Cea mai exactă reconstituire a chipului Domnului nostru Iisus Hristos

17 apr.

Cea mai exactă reconstituire a chipului Domnului nostru Iisus Hristos

 

 

 

 

Publicația on line Frăția Ortodoxă reproduce o descriere a Mântuitorului, făcută de contemporanul Său, Publius Lentulus, predecesorul lui Pontius Pilatus în funcția de procurator al Iudeei (26 – 36 d. Chr.) și care, prin natura acestei funcții, era obligat să trimită rapoarte Senatului din Roma despre cele mai importante evenimente din teritoriul aflat sub autoritatea sa .

Iată ce spunea acesta despre Domnul nostru Iisus Hristos:

„Este un bărbat cu o înfățișare nobilă și trăsături atît de frumoase și care exprimă atîta maiestuozitate, încît oricine Îl vede nu poate să nu Îl admire. Are părul de culoarea castanei coapte, iar de la nivelul urechilor pînă la umeri culoarea devine cea a pămîntului, doar că foarte strălucitoare. Îl poartă despărțit de la mijlocul frunții, însă după obiceiul nazarieneilor.

Fruntea dreaptă și senină, chipul fără urmă de riduri sau pete, cu o ușoară nuanță de bronz. Nările și buzele fără cusur. Barba la fel de deasă ca și părul, nu prea lungă și despărțită la mijloc. Ochii Săi serioși te înfioară. Sînt ca razele soarelui, iar strălucirea lor nu îți permite să I te uiți drept în față.

Când rostește vorbe de dojană, te înspăimîntă; plînge cînd trebuie să mustre. Atrage iubirea oamenilor și are o voioșie demnă. Se spune că nu a fost văzut rîzînd, însă a fost văzut plîngînd. Are brațe și mîini deosebit de frumoase. Este fermecător cînd poartă o conversație, însă vorbește puțin; iar cînd vorbește, o face cu deosebită modestie.

Oriunde Își face apariția, este de departe cel mai frumos bărbat pe care l-a văzut sau și-l poate imagina cineva; îi seamănă mamei Sale, cea mai frumoasă ființă din această regiune.

În ceea ce privește cultura Sa, uimește întreg Ierusalimul. Deși nu a studiat niciodată, cunoaște toate domeniile științei. Poartă sandale și umblă cu capul descoperit. Mulți rîd cînd Îl văd, se tem, însă, și tremură în prezența Lui sau când le vorbește.

Se spune că nu s-a mai pomenit un asemenea bărbat în zona asta. Într-adevăr, din cîte mi-au spus evreii, nimeni nu a mai auzit asemenea învățătură înaltă cum o predică acest Hristos, și mulți iudei cred în El și în natura Sa divină, pe când alții au venit la mine să Îl reclame ca pe cineva care S-a împotrivit Maiestății Voastre.

Este un fapt cunoscut de toți că nu a făcut niciodată vreun rău, că, dimpotrivă, înfăptuiește numai lucruri bune.

Toți cei care Îl cunosc și care au avut de-a face cu El spun că au avut parte numai de lucruri bune și de sănătate din partea Lui”.

 

 

Iisus, între mit şi adevăr

 

 

 

Iisus

Giulgiul din Torino: fotografia feței şi reconstituirea.

 

Mitul existenţei lui Iisus, contestat vehement până la apariţia tehnologiei moderne, este acum transformat în Adevăr.

Nimeni n-a zguduit istoria întregii lumi aşa cum a făcut-o Iisus! Şi spun asta deoarece întreaga lume, indiferent de vechile calendare pe care le aveau unele naţiuni din diferite părţi ale lumii, se raportează azi la acelaşi calendar care împarte istoria lumii în două perioade: înainte de Cristos şi după Cristos.

Acesta este reperul fundamental pentru întreaga civilizaţie umană din prezent.

Deşi la vremea respectivă a fost aşteptat de către iudei ca şi Mesia, pentru a elibera poporul evreu de sub dominaţia romanilor, nimeni n-a înţeles că de fapt Iisus venise ca să-i elibereze pe oameni de doctrinele religioase.

Căci oamenii acelor vremuri, mai ales acolo în Ierusalim, acordau prea multă importanţă literii Legii, cum se spune, şi mult prea puţin spiritului Legii.

Dar dincolo de asta haideţi să vedem nu dacă noi credem că Iisus a existat cu adevărat,  ci care este adevărul despre El dacă a existat în realitate.

Giulgiul din Torino este o pânză de in păstrată în capela regală a Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Torino. Mulți credincioși creștini consideră că în pânza respectivă este un giulgiu în care ar fi fost învelit Isus Hristos după crucificare. Pe respectivul material textil se află imprimată imaginea corpului unui om care prezintă semne de agresiune fizică și în special de crucificare. De-a lungul timpului pânza respectivă a generat numeroase dezbateri.

Biserica Catolică, actualul custode al giulgiului, nu s-a pronunțat niciodată în mod oficial asupra autenticității, considerând că aceasta nu ajută cu nimic religiei creștine.Dar în 1958 Papa Pius al XII-lea a aprobat imaginea pentru adorarea Sfintei Fețe a lui Isus. Papa Ioan Paul al II-lea a denumit giulgiul „o oglindă a Evangheliei”.

Alte denominații creștine, precum anglicanii și metodiștii, au oferit adorare giulgiului.Diverse argumente au fost prezentate în diverse publicații științifice și populare care căutau să dovedească, contrar consensului științific, că giulgiul este acoperământul autentic de înmormântare al lui Isus, bazându-se pe discipline de la chimie și biologie la medicină legală și analize optice ale imaginilor.

Giulgiul are lungimea de 4,36 m, lățimea de 1,10 m și este alcătuit din fire de in tors manual, iar urzeala este executată tot manual. Pe țesătură apar două amprente: partea din față și cea din spate a unui bărbat neîmbrăcat, biciuit și probabil crucificat. Corpul a fost așezat pe spate, pe jumătatea inferioară a giulgiului, petrecându-se cealaltă jumătate pe deasupra. Materialul prezintă numeroase găuri (în prezent peticite), locurile presupuse a fi ars la incendiul din 1532 și mai multe pete de apă de la stingerea flăcărilor.

Paradoxul este că deşi lumea ştiinţifică l-a contestat pe Iisus vreme de decenii, chiar şi după analiza minuţioasă a giulgiului de la Torino, toată activitatea inclusiv cea ştiinţifică se ghidează cronologic după Anul 0, considerat anul în care s-a născut Iisus.

Mulţi au contestat chipul de pe giulgiu, dar tot ştiinţa vine şi desluşeşte dintre meandrele istorice ale giulgiului adevărul, pentru a ne lămuri că totul s-a întâmplat la modul cel mai real.

Unii spuneau despre chipul despre giulgiu că ar fi fost realizat de către Da Vinci la bătrâneţe.

S-a descoperit că vechimea giulgiului fusese stabilită eronat pentru că se luaseră spre studiu bucăţi din el, mai dinspre margine, pentru a păstra restul ţesăturii intactă. De abia după ce au luat mostre mai din centru au stabilit că vechimea corespunde perioadei în care a trăit Iisus.

De altfel cu ajutorul tehnologiei moderne de reproducere 3D adică tridimensională, câţiva cercetători independenţi au reuşit să reproducă aproape de fidelitate chipul şi forma corpului lui Iisus, aşa cum transpare de pe imaginea giulgiului.

Într-un articol publicat de https://revistacosmos.com/iisus-intre-mit-si-adevar se relatează că în sprijinul acestor realităţi istorice, un cercetător american, Ray Downing, grafician, artist, ilustrator şi realizator de lucrări computerizate în 3D, a realizat pentru postul de televiziune History Channel o investigaţie specială, pentru a reda adevăratul chip al lui Iisus.

Se ştie că imaginea imprimată pe giulgiu e ca un fel de negativ ca la filmele foto.

Ceea ce a găsit Ray Downing, analizând imaginea giulgiului în profunzime, a fost că cineva a reuşit atunci, în urmă cu 2000 de ani, să imprime – prin ce procedeu oare? – o imagine tridimensională holografică dar ascunsă, care a putut fi revelată acum doar cu ajutorul tehnologiei moderne de tip 3D.

Astfel tehnologia computerizată a prelucrat pixel cu pixel întreaga imagine scanată pe mai multe nivele de adâncime.

Ceea ce a obţinut Ray Downing este destul de aproape ca fizionomie de imaginea obţinută de către cei de la NASA în anii 90, deşi ulterior imaginea obţinută de Downing a fost retuşată şi adusă mai spre parametrii fizionomici reali pe care i-ar fi putut avea un Iisus viu ca fizionomie specifică oamenilor de atunci din acele locuri.

Portretul lui Iisus al celor de la NASA aduce mai mult a fizionomie europeană, în schimb imaginea obţinută de Downing duce mai mult spre profil oriental.

Este posibil ca acest factor al profilului oriental să fie mai aproape de imaginea reală, ceea ce confirmă viziunea lui Zeffirelli despre cum ar fi trebuit să arate în realitate Iisus când l-a ales pe Robert Powell pentru rolul din „Iisus din Nazareth”. Căci imaginea obţinută de Downing este foarte apropiată de cea a lui Robert Powell în rolul lui Iisus.

Până la momentul relevării chipului lui Iisus cu ajutorul tehnologiei computerizate, existau controverse referitoare la faptul dacă Iisus a existat sau nu, deşi existau consemnări despre el ale unor persoane ce avuseseră funcţii importante exact în perioada aceea.

Alţii au contestat însăși existenţa lui Iisus susţinând că în realitate nu există dovezi istorice consemnate, ori că a fost un personaj inventat de unii doar pentru a justifica opoziţia iudeilor faţă de romani.

Odată cu rezultatul oferit de Ray Downing s-a făcut un mare pas în direcţia aceasta, a relevării chipului real al lui Iisus.

Vedem la ora actuală că există posibilitatea, folosind tehnica digitală de reproducere, cum a fost folosită în noua trilogie Războiul Stelelor, de a readuce pe ecran un personaj interpretat în vechea trilogie de un actor care între timp s-a stins din viaţă.

Însă dincolo de toate acestea ştiinţa vine acum şi confirmă, aşa cum vedeţi în fotografie şi reproducerea în bronz a corpului învelit în giulgiu şi a tuturor rănilor suferite de Iisus în urma supliciului ordonat de către Pilat, că acest om, acest personaj a existat la modul real şi a schimbat prin sacrificiul său linia temporală a omenirii.

Mitul existenţei sale, contestat vehement până la apariţia tehnologiei moderne, este acum transformat în Adevăr care adaugă autenticităţii Noului Testament o incontestabilă valoare, mai ales că acum putem vorbi despre această valoare, după ce vedem cum a arătat Iisus în realitate, că depăşeşte greutatea în aur a întregii istorii umane.

Căci Iisus este Cheia de Boltă a întregului mister legat de evoluţia civilizaţiei umane! Fără Iisus, nu ar fi existat niciodată o istorie autentică a omenirii pe Pământ!

Videoclipul următor prezintă un portret excepțional al Mântuitorului, redat de cecetătorul Ray Downing în ceea ce poate fi, pe baza indiciilor oferite de celebrul Giulgiu din Torino, cea mai exactă reconstituirea chipului Domnului nostru Iisus Hristos.

Pentru vizionare optimă, activați butonul ”subtitrări” și apoi ”traducerea automată – limba română”.

 

 

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.