„Seara veneau cu cisternele, intrau în curte, veneau cu cisterna mică și se alimenta din una în alta”

30 aug.

„Seara veneau cu cisternele, intrau în curte, veneau cu cisterna mică și se alimenta din una în alta”

Patru zile au trecut de când toată țara a privit cu teamă spre Crevedia, comuna dâmbovițeană aflată la nici măcar o oră distanță de București. Exploziile care au avut loc acolo sâmbătă seara puteau fi evitate, spun sătenii. Sesizări s-ar fi făcut, dar niciodată scrise, ci mai degrabă verbale, iar acum autoritățile locale spun categoric „nu”, atunci când sunt întrebate dacă au primit reclamații cu privire la pericolul pe care îl reprezenta stația GPL.

Primul răspuns l-am căutat chiar la primăria din Crevedia, unde l-am căutat pe primarul Florin Petre, sau măcar un responsabil cu care am fi putut sta de vorbă. Fără succes, însă.

Mai departe, am încercat să discutăm cu șeful de post al poliției din Crevedia. Ne-am lovit de o ușă închisă. La propriu. Într-o zi de marți, în jurul orei 9:40, la sediul Poliției Crevedia nu se afla nimeni.

SURSE: GPL-ul vine prin Republica Moldova cu cisterne mari și este transvazat în mai multe puncte din țară în cisterne mici. Un astfel de punct ilegal este cel de la Crevedia, unde s-au înregistrat 58 de victime în urma unor explozii multiple în timpul procesului de transvazare.

O cisternă mare are capacitatea cât șase cisterne mici. Astfel se eludează plata obligațiilor fiscale, prin nedeclararea antrepozitului fiscal. Gazele intră în țară cu ajutorul polițiștilor de frontieră corupți din subordinea ministrului Cătălin Predoiu.

Șapte oameni sunt cazați la căminul din sat, alți 11 la hotel

Am plecat mai departe și ne-am îndreptat către Căminul Cultural din comună, acolo unde autoritățile locale au anunțat că au pregătit tot ce e nevoie pentru oamenii care, cel puțin pentru moment, nu se pot întoarce în casele lor, în urma exploziilor.

Acolo am aflat, chiar de la consilierul primarului din Crevedia, Sandu Mihalache, că în total în Căminul Cultural stau acum șapte persoane, iar alți 11 oameni sunt cazați la un hotel din apropiere.

Unii dintre sătenii cărora Căminul Cultural le-a devenit acum casă spun că se mai simțea uneori miros de gaz în zonă. Mai mult, ar fi auzit și că unii ar fi făcut sesizări. Totuși, sunt mai degrabă resemnați și nu caută vinovații, ci își doresc să fie ajutați să își reconstruiască locuințele.

„Eu unul am simțit miros, dar m-am uitat, am zis: asta e, ca fiecare om își face treaba, ce rost are să mă duc să-l deranjez. A fost puțin și o inconștiență de-a noastră (…) Seara veneau cu cisternele, intrau în curte, veneau cu cisterna mică și se alimenta din una în alta”, ne-a spus proprietarul unei case afectate de explozii, întrebat dacă s-au făcut sesizări către autorități cu privire la stația GPL de la care a pornit incendiul.

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.