„Mai bine mai târziu decât niciodată”. Distanțarea R. Moldova-Rusia, un nou pas

19 mai

„Mai bine mai târziu decât niciodată”. Distanțarea R. Moldova-Rusia, un nou pas

Foto: newsmaker

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat că astăzi, 19 mai, procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a Comunitatea Statelor Independente (CSI) va fi pusă în discuție în cadrul instituției pe care o conduce, subliniind că acest lucru „a fost cerut de cetățeni”.

La sedința Biroului permanent al Parlamentului va fi discutată astăzi această decizie, apoi urmează a fi inițiată procedura oficială în Legislativ.

Mai bine mai târziu decât niciodată. Am discutat și am ajuns la concluzia că trebuie să începem acest proces. A fost demarată procedura de analiză a tuturor documentelor și acordurilor ce țin de CSI. Nu știu exact câte sunt. Cunosc despre faptul că fiecare Minister analizează care acorduri sunt deja învechite. În multe domenii am schimbat legea, care deja corespunde prevederilor europene și acordurile și-au pierdut din actualitate. Având în vedere agresiunea Rusiei în Ucraina și faptul că țara noastră așa și nu și-a rezolvat problemele integrității teritoriale și problemele cu care ne-am confruntat, am considerat necesar să venim cu această inițiativă”, a declarat Grosu.

Fiind întrebat dacă este importantă opinia cetățenilor privind retragerea Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a Comunitatea Statelor Independente (CSI), președintele Parlamentului de la Chișinău a răspuns: „Dacă au votat de două ori pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), înseamnă că ei își doresc. Ne-au întrebat cetățenii cât putem să mai stăm între două luntri”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la RLive TV.

Igor Grosu a anunțat luni, 15 mai, că Republica Moldova va iniția procedura de retragere din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).

„(…)După mai multe discuții cu cetățenii, în urma vizitelor în teritoriu, după discuții în cadrul fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), după consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI)”, a declarat speakerul.

El a prezentat câteva motive care au stat la baza acestei decizii:

„După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea R. Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutata să scoatem armata rusă de pe teritoriul R. Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane”, a spus Grosu.

CSI a fost înființat de conducerile Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, Belarusiei și Ucrainei, prin semnarea, pe 8 decembrie 1991, în Viskuli (Pădurea Białowieża), Acordul privind înființarea Comunității Statelor Independente” (cunoscut ca Acordurile de la Belaveja).

Cei 11 membri fondatori ai CSI sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

Cotidianul RO

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.