Marea înșelătorie a repartitoarelor. Furt organizat din buzunarele românilor

9 nov.

Marea înșelătorie a repartitoarelor. Furt organizat din buzunarele românilor

Repartitoarele de căldură din România sunt pur și simplu o înșelăciune, avertizează avocatul Darius Marcu. Fără montarea unor regulatoare de presiune, locatarii de la bloc plătesc facturi umflate, fără a beneficia de mai multă căldură. Totodată, închiderea robinetelor caloriferelor, practicată la scară largă în țara noastră, echivalează cu o debranșare, iar victimele sunt vecinii celor care își închid căldura, care plătesc de trei ori mai mult decât ar trebui. Cea mai simplă soluție de rezolvare a acestor probleme ar fi presetarea robinetelor termostatate la 18 grade C, susține avocatul Darius Marcu.

Av. Darius Marcu: ”Pe cel care plătește puțin nu-l interesează că vecinul lui plătește facturi de trei ori mai mari, pe asta mizează ei”

Românii sunt obligați, prin lege, să-și monteze repartitoare de căldură în apartamente până la 31 decembrie 2022. Măsura este una aberantă și abuzivă, mai ales că în România, spre deosebire de statele UE, repartitoarele sunt o adevărată înșelăciune. România și chiar autoritățile europene ascund anumite condiții fundamentale pentru o repartizare corectă a costurilor energiei termice și evită să vorbească despre cauzele reale ale nemulțumirilor oamenilor, ne spune av. Darius Marcu.

Acesta arată că, de-a lungul timpului, oamenii au fost ademeniți cu economii și, într-adevăr, există o economie per total, dar cu discrepanțe mari între locatari, cu facturi enorme și facturi foarte mici. ”În momentul în care unii închid robinetele la calorifere trimit mai mult agent termic celor care se încălzesc și toată instalația rămasă în funcțiune primește o parte din agentul termic care era proiectat să circule la cei care își închid caloriferele. Din această cauză trebuie montate niște dispozitive automate în subsolul blocurilor, la baza coloanelor, care să limiteze presiunea și debitul la alimentare. În momentul în care unii se debranșează, pentru că închiderea caloriferelor este ca o debranșare, o bună parte din agentul termic care trebuia să meargă la cei care și-au închis caloriferele circulă cu debit mai mare la ceilalți. Acest surplus de agent termic se înregistrează pe contorul general, care are un senzor de debit, el nu mai face diferența că acel agent termic circulă proporțional în toată instalația, cum a fost proiectat, sau circulă cu viteză mai mare, în cantitate mai mare, doar pe la unii”, ne-a declarat av. Darius Marcu.

Aceeași temperatură, cu bani mai mulți

Culmea este că proprietarii care au robinetele deschise și primesc un surplus de energie termică, din cauza vecinilor care și-a închis robinetul, nu vor avea mai multă căldură în apartament, ci doar facturi mai mari, susține av. Darius Marcu. Surplusul se va înregistra pe contorul de bloc și se va repartiza celor care au avut caloriferele deschise, ca pierderi. ”Dacă închizi 50% din instalația unui bloc, pe contorul de bloc nu va apărea o reducere de 50%, ci de 25%, pentru că circulă mai mult agent termic prin alte părți. Ca exemplu, dacă astupați parțial țeava unui robinet unde curge apă, pe porțiunea rămasă liberă va curge cu presiune mai mare. Așa se întâmplă și într-o instalație. Iar pentru a evita acest fenomen se montează niște dispozitive care sesizează creșterea presiunii, a debitului, regulatoare automate de presiune, și atunci închid automat. Aceste dispozitive se folosesc în UE, dar la noi nu, din cauza costurilor destul de ridicate. Și atunci li se spune oamenilor că au avut pierderi pe rețea, dar de fapt este o distribuire neuniformă și defectuoasă a instalației”, a afirmat av. Darius Marcu.

Presetate să pornească la 6 grade

În România, robinetele termostatate au fost presetate, prin Ordinul ANRSC 233/2004, să se deschidă automat doar dacă se ajunge la 6 grade Celsius în apartament, ceea ce nu se va întâmpla niciodată, ne spun specialiștii. 6 grade Celsius este o temperatură de gardă, care se folosește pentru protejarea utilajelor și a materialelor din fabrici, nu este specifică locuinței. Și, datorită transferului de căldură prin pereți și de la coloane, nu se va ajunge niciodată la 6 grade C și atunci robinetul rămâne blocat pe închis, efectiv ca o debranșare. ”Are efectul tăierii caloriferului și blindării țevilor. Sunt unii care au ținut robinetele închise și 15 ani. Atâta timp cât caloriferul nu are o temperatură de minimum 40 de grade, repartitorul nu va începe să înregistreze. De aceea au mulți zero unități.  Există studii făcute de cei mai mari specialiști din România, de Asociația Inginerilor de Instalații, încă din 2004, care au avertizat că normativul ANRSC este prost și va genera erori grave, conflicte sociale și compromiterea ideii de contorizare”, ne-a precizat av. Darius Marcu.

Minciuni ale autorităților

Autoritățile au promovat ideea simplistă că omul își reglează singur căldura cu robinetul termostatal, fără nimic altceva, și plătește cantitatea corectă. ”Asta este o minciună. Normal ar trebui ca temperatura robinetului să fie corelată cu temperatura de proiectare a spațiului respectiv, de exemplu camera de zi are 20 de grade, bucătăria 18 grade, casa scării are temperatura minimă de proiectare 10 grade. 20 de grade Celsius este temperatura minimă de confort la nivel național și european, conform standardelor. Un alt aspect este și transferul de căldură dintre apartamente și ar trebui să existe niște factori de corecție care să reflecte acest transfer de căldură de la apartamentele încălzite către cele reci, cu robinetele închise. Factorii de corecție există într-un ordin al ANRSC, dar sunt inaplicabili, pentru că se aplică prin înmulțire, dar dacă un apartament are zero unități, factorul de corecție va da tot zero”, ne mai spune av. Darius Marcu. Acesta consideră că cea mai rapidă și mai simplă soluție ar fi montarea unor repartitoare presetate la 18 grade C. O asemenea măsură ar împiedica debranșarea mascată a locatarilor, care este un furt din buzunarele vecinilor de la bloc.

National

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.