Comisia Europeană dă puteri sporite ONG-urilor. Undă verde pentru falimentarea companiilor

6 nov.

Deși s-a dovedit absolut nocivă pentru economie și societate, Comisia Europeană avansează periculos cu politica Green Deal. Ultima găselniță este reducerea la jumătate a valorii limită pentru particulele de suspensie, coroborată cu facilitarea accesului la justiție pentru ONG-uri. Astfel, organizațiile de mediu, care au creat atâtea probleme în România, vor putea să inițieze procese colective împotriva companiilor, dar și a primăriilor și să ceară despăgubiri pentru poluare.

România riscă să intre cu totul în faliment, dacă propunerea aberantă a Comisiei Europene se va legifera. Pe motiv că este îngrijorată de efectele poluării asupra sănătății, Comisia Europeană vrea să reducă cu mai mult de jumătate valoarea-limită anuală pentru particulele fine în suspensie (PM2,5). Potrivit acesteia, revizuirea va garanta faptul că persoanele care au probleme de sănătate din cauza poluării aerului vor avea drept la compensații în cazul încălcării normelor UE privind calitatea aerului.

”Aceste persoane vor avea, de asemenea, dreptul să fie reprezentate de organizații neguvernamentale prin acțiuni colective prin care să li se acorde compensații pentru prejudiciile cauzate. Propunerea va aduce, de asemenea, mai multă claritate în ceea ce privește accesul la justiție, sancțiunile eficace și o mai bună informare a publicului cu privire la calitatea aerului. Noua legislație va sprijini autoritățile locale prin consolidarea dispozițiilor privind monitorizarea calității aerului, realizarea de modelări în domeniu și elaborarea unor planuri îmbunătățite privind calitatea aerului”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. Reducerea particulelor fine în suspensie ține de o înaltă tehnologizare a companiilor și poate fi posibilă în țările cele mai dezvoltate. În România, însă, o asemenea măsură ar însemna posibilitatea ONG-urilor, bine înfipte în țara noastră, de a falimenta sectorul economic, prin obținerea în justiție a unor despăgubiri uriașe, pe care nimeni nu le va putea achita.

OMS își bagă coada

Revizuirea propusă a directivelor privind calitatea aerului înconjurător va stabili pentru 2030 standarde intermediare privind calitatea aerului la nivelul UE, care vor fi aliniate mai îndeaproape la orientările Organizației Mondiale a Sănătății și vor plasa în același timp UE pe o traiectorie care să-i permită să atingă obiectivul de reducere la zero a poluării aerului cel târziu până în 2050, în sinergie cu eforturile de asigurare a neutralității climatice, arată Comisia Europeană. Propunerile instituției UE vor lăsa la latitudinea autorităților naționale și locale alegerea măsurilor specifice pe care le vor lua pentru a se conforma standardelor. Conform estimărilor, aplicarea măsurilor va contribui la o îmbunătățire semnificativă a calității aerului în întreaga Europă până în 2030, beneficiile brute fiind estimate între 42 și 121 de miliarde euro în 2030, iar costurile la mai puțin de 6 miliarde euro pe an.

Covid-ul, căutat în apele reziduale

Pentru a proteja sănătatea și mediul, Comisia Europeană va institui și . obligația recuperării nutrienților din apele reziduale, noi standarde pentru micropoluanți și noi cerințe de monitorizare pentru microplastice. Obligațiile de tratare a apei vor fi extinse pentru a include orașele mai mici, cu 1.000 de locuitori (față de 2 000 de locuitori cum se prevede în normele actuale). ”Pentru a face față mai bine ploilor abundente, care au devenit mai frecvente ca urmare a schimbărilor climatice, este necesar să se elaboreze planuri integrate de gestionare a apei în orașele mai mari. În sfârșit, pe baza experienței dobândite cu ocazia pandemiei de Covid-19, Comisia propune monitorizarea sistematică a apelor reziduale în vederea depistării a diverși viruși, printre care SARS-Cov-219, și a rezistenței la antimicrobiene”, se mai precizează în comunicatul Comisiei Europene.

http://national.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.