Guvernul Rutte, zeci de derogări de la sancțiunile împotriva Rusiei

29 oct.

Guvernul olandez, condus de Mark Rutte, a emis zeci de derogări de la sancțiuni împotriva Rusiei. Acest lucru reiese dintr-un inventar al ministerelor implicate. Companiile și instituțiile care primesc o scutire nu trebuie să respecte sancțiunile aplicabile, scrie www.rtlnieuws.nl. Rutte vorbește despre corupție în România, opunându-se aderării țării noastre la spațiul Schengen, și în relația cu Rusia se dovedește a fi foarte maleabil.

91 de derogări

Publicația amintită susține că de la  începutul războiului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, ministerele olandeze au acordat în total 91 de derogări. Acest lucru se face pentru a „permite un grad de flexibilitate în cazuri specifice”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Un exemplu este o companie olandeză care dorește să primească o altă plată din Rusia.

Din aprilie, în Uniunea Europeană este în vigoare o interdicție portuară pentru navele care arborează pavilion rusesc. Cu toate acestea, Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor are voie să admită nave cu anumite încărcături. Aceasta se referă, de exemplu, la aluminiu și la alimente. În 34 de cazuri, navelor li sa permis pur și simplu accesul în porturile olandeze.

Legăturile dintre finanțele Amsterdamului și Gazprom

Gazprom Olanda

De asemenea, organizațiilor olandeze li se permite să primească energie de la fostele companii Gazprom. La începutul lunii septembrie, ministrul Jetten (Climă și Energie) a permis o excepție pentru organizațiile cu un contract de energie cu Gazprom Nederland, o filială a Gazprom-ului rusesc.

Jetten a vrut mai întâi ca acele contractele să fie reziliate, dar a făcut o excepție. Companiile europene Gazprom au fost preluate de guvernul german și de atunci au fost numite SEFE Energy (Securing Energy for Europe). Potrivit administratorilor germani, nici un cent nu merge în Rusia.

În Țările de Jos există „zeci de organizații” care folosesc scutirea, potrivit ministerului. Aceasta se referă la municipalități, școli și consilii de apă. În total, Ministerul a emis 25 de scutiri, ajutând 150 de solicitanți. O singură derogare poate fi utilizată de mai multe organizații.

Finanțe și Comerț Exterior

Ministrul Comerțului Exterior are și opțiunea de a abate de la sancțiuni. 13 organizații diferite au primit un total de 18 scutiri de la ministrul Schreinemacher. Potrivit ministerului, motivele sunt „motive umanitare” și cooperarea dintre UE și Rusia pentru „chestiuni pur civile”.

Ministrul Finanțelor poate acorda scutiri pentru bunurile înghețate sau pentru finanțarea bunurilor care se încadrează în regimul de sancțiuni. Asta s-a întâmplat de 13 ori.

Ministerul Afacerilor Externe a acordat odată o scutire pentru a permite „relațiile diplomatice”. Pentru acel schimb diplomatic, tranzacțiile au fost posibile la o instituție financiară rusă care se află pe lista de sancțiuni. Este vorba despre bănci în care peste 50 la sută din acțiuni sunt deținute de statul rus, precum Sberbank, VTB, VEB sau Gazprombank.

Ministerele implicate nu vor să facă publice denumirile companiilor și sectoarele, deoarece este vorba despre „informații sensibile la companie”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, ministerul nu dorește să dezvăluie valoarea scutirilor.

Cotidianul RO

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.