DECLARATIA PRIVIND UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA(27 martie 1918)

27 mart.

Republica Democratica Moldoveneasca(Basarabia),in hotarele ei dintre Prut,Nistru,Dunare,Marea Neagra si vechile ei granite cu Austria,rupta din Rusia acum mai bine de o suta de ani din trupul vechii Moldove-in puterea dreptului istoric si a dreptului de neam,pe baza principului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor-de azi inainte si pentru totdeauna,se uneste cu mama sa ROMANIA.
Aceasta unire se face pe urmatoarele baze:
1.Sfatul Tarii actual ramane mai departe pentru rezolvarea si realizarea reformei agrare,dupa nevoile si cererile norodului;aceste hotarari se vor recunoaste de guvernul roman.
2.Basarabia isi pastreaza autonomia provinciala,avand un Sfat al Tarii(Dieta),ales pe viitor prin vot universal,egal,direct si secret,cu un organ implinator si administratie proprie.
3.Competenta Sfatului Tarii este:
a)votarea bugetelor locale;
b)controlul organelor zemstvelor si oraselor;
c)numirea tuturor organelor administrative locale prin organul implinator,iar functionarii inalti sunt intariti de guvern.
4.Recrutareaarmatei se va face,in principiu,pe baze teritoriale.
5.Legile in vigoare si organizarea(zemstve si orase)raman in putere si vor fi putea schimbate de guvernul roman numai dupa ce vor lua parte la lucrarile lui si reprezentantii BASARABIEI.
6.Respectarea drepturilor minoritatilor din Basarabia.
7.Doi reprezentanti ai BASARABIEI vor intra in CONSILIUL DE MISTRI ROMAN,acum desemnati de actualul SFAT AL TARII,iar pe viitor luati din randul reprezentantilor Basarabiei in Parlamentul Roman.
8.Basarabia va trimite in parlamentul roman un numar de reprezentanti proportional cu populatia,alesi pe baza votului universal,egal,direct si secret.
9.Toate alegerile din Basarabia pentru sate,valaste,orase,zemstve si Parlament se vor face pe baza votului universal,direct si secret.
10.Libertatea personala,libertatea tiparului,a cuvantului,a credintei,a adunarilor si toate libertatile obstesti vor fi garantate prin Constitutie.
11.Toate incalcarile de lege,facute din motive politice in vremurile tulburi ale prefacerii din urma,sunt amnistiate.
BASARABIA,unindu-se ca o fiica cu mama sa ROMANIA,Parlamentul roman va hotari convocarea neintarziata a Constituantei,in care vor intra proportional cu populatia Basarabiei,alesi prin vot universal,egal,direct si secret spre a hotari impreuna cu totii inscrierea in CONSTITUTIE a principiilor garantiilor de mai sus.(Miscarea,Iasi,XII,nr.72 din 29 MARTIE 1918)

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.