Droguri peste droguri și miniștri peste miniștri

23 aug.

Droguri peste droguri și miniștri peste miniștri

Tragedia din Vama Veche pune iar benzină pe foc. O vîlvătaie imensă de declarații politice, dezbateri și articole de presă cuprinde România. Mai ține două-trei zile. O săptămînă, cel mult. Și un alt scandal îi ia locul. Din cînd în cînd, drogurile revin. Mai moare un copil, mai apare o victimă, mai este destructurată o rețea. Și iar o pauză mai scurtă. S-au învățat și oamenii cu nenorocirile cauzate de droguri. Bine că nu se întîmplă cu copiii lor.

Cresc numai cantitățile, numărul victimelor. Și profiturile. Și importanța beneficiarilor. Inclusiv gradul. Fiecare caz, în loc să însemne un pas înapoi, sfîrșește prin consolidarea pieței, a rețelei și prin creșterea cantităților. Declarațiile politice se complică, se rafinează și aduc alte promisiuni. Dezbateri, simpozioane, campanii de comunicare.

Ce zicea Carmen Dan în 2018, la Mamaia?

„În această vară, în staţiunile de pe Litoral vor fi făcute teste antidrog, ea precizând că angajaţii MAI vor acţiona atât preventiv, cât şi în intervenţii directe de combatere a consumului şi traficului de droguri”.

„ Este într-adevăr un risc a cărui evaluare începe să îngrijoreze, motiv pentru care în perioada următoare vom fi mult mai atenţi şi mult mai motivaţi să acţionăm atât pe latura preventivă, pentru că până la urmă asta trebuie să fie reacţia pe care trebuie să o aibă angajaţii Ministerului de Interne în abordarea proactivă a problematicii, dar şi pe segmentul de intervenţie. Este o zonă în care într-adevăr traficul şi consumul de droguri reprezintă un risc şi aici mă refer la toată zona afectată litoralului românesc. Vom fi foarte atenţi. Vreau să înţeleagă cetăţenii că suntem determinaţi să acţionăm”.

Ce zicea personajul care spre rușinea tuturor a fost totuși ministru. Adică Marcel Vela?

„În urma activităţii de ieri, au fost conduse la audieri 465 de persoane, au fost reţinute în arest pentru 24 de ore 98 de persoane şi plasate sub control judiciar 27 de persoane. Au fost prinse şi introduse în penitenciar sau în arest 19 persoane care aveau mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, mandat de arestare preventivă sau aveau mandate europene de arest. Au fost confiscate 33,5 kilograme de droguri sub diferite forme, au fost ridicate opt autoturisme de lux, 4,5 kilograme de aur şi 3 tone de alcool. Au fost confiscate, în vederea percheziţionării informatice, 317 telefoane. Au fost confiscate 14 arme deţinute ilegal şi câteva sute de cartuşe. Au mai fost ridicate şi sume de bani: 870.000 de lei, 211.000 de euro, 1.000 de dolari şi 8.500 de lire sterline. Au fost sechestrate bunuri în valoare de 15 milioane de lei, însemnând 40 de autoturisme şi 12 imobile”.

Și mai tare, Lucian Bode, tot ministru de pomină la Interne, în iunie 2022!?

„Nu e normal și e incorect pentru structurile MAI să se pună retoric întrebarea Ce ați făcut? în acest domeniu, când pe linia prevenției am avut zeci de mii de elevi care au intrat în proiectele Agenției Antidrog, am avut sute de mii de voluntari. Pe linia combaterii, doar în 2021 am avut peste 7.000 de dosare penale pe consum și deținere de droguri, am destructurat 52 de grupări infracționale, am trimis în judecată peste 1600 de persoane. 2,8 tone de droguri au fost confiscate anul trecut”.

Cătălin Predoiu în 21 august 2023 n-a făcut decît să continue șirul frecțiilor politice televizate:

„Se impune combaterea cu toate forțele a traficului de droguri, de persoane. Se impune acțiunea tuturor instituțiilor statului în lupta cu traficul de droguri. Am sentimentul și conștiința că din prima clipă în care am sosit la minister am stabilit ca prioritate lupta cu drogurile. Avem suficientă legislație și suficiente strategii, trebuie puse în aplicare, iar instituțiile să se coordoneze”.

Și? Cu ce ne-am ales? Cu și mai rău! Cu extinderea consumului și consolidarea rețelelor. Cu protectori tăcuți și suspuși. Nu suntem în stare să luptăm pentru o intervenție la rădăcina răului.
Nu mai avem cu cine!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.