GUVERNELE ROMANIEI SI BULGARIEI AU SEMNAT VINERI,LA RUSE O SERIE DE ACORDURI DE COOPERARE SECTORIALA!

8 mart.

România și Bulgaria au semnat vineri, la Ruse, o serie de acorduri de cooperare sectorială. Guvernele celor două țări s-au reunit într-o ședință comună, care s-a încheiat prin semnarea unui memorandum de înțelegere în domeniul dezvoltării regionale, a unui protocol de colaborare în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale și a unui protocol de colaborare între ministerele de externe.

 

 

Pe lista documentelor semnate vineri mai figurează un memorandum de înțelegere în domeniul apărării, un acord pentru sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, precum și un acord de colaborare în domeniul tineretului și sportului.

 

În cursul unei ceremonii solemne, premierii Victor Ponta și Plamen Oreșarski au prezentat un timbru poștal oficial dedicat celei de a 135-a aniversări a relațiilor diplomatice dintre România și Bulgaria. Aceasta este a treia oară când cele două țări emit timbre poștale comune. Prima a fost în anul 1948, când pe timbru era imaginea viitorului Pod al Prieteniei, dintre Giurgiu și Ruse, care a fost inaugurat în anul 1954. A doua oară a fost în 2006, timbrul de atunci fiind dedicat aderării celor două țări la UE, din 2007.

 

După ședința comună a celor două guverne, premierul bulgar Plamen Oreșarski și-a exprimat acordul față de invitația omologului său român Victor Ponta ca România, Bulgaria și Serbia să-și instituționalizeze cooperarea la o întâlnire la Craiova, în cursul acestui an, la care să pună bazele unui grup regional după modelul celui de la Vișegrad. Oreșarski a menționat că, înainte de ședința comună a celor două cabinete, fiecare ministru bulgar a avut o întâlnire cu omologul său român pentru a discuta subiectele de interes comun pe fiecare domeniu. Urmează ca problemele abordate să intre pe ordinea de zi a guvernului bulgar pentru a se pregăti proiecte comune.

 

Premierul român Victor Ponta a pledat și el pentru accelerarea cooperării bilaterale. Proiectele din energie, infrastructură, comunicații trebuie să treacă în faza de realizare, a spus Ponta după ședință. Premierul român a explicat că municipiul Craiova a fost ales ca gazdă pentru viitoarea reuniune trilaterală România-Bulgaria-Serbia întrucât s-a ținut cont de așezarea lui geografică, la o distanță aproximativ egală de la București, Sofia și Belgrad. Un alt argument a fost acela că, în urmă cu 75 de ani, acolo a fost semnat un tratat între România și Bulgaria (Tratatul de la Craiova din anul 1940, cu privire la partea sudică a Dobrogei—n.r.). În opinia primului ministru român, reuniunea ce va fi organizată după 75 de ani la Craiova va fi o dovadă că România și Bulgaria se gândesc numai la viitor.

AGERPRES.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: