Peste 40 de țări cer să se alăture BRICS pentru a se îndepărta de ordinea mondială condusă de Occident

23 aug.

Peste 40 de țări cer să se alăture BRICS pentru a se îndepărta de ordinea mondială condusă de Occident

Peste 40 de țări sunt interesate să se alăture Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud în blocul BRICS, acesta fiind văzut ca o alternativă la Occidentul care domină ordinea mondială, scrie Bloomberg

Summitul internațional BRICS din Africa de Sud din această săptămână atrage interesul țărilor care s-au săturat de blocurile conduse de Occident.

Peste 40 de țări și-au exprimat interesul de a se alătura Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud în blocul BRICS ca alternativă la grupările internaționale conduse de Occident, a raportat marți Reuters, citând oficiali sud-africani.

Africa de Sud găzduiește cel de-al 15-lea summit al blocului BRICS la Johannesburg de marți până joi. Grupul are în vedere adăugarea de noi membri.

Dintre cei care și-au exprimat interesul, aproape două duzini au cerut oficial să se alăture grupului care reprezintă un sfert din PIB-ul mondial, potrivit Reuters.

Africa de Sud nu a publicat o listă de noi candidați la bloc, dar unele dintre țările interesate includ  Iranul și Venezuela , cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, Indonezia,  Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

„Necesitatea obiectivă pentru o grupare precum BRICS nu a fost niciodată mai mare”, a declarat Rob Davies, fostul ministru al comerțului din Africa de Sud, pentru Reuters. „Organismele multilaterale nu sunt locuri în care putem merge și să obținem un rezultat echitabil și incluziv”.

Nu este vorba doar de diversitate și de crearea unei lumi mai multipolare.

„Țările autoritare precum Arabia Saudită și Venezuela sunt atrase în mod deosebit de BRICS, deoa;rece cooperarea nu necesită avertismente privind protejarea drepturilor omului și a libertăților civile”, a scris Evan Freidin, analist în relații internaționale, pe site-ul web al think tank-ului Institutului Australian pentru Afaceri Internaționale.

Cu toate acestea, grupul BRICS se confruntă cu provocări, inclusiv rivalitatea de lungă durată dintre China și India, încetinirea economică a Chinei și războiul Rusiei în Ucraina.

Fostul economist Goldman Sachs, Jim O’Neill, a inventat termenul BRIC în 2001. Blocul a fost format în 2009 cu primul său summit, iar  Africa de Sud s-a alăturat în 2011 , formând gruparea BRICS. Grupul a fondat New Development Bank cu sediul la Shanghai în 2015. Până acum, a aprobat finanțare în valoare de 32,8 miliarde de dolari pentru 96 de proiecte de dezvoltare din țările membre, potrivit site-ului web al băncii .

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.