Cerealele românești nu se vând. Traderii spun că portul e blocat de ucraineni

17 aug.

Cerealele românești nu se vând. Traderii spun că portul e blocat de ucraineni

Fermierii români sunt disperați. Traderii nu le mai cumpără marfa pentru că nu au unde să o mai ducă, având în vedere că Portul Constanța este blocat de ucraineni. Recolta a fost la jumătate față de un an normal, în condițiile în care inputurile s-au cumpărat la prețuri duble. Fondurile de investiții au început deja să cumpere pământurile și afacerile fermierilor români, în timp ce Guvernul de la București este ocupat cu slava Ucraina.

Anunțul dublării capacității de tranzit pentru cerealele din Ucraina, făcut chiar de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, i-a lovit ca un trăznet pe fermierii români. Aceștia spun că o situație mai critică decât este acum pentru agricultura românească nu a fost niciodată. Recolta de grâu a fost 50% din cât se preconiza, iar la floarea soarelui și la rapiță, din producția care se realizează, fermierii își mai recuperează doar 30-40% din cheltuieli. Doar cei care au avut irigații își acoperă cheltuielile anul acesta, în rest, toți vor avea pierderi mari. Reprezentanții fermierilor amintesc faptul că până la sfârșitul lui iunie au fost temperaturi de aprilie și precipitații nu au fost până în iulie. Cea mai mare lovitură va fi la porumb, unde recoltele vor fi nu mici, ci extraordinar de mici, pentru că ploile au venit prea târziu.

”Sprijinul financiar de la UE și de la statul român nu a venit nici acum, dar așteptăm. Important este ca ucrainenilor să le meargă bine. Au cale liberă și toate danele din port sunt la dispoziția lor. Ei își desfășoară activitatea normal. Noi stagnăm, nu sunt mașini pentru transport și nici nu avem loc în port. Prețurile sunt la jumătate față de anul trecut, iar grija Guvernului este ca ucrainenilor să le meargă bine, că ce treabă are Guvernul României cu agricultura din România? Controalele la trasporturile ucrainene erau doar povești de prostit lumea, că nu s-a întâmplat nimic până acum. Ce controale să fie, atâta timp cât le-ai dat undă verde inclusiv în port și sute de camioane intră pe zi în România”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Prioritatea numărul unu a Guvernului

Traderii le spun fermierilor români că le-ar cumpăra marfa și le-ar da un preț mai bun, dar că nu au intrare în port, care este plin și nu au unde să ducă cerealele. În plus, în port nu le cumpără nimeni cerealele românești, pentru că se cumpără de la ucraineni. ”Prioritatea numărul unu a Guvernului României este ca agricultura din Ucraina să nu aibă de suferit, iar din cauza războiului pierderile fermierilor români sunt mai mari decât ale ucrainenilor. Săptămâna trecută la întâlnirea de la Galați, autoritățile române, cu SUA, Comisia Europeană și Republica Moldova, au dezbătut ore întregi să găsească soluții să salveze agricultura ucraineană, dar niciun cuvânt despre România. Nu vede nimeni dezastrul. De la Bruxelles tot dau ordine că trebuie să-i ajutăm pe ucraineni. Bine, atunci. Să ne despăgubească și ne ducem și noi să le cărăm marfa, dacă au așa multă. Am ajuns să credem că tot globul stătea în cerealele din Ucraina, e o exagerare. Vorbim de cerealele din Ucraina ca și cum Ucraina ar cuprinde două continente. Sunt niște chestii care bat la ochi. Peste tot Ucraina, cerealele din Ucraina. Dar câte cereale au? Și restul țărilor? Îmi spunea un coleg de la Teleorman acum două zile că la ei a venit un fond de investiții și a preluat tot. Ce a fost de cumpărat a cumpărat și în rest a luat în arendă. Alți colegi din țară vor să renunțe și să vândă. Aici s-a ajuns”, ne-a mai precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Nimic despre culoarele separate

Guvernul pare să fi abandonat grupul de lucru care urma să stabilească culoare speciale pentru Ucraina și culoare pentru fermierii români. De la Ministerul Agriculturii nu se aude nimic, nici despre cum vor fi ajutați fermierii români, nici despre banii pentru despăgubiri de la UE și de la statul român, care ar fi trebuit să vină de ceva vreme. Ministerul Agriculturii din România a devenit, iată, ministerul ucrainenilor. În fapt, grupul de lucru din Guvern se zbate acum să găsească soluții pentru a transporta cerealele din Ucraina, trădând interesele naționale.

National

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.