MAI se și vede în Schengen. Polițiștii de frontieră, asigurați că nu vor fi dați afară

9 nov.

MAI se și vede în Schengen. Polițiștii de frontieră, asigurați că nu vor fi dați afară

Ministerul Afacerilor Interne se pregătește asiduu pentru intrarea în Schengen, deși șansele României sunt aproape nule. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a convocat o întâlnire de lucru cu organizațiile sindicale, pentru a le transmite, în principal, că niciun polițist nu va fi concediat. Intrarea în spațiul Schengen ar însemna dispariția controalelor la frontierele comune cu UE, ceea ce presupune reducerea masivă a personalului MAI de la granițele comune cu UE.

MAI a ținut să-i liniștească pe polițiștii de frontieră, spunându-le că nu vor fi disponibilizați. Anunțul a venit în contextul apropierii zilei de 9 decembrie, când va fi decisă soarta României în privința Schengen. Astfel, luni, reprezentanții organizațiilor sindicale din MAI au fost chemați la o ședință de conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), unde, timp de trei ore, s-au dezbătut problemele care vor apărea după intrarea în Schengen.

”Principala concluzie a fost că nu va pleca nimeni acasă. Se va face, probabil, o reorganizare a frontierelor comune și se vor reloca polițiștii de frontieră către alte structuri ale Poliției de Frontieră. Deocamdată nu știm mai multe, pentru că nu știm Strategia MAI pentru intrarea în Schengen. Punctele de trecere a frontierei nu se vor desființa pentru că știm de la toate statele care sunt în Schengen acum că pot oricând reinstala controale la frontieră. Și atunci cu siguranță se va păstra o parte din personal în caz de nevoie, la frontierele comune cu statele UE”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Totodată, potrivit unui comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol, conducerea IGPF a transmis că, în cazul aderării României la Spațiul Schengen, personalul de pe frontiera internă nu va fi trimis de la Oradea la Suceava sau de la Giurgiu la Iași, ținându-se cont de deficitul de personal, cât și de noile posturi care se vor înființa ca urmare a reconfigurării supravegherii frontierei. ”Reiterăm faptul că desființarea controalelor la frontieră nu va însemna și desființarea supravegherii frontierei de stat. Mai mult de atât, chiar pe 9 decembrie, în ziua votului aderării, va fi o întâlnire la nivelul IGPF cu organizațiile sindicale, de unde se va transmite imediat care va fi strategia IGPF, în cazul unui vot pozitiv”, se arată în comunicatul Sindicatul Polițiștilor Europol.

Au apărut scenariile

Potrivit europarlamentarului PSD Victor Negrescu, în acest moment ar exista mai multe scenarii referitoare la intrarea României în Schengen, însă niciunul dintre acestea nu are un grad prea mare de predictibilitate. Acesta susține că ar fi primit informații de la parlamentari olandezi, în discuții informale avute cu aceștia. În primul scenariu, votul pentru aderarea României la spațiul Schengen va avea loc în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie. În acest caz, Olanda, dacă va rămâne ultimul stat care nu are o poziție clară, va vota în favoarea aderării, dar prin impunerea unor condiționalități, susținute poate și de alte state europene, prin care se solicită Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de monitorizare special, în baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spațiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate. Scenariul abținerii este în continuare evaluat, dar guvernul olandez percepe abținerea ca o înfrângere pe care nu și-o permit în contextul actual, arată europarlmentarul Victor Negrescu. Potrivit acestui scenariu, România ar urma să intre doar pe jumătate în Schengen sau chiar mai puțin, având în vedere că oricând ne pot fi suspendate drepturile.

Mai târziu sau altădată

Un al doilea scenariu despre care vorbește europarlamentarul Victor Negrescu ar fi reprogramarea votului pentru o sesiune extraordionară, așteptându-se concluziile ultimului raport MCV și avizul Comisiei de la Veneția pe Legile Justiției. ”În acest caz, intrarea țării noastre în spațiul Schengen este în continuare condiționată de criterii cu care nu au nicio legătură dispozițiile acquis-ului Schengen. Se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România”, spune europarlamentarul Victor Negrescu. Al treilea scenariu este amânarea votului pentru anul viitor, după alegerile din Olanda, în speranța că noii politicieni vor fi mai favorabili României.

National

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.