”marea finală”, pentru ”maximizarea șanselor”. Astfel strategii sistemului culcându-se pe urechea că ”niciodată stânga nu mai poate da președintele României”! Numai că și ”marele mut” Klaus Werner Iohannis a zis că, atâta vreme cât va fi el președintele României, ”niciodată” nu va desemna ”un pesedist” în fruntea Guvernului. Și uite că ”excepțiile” Grindeanu, Tudose, Dăncilă, Ciolacu ar fi trebuit să mai tempereze din entuziasmul strategilor dreptei că ”stânga nu poate da președintele”!

Dragoș Damian. Independent asumat!

Mai ales dacă liderii social – democrați ar avea tăria de caracter – că doar ”cojones” de unde! – nu doar să recunoască handicapul electoral de altfel pe deplin real cu care va intra în viitoarea campanie prezidențială, dar și să își asume o soluție pe cât de ”dureroasă” pentru propriul orgoliu politic, pe atât de pragmatică. Și anume asumarea, cu tot aparatul de partid încă extrem de activ din teritoriu a candidaturii unui independent! A unui candidat cu șanse reale pentru finala prezidențială! Dar care să nu fi fost niciodată nu doar lider social – democrat, dar nici măcar membru de partid sau om politic! Iar numele care poate sparge aceste tipare, unul deja ”măsurat”, este cel al lui Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj!

Trece ”sticla”…

Fără putință de tăgadă, una dintre principalele argumente care au convins ”mințile luminate” din spatele a ceea ce se vrea ”new PSD” că trebuie să i se facă o ”ofertă de nerefuzat” lui Dragoș Damian este că acesta ”trece sticla”! Ieșirile sale publice cotidiene fiind nu doar ”tăioase”, dar și ”consecvente”. Încă din timpul nebuniei pandemiei, pe când toată mass-media îi cerea părerea și lui Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj – Napoca dovedind nu doar că are ”vorbele la el”, că ”spune lucrurilor pe nume”, dar mai ales că nu își schimbă discursul public în funcție de postul TV la care dă declarații, de agenda politică a zilei sau de recomandările europene. Astfel că Damian poate absoarbe și un segment important din curentul suveranist care nu mai poate fi multă vreme ”zădărnicit”. Mai ales în Transilvania, dar cam peste tot în țară o parte tot mai mare a electoratului solicitând, după ”experimentul eșuat Iohannis”, să mai vină și un ”bun român” în fruntea țării.

Calculele politice ale influenților susținători ai lui Dragoș Damian bazându-se și pe CV-ul profesional al acestuia. Unul cât se poate de performant, Damian fiind ”managerul de serviciu” al unora dintre cele mai mari multinaționale din România. Și CEO care consolidează de ani buni ”reduta Terapia Cluj” în fața asaltului Big Pharma…

” Dragoș Damian a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj – Napoca și și-a început cariera în industria farmaceutică în 1993, în cadrul companiei Roche, unde a promovat rapid până în poziția de medical manager.

Între 1999 și 2004 a avansat din postura de country manager conducând reprezentanța Menarini/Berlin Chemie, apoi a fost cooptat de Terapia, unde a ocupat pe rând poziția de director comercial, respectiv CEO, odată cu preluarea companiei Terapia de către grupul Ranbaxy.

A ocupat timp de doi ani poziția de director general al gigantului Zentiva, după care a revenit CEO la conducerea Terapia. Compania pe care o conduce producând medicamente generice, dar dezvoltând intens și unități de cercetare și dezvoltare, laboratoare de calitate, de farmacovigilență, de studii clinic și bioechivalență”.

Așa că țineți minte un nume pentru prezidențialele de la anul: Dragoș Damian! Prietenii știu de ce!

National

Epilog la greva profesorilor. Pierderi sigure la salarii, câștiguri ipotetice

13 iun.

Epilog la greva profesorilor. Pierderi sigure la salarii, câștiguri ipotetice

În cele 13 zile lucrătoare în care au fost în grevă, profesorii au pierdut cam două treimi din salariu, ne spun reprezentanții sindicatelor. Sumele promise pentru acest an nu acoperă aceste pierderi, însă bătălia s-a dat pe noua grilă de salarizare. Din păcate, ordonanța care se referă, oricum, doar la salariul profesorului debutant, nu este un act definitiv și irevocabil, dat fiind practica obișnuită a Guvernului de a institui derogări de la aplicarea actelor normative.

Greva dascălilor a însemnat sacrificii mari pentru mulți dintre ei, dat fiind faptul că vor încasa mai puțin cu două treimi din venituri, după 13 zile lucrătoare petrecute în afara școlilor și la proteste. Ce au obținut în schimb? Nimic concret. Niște sume derizorii pentru acest an și promisiuni incluse într-o ordonanță de urgență pentru anul viitor. În fapt, actul normativ nu are nicio valoare, deoarece urmează noua lege a salarizării bugetare, care bate orice ordonanță. Iar în ordonanță se vorbește doar despre salariul profesorului debutant, fără a avea certitudinea că salariile profesorilor cu vechime se vor majora în mod corespunzător.

Practic, elevii au fost afectați de grevă și profesorii și-au sacrificat propriile salarii pentru o promisiune, pentru că ordonanța poate primi oricând o derogare, în virtutea practicilor din ultima vreme ale guvernelor. Singurul avantaj în toată această situația, remarcat și de președintele Federației ”Spiru Haret”, Marius Nistor, este că 2024 este an electoral și politicienii vor face tot posibilul să nu supere pe nimeni foarte tare. Rămâne însă de văzut în ce măsură va funcționa acest avantaj. Sorin Țiplea, președintele Sindicatului Didactica Vaslui, afiliat la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, ne spune că, într-un scenariu pesimist, coeficientul de multiplicare pentru noua grilă de salarizare ar fi de 3.000 de lei. ”Asta înseamnă că un profesor debutant va avea, de la 1 ianuarie 2024, un coeficient de 2,76, de la 1,64, și un salariu de bază net de 4.000 de lei, la care se adaugă 500 de lei sporul neuropsihic și indemnizația de hrană. Profesorul debutant pleacă de la 2.900, cu spor și indemnizație, și ajunge la 4.500, deci în 7 luni de zile, ai un câștig, ca debutant, de aproape 1.600 de lei. Iar un profesor cu gradul didactic I are acum maximum 4.026 pe grilă și va ajunge la 6.216 de lei, cu o creștere de aproape 2.200 de lei pe net, la care se adaugă 500 de lei neuropsihicul și indemnizația de hrană. Nu este chiar o sumă nesemnificativă”, ne-a declarat Sorin Țiplea.

Un proiect numit dorință

Calculul pe care l-au făcut sindicaliștii pe noua grilă este o perspectivă dată de proiectul pe care îl vor susține la Ministerul Muncii. Deocamdată, în ordonanță se stabilește doar coeficientul pentru debutant în noua lege, dar nu există încă certitudinea pe ceilalți coeficienți. ”Eu am pus un coeficient maximal, de 4,60, din proiectul care a fost înaintat de Ministerul Educației la Ministerul Muncii, pentru noua lege a salarizării. Dar eu nu am de unde să știu că acest coeficient va rămâne în noua lege. Următoarea bătălie, care se va da la nivelul Ministerului Muncii, este ca acest coeficient maximal să rămână sau poate chiar să-l creștem. Oferta este considerată acceptabilă, dar așteptăm în mod concret construcția noii legi și, dacă vom păcăliți în noua lege, cu siguranță vom recurge din nou la proteste. În 13 zile nelucrate, pierderea din salariu este de două treimi. Eu, personal, am pierdut 3.000 de lei din salariu, dar sunt colegi care au pierdut mai mult. Este important ceea ce am câștigat prin această grevă, dar câștigul major trebuie să fie pe poziționarea din grila de salarizare”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Didactica Vaslui, Sorin Țiplea.

Noua grilă, o necunoscută

Potrivit Ordonanței de Urgență publicată luni, în Monitorul Oficial, grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se va stabili pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari. Totodată, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat va beneficia, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

http:// national.ro/

Măsuri extreme. Se interzice fumatul în autoturismele personale și în stațiile de autobuz

13 iun.

Măsuri extreme. Se interzice fumatul în autoturismele personale și în stațiile de autobuz

Parlamentarii vor să extindă interdicțiile de a fuma în spații publice, dar și în cele private, cum ar fi autoturismele personale, atunci când în mașină se află o persoană sub 18 ani. Dacă va trece la vot, legea va fi o grea lovitură pentru fumători, dat fiind faptul că aceștia nu-și vor mai putea aprinde țigările la o distanță mai mică de 25 de metri de şcoli şi unităţi sanitare, precum şi la mai puțin de 15 metri de stațiile de transport în comun.

Deputații au decis să modifice Legea nr. 349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, introducând restricții mai dure pentru fumători. Astfel, potrivit unui proiect de lege depus la Senat, fumatul va fi interzis nu numai în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun, în gări şi autogări, ci și în staţiile de aşteptare ale mijloacelor de transport în comun şi în apropierea acestora pe o distanţă de minimum 15 metri.

Totodată, fumatul nu va fi permis în parcurile, terenurile sportive şi locurile de joacă pentru copii şi în apropierea acestora, precum şi în apropierea unităţilor sanitare şi de învăţământ pe o distanţă de minimum 25 de metri, şi nici în interiorul autovehiculelor în prezenţa persoanelor cu vârste mai mici de 18 ani. Excepție de la aceste prevederi fac doar celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Mai mult, parlamentarii au introdus în proiectul de act normativ și sancțiuni cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei pentru aruncarea în locurile publice de chiştoace de ţigări şi de alte deşeuri rezultate din consumul de tutun.

”Aruncarea în locurile publice de chiştoace de ţigări şi de alte deşeuri rezultate din consumul de tutun reprezintă un semnificativ factor de poluare. Implementarea noilor sancţiuni ar putea avea un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea acestui tip de poluare”, susțin inițiatorii proiectului legislativ.

26% dintre români, identificați ca fumători

Potrivit parlamentarilor, motivul principal pentru propunerea modificării legislative este de a proteja mai bine sănătatea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile precum copiii, de consecinţele nocive ale fumatului pasiv.

”Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite. Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei. În prezent, în România, consumul de tutun este larg răspândit printre adulţi. Conform datelor Eurobarometrului din 2020, peste 26% dintre români se identifică drept fumători. Deşi legislaţia curentă interzice fumatul în anumite spaţii publice, există locuri în care copiii şi adulţii nefumători pot fi expuşi la fumul de tutun, cum ar fi în apropierea şcolilor, în parcuri, şi în autoturismele private”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Doar opt țări din UE au adoptat interdicții severe

Pentru a justifica necesitatea introducerii noilor interdicții pentru fumători, deputații dau exemplul celor opt țări din UE care au măsuri restrictive. Astfel, în Irlanda, o interdicţie similară a fost introdusă în 2016, în Franţa, fumatul în parcuri publice şi în maşini în prezenţa copiilor sub 18 ani este interzis din 2015, cu restricții semnificative asupra fumatului în apropierea şcolilor, gărilor şi a mijloacelor de transport în comun, iar în Grecia, există interdicţii stricte privind fumatul în autovehicule cu minori prezenţi, precum şi în spaţii publice, inclusiv parcuri, terenuri sportive şi staţii de transport. ”Finlanda şi-a propus să fie o ţară fără tutun până în 2030. Legea interzice fumatul în maşinile

personale dacă în vehicul sunt prezenţi minori sub 15 ani, iar Suedia a adoptat o lege în 2019 care interzice fumatul în anumite spaţii publice în aer liber. În Spania, fumatul în prezenţa copiilor este interzis în autovehicule şi în multe spaţii publice, Italia a adoptat o lege care interzice fumatul în maşini dacă sunt prezenţi minori sau femei însărcinate, iar în Olanda, se discută adoptarea unei legi care să interzică fumatul în maşini cu copii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.

National

Politica reintră în matca ei mizerabilă

13 iun.

Politica reintră în matca ei mizerabilă

1.Am putea zice că suspendarea grevei marchează o victorie salarială. Adică sindicală. Dacă socotim beneficiile, ele nu sunt mari. Aș zice că sunt chiar modeste. Cîștigurile obținute cu ocazia acestor proteste sunt nesemnificative. Vor fi înghițite repede de inflație și de fluctuațiile pieții. Prețurile se vor tot actualiza pînă cînd le vor îngropa. Așa că profesorii nu prea au de ce să se bucure. N-au ieșit înfrînți, dar nici n-au cîștigat mare lucru. Cel mai important cîștig vine din redescoperirea forței lor. Și-au dat seama că înseamnă ceva. Se pot organiza, pot fi și solidari și se pot mobiliza pentru diverse cauze, nu neaparat salariale.

Cîștigul grevei din învățămînt se extinde și la celelalte domenii. Cu greva profesorilor, lucrătorii din alte sectoare au redecoperit forța protestului social. În ultimii ani, compatrioții noștri, în ciuda deciziilor improvizate, parcă au uitat să iasă în stradă.

Slăbiciunea acestei greve vine de la faptul că ea n-a vizat condițiile din învățămînt. Adică starea sistemului educațional rămîne aceeași. Poate și mai rea ca pînă acum.

Unii zic că decăderea domeniului nu este o treabă sindicală. Ce să spun! Condiția de pomină din educație ar fi o treabă guvernamentală și politică. Adică de decizie. Dar singura forță care poate presa pentru măsuri radicale sunt profesorii. Adică sindicatele.

Organizațiile de elevi pot doar amplifica energia unor reviziuiri obligatorii. Fără presiunea profesorilor, putem să mai așteptăm decenii și decenii. Condiția modestă a dascălilor vine exact de la starea generală a întregului sistem educațional, subfinanțat, ignorat, controlat de neprofesioniști și plin de aranjamente.

Suspendarea grevei este doar o veste bună pentru elevii presați de încheierea mediilor și de examene. Şi de vacanță. Atît.

2. Tot luni,subiectul zilei a fost demisia premierului Nicolae Ciucă. Mare brînză! Pleacă un premier cu o echipă și vine altul cu ceata lui. Cînd îl vedem pe Stănescu în preajma lui Ciolacu ne și putem imagina anvergura schimbărilor.

PSD-ul zicea că pune la cale un plan de guvernare. Ce plan? N-are timp, n-are resurse, n-are oameni. Doar o armată de artiști și profesioniști pentru aranjamente.

Așa că schimbarea nu are cum să aducă mari noutăți. Se schimbă o grupare abonată la privilegii cu alta care se va grăbi să se instaleze la țuțuroiul bugetului. Şi să încerce diverse trucuri pentru ca din noua sa poziție de la guvernare să cîștige oarece avantaje la alegerile care urmează.

Așadar, urmează o perioadă de luptă pentru cîștiguri politice.

Dar schimbări importante pentru populație, în nici un caz!

CORNEL NISTORESCU http://cotidianul.ro/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.

Ne părăsește Soros

13 iun.

Ne părăsește Soros

Miliardarul şi filantropul american George Soros, în vârstă de 92 de ani, cedează controlul asupra imperiului său fiului Alexander Soros.

Moștenitorul are 37 de ani şi vrea în special să lupte împotriva posibilităţii revenirii lui Donald Trump la putere, relatează AFP, citând Wall Street Journal.

Într-un interviu pentru WSJ, Alexander Soros transmite că este „mai politic” decât tatăl său şi că îl îngrijorează ideea că fostul preşedinte republican Donald Trump ar putea fi reales la Casa Albă în 2024. “Mi-ar plăcea să văd că banii nu joacă un rol atât de important în politică, dar atâta timp cât o va face cealaltă parte, va trebui să continuăm să o facem şi noi”, a spus fiul miliardarului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.

OMV Petrom anunță decizia pe extracția gazelor din Marea Neagră

13 iun.

OMV Petrom anunță decizia pe extracția gazelor din Marea Neagră

Decizia de investiție în extracția gazelor din Marea Neagră va fi luată miercuri, 21 iunie, anunțul urmând să fie făcut de OMV Petrom, liderul de proiect și operator al consorțiului din care mai face parte și Romgaz, potrivit unor surse din piață. Odată luată decizia, sunt necesari încă cel puțin trei ani până la extracția efectivă a primelor cantități de gaz. Perimetrul Neptun Deep, unde sunt implicate Petrom și Romgaz, are rezerve estimate de până la 120 de miliarde de metri cubi de gaze iar extracția din acest zăcământ ar putea dubla producția anuală de gaze a României, până la 17 miliarde de metri cubi.
În Marea Neagră, mai avem operatorul BSOG, care extrage gaze, de doi ani, în limita a un miliard de metri cubi de gaze anual.
Pentru a ajunge să extragă gazele, consorțiul Petrom – Romgaz va trebui să investească circa 4 miliarde de euro, în următorii trei ani, printre care și conducta care va aduce gazele la țărm, de unde vor fi preluate de Transgaz, pentru a fi introduse în SNT. Lucrările propriu-zise de extracție vor fi făcute de un terț, puține fiind firmele care dețin tehnologiile de foraj deepwater. Una dintre acestea este ExxonMobil, compania care era inițial în consorțiu cu Petrom în Marea Neagră, dar care și-a vândut partea sa de afacere Romgaz, pentru 1,1 miliarde de dolari. O platformă de foraj deepwater poate costa un milion de dolari pe zi.
Mai înainte de a se anunța investiția din Marea Neagră, vineri, 16 iunie, va fi anunțată începerea lucrărilor la gazoductul Tuzla–Podişor, care va prelua gazele Mării Negre de la țărm, spre a fi introduse în SNT. Gazoductul, cu o lungime de peste 300 de kilometri, va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podişor, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi să ajungă astfel la operatorii economici şi la gospodăriile din localităţile racordate la sistem. Un alt beneficiu al acestui proiect este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic şi Coridorul Vertical din care face parte şi conducta BRUA.
Pe data de 16 martie, companiile Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat declarația privind încheierea contractelor de rezervare de capacitate de intrare ieșire-ieșire din SNT în punctul Tuzla, penultimul pas pentru exploatarea gazelor din perimetrul Deep Neptun.

Valoarea actuală estimată a proiectului este de aproximativ 478 milioane de euro (cu TVA). Pentru această investiție strategică Transgaz a depus o aplicație de finanțare nerambursabilă din Fondul de Modernizare împreună cu alte 5 proiecte de infrastructură pentru transportul gazelor naturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.

În ultimul an Topul produselor care s-au scumpit cel mai mult!

13 iun.

În ultimul an Topul produselor care s-au scumpit cel mai mult!

Zahărul se menţine în topul produselor care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu o creştere a preţului de 58,71% în mai 2023 faţă de mai 2022, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Alte alimente care au consemnat creşteri importante de preţ sunt untul (+ 32,46%), margarina cu 31,39%, ouăle, cu un plus de 29,72%, brânza de vacă (telemea) cu 28,94%, alte legume şi conserve de legume cu 28,78% şi cartofii cu 25,54%.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat energia termică, cu 23,82%, detergenţii, cu 16,77%, articolele de igienă şi cosmeticele, cu 15,58%, şi alte mărfuri nealimentare, cu 15,46%. Combustibilii s-au ieftinit cu 9,05%, iar medicamentele cu 3,7%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 46,25%, serviciile de apă, canal salubritate – 21,93% şi transportul CFR, cu 21,18%.

De la lună la lună, în aprilie faţă de martie, cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la cartofi 11,28% şi fructele proaspete – 4,68%.

Luna trecută, la produse alimentare s-au scumpit alte legume şi conserve de legume, cu 2,40% şi citricele şi alte fructe meridionale cu 2,09%, iar cea mai importantă ieftinire a fost consemnată în cazul laptelui de vacă, 5,7%. De asemenea, combustibilii s-a ieftinit cu 2,61%. La servicii nu se constată ieftiniri faţă de luna anterioară.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,64% în mai 2023, de la 11,23% în aprilie 2023, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 18,73%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 11,16%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, date marţi publicităţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.

Moartea lui Berlusconi – Cum au reacționat americanii

13 iun.

Moartea lui Berlusconi – Cum au reacționat americanii

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, care a murit luni, „a lucrat cu mai multe guverne americane pentru a face să avanseze relaţia bilaterală” cu Statele Unite, a comentat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citată de AFP.

„Gândurile noastre sunt astăzi alături de italieni, cu ocazia decesului fostului lor premier”, a declarat Karine Jean-Pierre în cursul briefingului său, într-o reacţie succintă la moartea miliardarului, care a marcat istoria ţării sale prin longevitatea sa politică, procedurile judiciare şi scandalurile sale.

La scurt timp după ce Barack Obama a fost ales la Casa Albă în 2008, Silvio Berlusconi a vorbit despre primul preşedinte afro-american ca fiind „tânăr, frumos şi chiar bronzat”.

Reacţiile internaţionale la moartea sa au fost pe tonuri diverse.

Cel al lui Vladimir Putin a fost deosebit de cald: preşedintele rus l-a numit pe Silvio Berlusconi „prieten adevărat” şi „politician de excepţie”, lăudând „înţelepciunea”, „energia vitală incredibilă”, „optimismul” şi „simţul umorului” de care acesta a dat dovadă.

„Odihneşte-te în pace, prietene”, a spus premierul naţionalist maghiar Viktor Orban.

Alţi lideri europeni au recurs la formulări mai factuale, referindu-se mai ales la longevitatea politică a fostului şef de guvern.

„Odată cu Il Cavaliere dispare o personalitate majoră a Italiei contemporane care s-a aflat în prim-planul scenei politice mulţi ani”, a subliniat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un comunicat.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat, prin intermediul purtătorului său de cuvânt oficial, că „Silvio Berlusconi a lăsat o amprentă considerabilă asupra politicii italiene timp de câteva decenii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.

După Berlusconi,: potopul post-democrației

13 iun.

După Berlusconi, potopul post-democrației

Născut într-o familie modestă de milanezi, Silvio Berlusconi a acumulat primele milioane construind un complex imobiliar la marginea orașului natal. Rotițele politicii italiene sunt mișcate de clientelism și lubrifiate de corupție. Berlsuconi și-a asigura un loc la masa suspușilor prin intrarea în loja masonică P2, organizația implicată într-o serie de rețele care, la finalul secolului 20, legau criminalitatea organizată, Vaticanul, terorismul de extrema-dreaptă și finanțele necurate de statul profund Italian.

Berlusconi a devenit celebru când a înființat primele mari televiziuni private din Italia, cele care au spart monopolul de stat RAI. Ascensiunea sa a fost ușurată de prietenia cu premierul socialist Bettino Craxi, care a sfârșit în dizgrație, după scandalul Tangetopoli și operațiunea Mani pulite, la începutu anilor 1990. Acesta a fost scandalul de care Berlusconi a știut să profite pentru a ajunge la putere. Socialiștii, creșin-democrații și comuniștii, partidele care au dominat politica în Italia postbelica s-au prăbușit aproape simultan din cauza scandalurilor de corupție. În acest context, ”Forza Italia”, un vehicul politic personal al lui Berlusconi, a câștigat alegerile din 1994, la doar câteva luni după ce a fost creat.

”L-am întâlnit chiar în acel an, la un summit de la Budapesta (summitul Conferinței pentru Cooperare și Securitate în Europa, care devenea atunci OSCE, momentul în care a fost semnat și Memorandumul de la Budapesta, prin care Ucraina primea garanții de Securitate de la membrii permanenți ai Consiliului de Securitate ONU, în schimbul renunțării la arsenalul nuclear sovietic – n.red.). Se aflau acolo Bill Clinton, Boris Elțîn, John Major și Helmut Kohl. Iar împreună cu ei, împinși în limuzina lui de oamenii de la pază, se afla noul lider al Italiei. Apariția lui în costum negru și cu ochelari de soare mi-a amintit de o scenă din ”Nașul”, iar Berlusconi părea să-și confirme reputația de om care și-a câștigat banii într-un mod misterios. Era mai mult decât bucuros să-și folosească metodele lipsite de scrupule pentru a-și scoate țara din situația grea”, scrie jurnalistul Nigel Jones, pentru The Spectator.

 

A reușit Berlusconi să facă asta? Nu, spune sociologul Frank Furedi, într-un necrolog publicat de Spiked. ”Ca politician Berlusconi a avut puține realizări. Guvernul său nu a reușit să depășească starea de paralizie a Italiei, iar asta și pentru ca nu a reușit să elibereze Italia din mâinile tehnocrației nealese. De fapt, sub conducerea lui Berlusconi, guvernul italian a devenit tot mai ascultător față de Bruxelles. În schimb, Bruxellesul a sfidat Italia li a privit-o ca pe propria feudă”.

”Subordonarea față de Bruxelles a fost evidentă în timpul crizei datorilor italiene, în 2011. UE l-a forțat practic pe Berlusconi să demisioneze și l-a numit în locul său pe Mario Monti, un fost comisar UE. Această lovitură cu sprijinul UE a arătat că, în ciuda retoricii lui populiste și a declarațiilor sale despre suveranitatea națională, Berlusconi nu a reușit să scoată Italia din strânsoarea instituțiilor globaliste și a capitalului global”. În 2011 devenea limpede că ideologia dominantă a stângii italiene era anti-berlusconismul, pentru că toate aceste partide au celebrat demisia lui Silvio Berlusconi și au acceptat ideea că marea criză financiară din Italia era rezultatul pedepsirii lui Berlusconi de către piețele financiare pentru modul în care a gestionat dificultățile economice ale Italiei.

Iată ce declara, în 2015, fostul premier spaniol Joe Luis Zapatero despre summitul G20 din 2011, care a avut loc cu câteva zile înainte de demisa lui Berlusconi: ”Nu voi uita niciodată summitul G20 de la Cannes. Berlusconi și ministrul de Finanțe Tremonti erau presați să accepte un împrumut FMI. Însă refuzau cu fermitate. Imediat după aceea, am auzit rostindu-se numele lui Monti pe coridoarele summitului. Mi s-a părut ciudat. Era o lovitură de stat? Nu știu, însă pot spune că susținătorii austerității doreau să decidă politica Italiei în locul guvernului ales”.

Berlusconi a fost un aliat incomod pentru Statele Unite, în ciuda retoricii sale pro-europene și pro-NATO. ”A încercat mereu, deși fără foarte multă convingere, să ajungă la un echilibru între obligațiile internaționale ale Italiei și viziunea sa despre interesul național. Berlusconi a încercat să obțină un anumit nivel de autonomie și independență în politica externă. Conștient de dependența Italiei de resursele energetice Berlusconi a cultivat prietenii cu liderii țărilor exportatoare de asemenea resurse: președintele Vladimir Putin sau colonelul Muammar Gaddafi. În 2008, a semnat un tratat de prietenie cu Libia, promițând plata a 5 miliarde de dolari drept compensație pentru cei 20 de ani de ocupație colonială de la începutul secolului trecut. A susținut proiecte ale Gazprom împreună cu compania italiană Eni, într-un moment în care Europa dorea să renunțe la dependența de Rusia. A criticat proiectul scutului anirachetă al Americii și extinderea spre Est a NATO, precum și susținerea occidentală pentru independența Kosovo, spunând că toate acestea sunt «provocări la adresa Rusiei»”, scrie jurnalistul italian Thomas Fazi, pentru UnHerd.

O telegramă a ambasadei SUA la Roma din 2009, publicată de WikiLeaks, arată: ”Relația noastră cu Berlusconi este complexă. La nivel retoric este pro-american și ne-a ajutat la multe niveluri și într-un mod în care precedentul guvern nu a dorit sau nu a putut să o facă. Însă pare hotărât să fie cel mai bun prieten al Rusiei, uneori în directă opoziție cu politica Americii și a UE”.

 

”Forza Italia a lui Berlusconi a promis multe și a realizat puține. Însă a anticipat cât de necesară este o voce politică populistă, un fenomen care acum a depășit granițele Italiei și a cuprins întreaga Europă. Poate că ”populismul de sus in jos” personificat de Berlusconi va fi înlocuit în cele din urmă de populismul de jos in sus, care să-i reprezinte pe cetățeni și care să răspundă în fața cetățenilor”, mai scris Furedi.

În ciuda scandalurilor sexuale și de corupție, Berlsuconi a rămas până în ultima zi un jucător politic important în Italia, iar Forza Italia are un rol, chiar dacă minor, în actualul guvern al Giorgiei Meloni.

”Era Berlusconi se poate să fi apus în 2022, odată cu venirea la putere a Giorgiei Meloni. A fost primul lider italian de după Berlusconi care a fost ales de către cetățeni, fără a fi numit pentru a mulțumi Bruxellesul. Modul în care va rezista în fața forțelor care l-au detronat pe Berlusconi va fi crucial pentru viitorul Italiei”, scrie Furedi.

Dar puține analize au dat deja răspunsul la întrebarea de mai sus, chiar înainte ca Melon să preia conducerea guvernului. Socotită inițial lidera unui partid de extremă dreapta, Meloni se abate de la linia UE doar în ce privește ”diversitatea” și migrația. În rest, Meloni nu a contestat și nu contestă arhitectura economică a UE, nu provoacă în niciun fel gândirea unică de la Bruxelles în materie instituțională, economică și socială. Meloni și-a rezervat (sau i-au fost rezervate) doar ”războaie” mici în care să obțină victorii aparente și ușor de prezentat i gonflat în spațiul public italian. În ce privește mizele mari, premierul Italiei este docil față de UE și SUA, pentru că are suficientă experiență politică (și știe că Italia este mai puțin suverană decât în urmă cu un deceniu sau două) pentru a vedea că astfel își poate asigura mai mulți ani la guvernare.

”Berlusconi nu trebuie glorificat. Toate acuzațiile care i s-au adus – afacerile murdare cu oameni ce aveau legături cu Mafia, scandalurile sexuale, modul lipsit de scrupule în care și-a folosit imperiul mediatic, folosirea politici pentru promovarea propriilor interese – toate sunt adevărate și grave. Când a avut de ales între interesul țării și interesul personal – spre exemplu în cazul Libiei – l-a preferat pe cel din urma. Însă, cu bune și cu rele, Berlsuconi a fost ultimul bărbat de stat al Italiei. În ciuda faptului că a fost catalogat drept o amenințare la adresa democrației, plecarea lui deschide calea spre viitorul post-democratic și post-politic al Italiei. Odată ce Berlusconi s-a retras, guvernele Italiei s-au transformat în executanți ai unor dictate străine”, scrie Thomas Fazi.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.