UNUL DINTRE MEMBRII FONDATORI AI FILIALEI PNL BRASOV ,SI APARATOR INTRANSIGENT AL VALORILOR LIBERALE, INGINER TIBERIU FLORIAN SONEA BUDU A PLECAT IN LUMEA CELOR DREPTI!,BEBE, DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA IN PACE!

7 ian.

https://i0.wp.com/newsbv.ro/wp-content/uploads/2013/06/lumanare.jpg

Tristețe în rândul vechilor liberali din Brașov. Unul dintre membrii fondatori ai fililalei și unul dintre cei mai intrasigenți apărători ai valorilor liberale, Tiberiu Florian Sonea Budu, a plecat în Lumea celor Drepți.

Înmormantarea va avea loc joi, la ora 13.00, la cimitirul de pe strada Bisericii Române. Priveghiul are loc astăzi, de la ora 17.oo, în același loc.

  • Dipl. inginer, absolvent al Institutului Politehnic Braşov
  • Absolvent al cursurilor de Management si Marketing Politic ale Institutului Republican Internaţional, Washington DC, USA şi ale Fundaţiei Friedrich Neuman, Germania.
  • Absolvent al cursului de management de proiect – CCI Braşov
  • Absolvent al cursului Implementare şi Administrare a Sistemului de Management – Integrat
  • Absolvent al cursurilor de Evaluator al Întreprinderilor – ANEVAR
  • Membru PNL din ianuarie 1990.
  • Membru al conducerii PNL Braşov de la înfiinţarea filialei, alaturi de primul preşedinte, Ioan George Beşe 

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Ce scria Bebe Budu, cum îi spuneau prietenii, la aniversarea a 20 de ani de la înființarea PNL Brașov

IANUARIE 1990 – UN NOU ÎNCEPUT PENTRU PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL, LA BRAŞOV

În 26 decembrie 1989, fruntaşii liberali seniori (toţi foşti deţinuţi politici) Radu Câmpeanu, Dan Amedeo Lăzărescu, I. V. Săndulescu, Sanda Tătărăscu, Sorin Botez, Nicolae Enescu şi alţii au reînfiinţat Partidul Naţional Liberal.

Printre primele din ţară, Filiala Braşov a fost infiinţată imediat după Anul Nou, de către foştii deţinuţi politici, vechi  liberali, avocat Ioan George Beşe (fost preşedinte al Tineretului Naţional Liberal în perioada studenţiei, la Cluj), care a fost şi primul preşedinte al Filialei Judeţene Braşov,  in perioada 1990-1992, alături de domnii: avocat Livius Popa, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuti Politic Braşov, economist  Dorel Stoian, inginer, Mircea Vasiliu, şi alţi membri ai Partidului Naţional Liberal de  dinainte de interzicerea acestuia de către comunişti.

La sediul de pe strada Neagoe Basarab nr.22, în ianuarie 1990, alături de aceşti vechi liberali am venit şi noi, tânăra generaţie de atunci, cei care, prin cultură sau educaţie familială sau, pur şi simplu, prin vocaţie, ne simţeam apropiaţi de valorile liberale: LIBERTATE, DEMOCRAŢIE, ARMONIE SOCIALĂ, PROSPERITATE. Nu eram mulţumiţi de schimbările produse şi doream sa luptăm în continuare împotriva comunismului.

A fost o perioadă de mare afluenţă de oameni entuziaşti si doritori de o schimbare radicală, înflăcăraţi de istoria şi dezideratele înaintaşilor liberali, care speram că liberalismul era ceea ce le lipsea românilor.

Mari speranţe, mult entuziasm, mult curaj, multă implicare!

Din păcate nu erau atunci şi nu sunt nici acum destui oameni care gândesc ca noi pentru a putea schimba în bine faţa si viaţa Romaniei.

Am editat  publicaţii proprii locale precum”Perspective Liberale” şi “Opoziţia” si Buletine Informative PNL care s-au distribuit in mii de exemplare. Saptamanalul Perspective Liberale a atins un tiraj de 12.000 de exemplare în perioada campaniei electorale din 1990.

La 20 mai 1990, când au avut loc primele alegeri libere de dupa 1989, Organizaţia Municipală Braşov avea aproximativ 1500 de membri.

Printre seniori se numărau personalităţi ale vremii, precum avocatul  Virgil Tămasoiu, decanul Baroului Braşov si prof. univ. dr. Corneliu Simionescu iar din generaţiile postbelice, menţionăm printre iniţiatori si fruntaşi (folosind apelativul traditional)  pe doamnele Voichiţa Marinescu, Lidia Ţaţa, Cristina Onose, Mariana Boriceanu si Domnii Ilie Slămnoiu, Bogdan Marinescu, Adrian Boloş, Vasile Văceanu, Dan Median, Laurenţiu Olteanu, Sorin Paler, Dumitru Romanescu, Horia Cârstea, Vasile Ungureanu, Ioan Curecheriu si subsemnaţii, Silviu Costea, Radu Ioan Puşcariu si Tiberiu Florian Sonea Budu,Octavian Pelin alături de mulţi altii.

Dupa o campanie electorală frumoasă dar plină de pericole, la alegerile din 20 mai 1990, am obţinut un procent remarcabil de 9,65 % (locul 4 pe ţară),  iar în Municipiul Braşov scorul obţinut a fost de aproape 14 %, în condiţiile unor fraude masive.

Domnul Ioan Beşe a devenit deputat, candidând în fruntea unei liste pe care figurau şi Domnii Gheorghe Gabor(actual deputat) , Andrei Chiliman , Radu Ioan Puşcariu şi Silviu Costea,. Pentru candidatul PNL la Preşedinţia României, Domnul Radu Câmpeanu, am strâns peste 10.000 de semnături de susţinere.

Apogeul campaniei electorale din mai 1990 a fost marea întrunire din 13 mai 1990 din Piaţa Sfatului, la a cărei organizare am contribuit decisiv si la care au luat parte peste 10.000 de membri si simpatizanţi PNL. Spicuim din discursul Domnului Radu Câmpeanu: “ daruit de natură cu frumuseţi deosebite, Braşovul poate prospera mult prin dezvoltarea turismului.[…]PNL pune accent deosebit pe educaţia moral cetăţenească prin inlăturarea efectelor nocive ale sistemului comunist, atât din instituţii cât şi din minţile oamenilor”.

A  fost o perioadă de activitate continuă, zi şi noapte, cu multă implicare intelectuală, fizică şi materială, dupa cum spunea Ion. I. C. Brătianuliberalii trebuie să se implice cu INIMA, MINTEA şi BRAŢUL. S-au făcut donaţii benevole de la zeci de lei până la mii de lei: ne amintim cu piosenie de o doamnă în vârstă, provenită din familie de chiaburi, deportaţi din Babadag şi stabilită în Braşov, cartier Noua, care a donat, din putina pensie, la înscrierea în PNL 200 de lei şi apoi, până la moarte câte 100 de lei lunar.

În premieră la nivel naţional, am avut iniţiative notabile precum înfiinţarea Clubului Liberal,  Clubului Oamenilor de Afaceri, Grupării Colegiale(pentru elevi liberali), a Clubului Studenţesc  şi a Clubului Doamnelor si Domnişoarelor Liberale. Am înaintat conducerii centrale a PNL un proiect de statut în care se proclama descentralizarea si autonomia locală a filialelor, iar preşedinţii de filială să aibă drept de vot in organismul de conducere naţional(Delegaţia Permanentă). Am avut iniţiativa înfiinţării PNL Basarabia.

În Braşov au fost înfiinţate primele organizaţii de cartier, 15 la numar.

Din păcate, după mineriada din iunie 1990, mulţi membri şi fruntaşi liberali, mai ales tineri, au emigrat. Alţii, dezamăgiţi pentru că am pierdut prima luptă, au rămas doar simpatizanţi iar alţii, nerezistând tentaţiilor puterii, au plecat la alte partide (PNL-AT, PDSR, PD).

În noiembrie 1990 ne-am implicat activ în organizarea primei manifestări libere ocazionate de împlinirea a 3 ani de la revolta anti-comunistă a braşovenilor din 15 noiembrie 1987, organizată de “Mişcarea 15 Noiembrie 1987”.

La 1 Decembrie 1990 am participat, alături de Preşedintele PNL de atunci, Radu Câmpenu, la aniversarea Marii Uniri de la Alba Iulia, fiind la un pas de a fi linşaţi de către brutele aduse cu autobuzele pentru a-i huidui pe fruntaşii opoziţiei.

Pentru primele alegeri libere la nivel local, din 9 februarie 1992, filiala PNL a fost la Brasov,iar la Codlea,9 consilieri si Fabian Carstea viceprimar. Atât sediul Convenţiei Democratice din România (CDR) cât şi locomotiva acesteia, contribuind decisiv la alegerea lui Adrian Moruzi ca primar al Braşovului  si obţinând un rezultat excelent (locul 3 pe tara) la Consiliul Local Brasov (6 consilieri : Livius Popa, Radu Caftanat, Vasile Văceanu, Lucian Puşcariu, Maria Olaru, Radu Paun), respectiv Consiliul Judetean (8 consilieri: dintre care îi amintim pe  Dan Gradinaru, Bartolomeu Orfanu, Ilie Slămnoiu, Cristian Sima) .

În luna februarie1993, am organizat la Braşov primul Congres democratic al unui partid din România de după 1989, la care a avut loc fuziunea cu Noul Partid Liberal prin care au revenit în Partidul Naţional Liberal, printre alţii, Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman, Radu Cojocaru şi Radu Boroianu.

Din păcate, după 20 de ani, puţini dintre vechii liberali se mai numară printre cei activi, dar organizaţia a crescut continuu într-o atmosferă  mult diferită de cea a anilor 90,  noii membri întărind poziţia Partidul National Liberal la Brasov.

LA MULTI ANI  PARTIDULUI NATIONAL LIBERAL BRASOV!

  • Tiberiu Florian Sonea Budu – vicepreşedinte,
  • secretar coordonator,
  • coordonatorul campaniilor electorale 1990-2000      

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.