Transnistria, în prag de criză umanitară! Activitatea celor mai mari consumatori de gaze a fost oprită

3 nov.

Transnistria, în prag de criză umanitară! Activitatea celor mai mari consumatori de gaze a fost oprită

Transnistria se află în pragul unei crize umanitare din cauza deficitului de gaze naturale. Declarația a fost făcută de așa-zisul ministru al Dezvoltării Economice de la Tiraspol, Serghei Obolonik, care a anunțat mai multe măsuri pentru a economisi energie și gaze naturale, precum asigurarea locuitorilor cu apă caldă doar în orele dimineții sau circulația troleibuzelor doar în orele de vârf, conform deschide.md.

”Volumele de gaze care ajung în Transnistria din 1 noiembrie nu ajung nici pentru industrie, dar nici pentru asigurarea necesităților populației și a obiectelor sociale. Suntem în pragul unei crize umanitare. Nu mai avem un contract energetic, activitatea celor mai mari consumatori de gaze a fost oprită. Drept urmare, mii de oameni vor rămâne fără lucru” a declarat Obolonik.

Așa zisul oficial a mai declarat că vor continua să activeze însă întreprinderile care asigură securitatea alimentară, precum fabricile de pâine, fermele, șamd.

Totodată, locuitorii Transnistriei vor primi apă caldă doar într-un interval limitat de timp, de la orele 6:30 până la 9:00 dimineața.

”Va fi limitată drastic cheltuirea energiei electrice pentru iluminatul stradal și pentru parcurile de troleibuze din Tiraspol și Tighina. Troleibuzele vor circula doar în orele de vârf. Nu vom închide însă încălzirea, pentru că va fi frig peste 2-3 zile. Îi îndemn pe cetățeni să economisească gaz și electricitate” a declarat Obolonik.

Toate măsurile luate vor intra în vigoare începând de mâine.

Anterior, așa-zisele autorități transnistrene s-au arătat nemulțumite de faptul că pentru malul stâng al Nistrului sunt prevăzute doar 2,3 mln. m3 de gaze naturale, în timp ce în luna octombrie transnistrenii primeau 3,9 mln. m3.

”Membrii Consiliului de Securitate au remarcat că, prin acțiunile sale, Moldova a încălcat grav acordul existent între Moldovagaz și Gazprom, potrivit căruia din 171 mln. m3 de gaze furnizate Republicii Moldova, 118 milioane ar urma să revină Transnistriei”, se arată în comunicatul emis de așa-zisa Administrație Prezidențială.

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.