O declarație fricoasă a lui Iohannis

20 mai

O declarație fricoasă a lui Iohannis

Carmen Iohannis nu face grevă. Mi se pare normal! Doar n-o să-și fluiere partenerul de călătorii, ghidul turistic și bărbatul. Bine că nu declară că profesorii o duc bine și că au și fonduri pentru călătorii. Și cine nu mai participă la marea greva din învațămînt? SNSPA, grupul de facultăți care produce inteligențe politice descurcărețe pentru ele însele și pentru sistem, dar nefolositoare pentru țară. Nu acolo se reunesc profesorii dreptei și ai statului paralel? Doar n-o să iasă să protesteze față de sistemul din care face parte! Poate că profesorii de la SNSPA o duc bine. Nespus de bine! Cum să se solidarizeze ei cu profesorii necăjiți și revoltați din provincie? Și cine credeți că mai refuză să facă grevă? Universitatea din București, vechea universitate românească, întrecută numai de Academia Mihăileană. Din marea universitate bucureșteană în anii de comunism sălbatic s-au selectat toți marii academicieni ai proletcultismului. N-a protestat niciodată pentru că aproape întotdeauna a fost controlată. Și ca să fim drepți, a dat personalități importante pentru cultura romană și în perioadele înfloritoare pentru știință și democrație.

Cu excepția primei doamne și a Universității București (SNSPA fiind un soi de ceva special, numai universitate nu), tot corpul profesoral al României se ridică, revoltat de condiția socială a dascălului, de starea învățămîntului, de nivelul dotărilor și de perspectivele rezultate din bezmeticul proiect „România educată”. Cum să nu te apuce disperarea dacă lucrezi într-un domeniu mereu subfinațat și dacă la Ministerul Educație sunt plasați mediocrii principalelor partide ajunse la putere? Cum să prospere un domeniu condus de Monica Anisie sau de Ligia Deca? Amîndouă au operă și carieră de oportunist. Abia trec de un concurs mai serios. În vremuri normale, fără sprijin politic, n-ar fi ajuns nici asistente universitare. Imaginați-vă că Liviu Pop a fost ministru de două ori și că Emil Boc a condus pasager același minister ca și Cristian Adomniței. Domeniul, cu două-trei excepții, a fost plin de miniștri „specialiști” în educație împiedicați în greșeli de gramatică.

Revolta corpului profesoral prefațează alte proteste ale lucrătorilor din diverse domenii. Peste tot, lucrurile merg la fel. Conducătorii politici sunt impostorii și ratații profesionali dintr-un domeniu sau altul. Regresul societății este rezultatul trecerii deciziei în mîna incompetenților.

Greva profesorilor izbucnește într-o țară condusă de un profesor suplinitor promovat, pe criterii necunoscute, pe un post de inspector general adjunct la județul Sibiu și apoi ales primar.

Ca să nu fie acuzat că a defavorizat domeniul din care provine, ca să nu ne întoarcem la încropita sa ciornă a programului „România Educată”, Klaus Iohannis a ieșit la camera de filmat pe unde l-a prins știrea că profesorii din toată țara intră în grevă (minus SNSPA și Universitatea București). Adică, în Islanda. Acolo,  a făcut o declarație de ochii lumii și, la sesiunea de întrebări, a cerut să fie întrebat despre greva profesorilor.

Solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptățite în condițiile în care avem o inflație destul de mare. Dar în realitate avem nevoie de mult mai mult și am spus acest lucru în ultimii ani, când lucram la proiectul România Educată. Dacă dorim un învățământ de foarte bună calitate, trebuie să avem toate condițiile, nu doar săli moderne, trebuie să avem grijă de profesori să aibă condițiile pentru a-și face treaba cum trebuie” (…)

Profesorii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate”, a mai spus președintele, fost profesor suplinitor la Agnita. Numai n-a zis: „Să stea acasă că le mai dăm două sute de lei.

Din declarația lui Klaus Iohannis, putem deduce teama sa de marea grevă a profesorilor. Nu-i exclus ca pînă luni oamenii săi să descopere o modalitate mai sofisticată de dus cu zăhărelul. În același timp, după omul desemnat de președinte să conducă Educația (Ligia Deca, fost consilier la Cotroceni),  ne dăm seama de gravitatea situației. O altă Monica Anisie duce totul spre prăpastie.

Se duce naibii specificul românesc al educației, se duc pe copcă materiile care conțin informațiile definitorii pentru români ca popor, se duc dracului valorile morale și culturale. Tot procesul educativ decade, copiat după improvizații străine. Iar președintele Klaus Iohannis nu pricepe că plata profesorilor este doar un capitol dintr-o decădere masivă a mecanismului educațional.

Nu ne rămîne decît să vedem unde duc toate acestea și cu ce soluții încearcă să le dreagă cea mai proastă guvernare din ultimele decenii.

CORNEL NISTORESCU / http://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.