Congresul PNL a fost momentul Căderii lui Klaus Iohannis de pe soclu!

27 sept.

Așa cum am precizat pe CristoiuTv în Jurnalul meu video și în intervențiile de la Aleph News am ținut să merg la Congresul PNL, deși nimeni nu mă obliga la așa ceva pe line de serviciu, iar vedetele presei, cu mici excepții, au ales între petrecerea week-end-ului și consemnarea Congresului prima ofertă, îmbietoare în această toamnă care ar putea fi pusă sub semnul versurilor argheziene:

„Niciodată toamna nu fu mai frumoasă
Sufletului nostru bucuros de moarte”.

Eu însă mi-am zis că un Istoric al clipei nu poate lipsi de la fața locului cînd vine vorba de un Eveniment de importanța istorică a Congresului PNL. Am avut și invitație, nu numai acreditare de jurnalist. Am preferat să fiu jurnalist și nu invitat din simplul motiv că în postura de invitat trebuia să stau pironit într-unul din primele rînduri. O asemenea condiție face imposibilă prestația de jurnalist. Mai întîi că nu poți umbla încolo și încoace. Apoi pentru că de la parter, din primele rînduri ale sălii, nu poți avea sub priviri spectacolul întregii arene care e hala de la Romexpo. Prin urmare, mi-am ales un loc de unde sala se vedea de sus. Am avut șansa astfel de a urmări spectacolul întregii săli pe parcursul Congresului. Mi-am putut da seama cînd Ludovic Orban și-a prezentat Moțiunea că scorul votului e în favoarea lui Florin Cîțu. Fără imaginea întregii săli m-aș fi lăsat tras pe sfoară de gălăgia întreținută de grupurile de scandalagii plasate strategic în diferite puncte ale sălii, la indicația lui Ludovic Orban, pentru a crea impresia că întreaga sală strigă Orban, Orban și-l huiduie pe Florin Cîțu. La discursul lui Ludovic Orban aproape întreaga sală n-a aplaudat sau a aplaudat în final, politicoasă. Au bătut din palme, fără a mai striga (vor fi obosit de atîta hăulit) grupurile de răcnitori de la Vrancea, de la Brașov, de la Argeș și de la sectorul 3 din București, care întreținuseră atmosfera de galerie de huligani încă de la debutul Congresului. Mi-am dat seama că nu era vorba de reacțiile spontane ale unor delegați pro Orban, treji sau beți, cum se voia să se creadă, ci de o prestație supusă unei regii gîndite înainte de Congres. Scopul diversiunii era de a face pe cei indeciși să treacă de partea lui Ludovic Orban prin crearea impresiei false că întreaga sală era antiCîțu și antiIohannis. De aceea grupurile erau plasate în diferite puncte ale sălii. De aceea, Grupul de la Vrancea, motorul Diversiunii, se ridica din cînd în cînd de la locurile rezervate Filialei județene Vrancea, pentru a ridica pancarte Pro Orban și anti Cîțu ori de cîte ori apărea o cameră de luat vederi sau pentru a se înșirui pe treptele care duceau la culoarul principal, ținînd materialele propagandistice în sus și agitîndu-le mai ceva decît detașamentele muncitorești în trecere prin fața tribunei cu Nicolae Ceaușescu.

Perspectiva de sus mi-a dat posibilitatea de a descoperi și urmări cel mai important eveniment nu numai al zilei de sîmbătă, 25 septembrie 2021, nu numai al lunii septembrie, dar și a celor șapte ani de cînd e președinte Klaus Iohannis:
Căderea lui Klaus Iohannis de pe soclu.
Sau mai bine zis, transformarea lui Klaus Iohannis din statuie ecvestră în statuie simplă dacă nu chiar în bust.

Așa cum am zis în Jurnalul meu video, cînd Klaus Iohannis a apărut la intrarea principală a sălii, special rezervată pentru el, am crezut că în sală intră un Mesia care a confundat Romexpo cu Ierusalimul. În bubuiturile unei muzici de marș napoleonian, revărsată din toate difuzoarele, Klaus Iohannis a apărut încă din fața Ușii principale pe scenele gigant ale sălii. Veneau spre mine imaginile alaiului prezidențial filmat de cameramanii care mergeau cu spatele către primul rînd al sălii, unde avea Klaus Iohannis locul rezervat. Pentru PNL, Klaus Iohannis e ce a fost Ion Iliescu pentru PSDR și Traian Băsescu pentru PD:
Președintele care, deși Constituția îi interzice, e Tătucul partidului care l-a avut candidat.

Ca Tătuc al PNL, Klaus Iohannis a adus la Guvernare un PNL care, fără președinte, ar fi stat mult și bine în Opoziție. Sistemul condus de Klaus Iohannis a prăbușit PSD-ul deținător al unei majorități parlamentare zdrobitoare prin condamnarea lui Liviu Dragnea, ticluirea Diversiunii de la 10 august 2018, ruperea Coaliției de Guvernare și trecerea Moțiunii de Cenzură. Încălcînd Constituția, și nu oricum, ci brutal, Klaus Iohannis a regizat prin Sistem sarabanda protestelor de stradă, a dezlănțuit împotriva PSD Unitățile Militare din Presă, a creat atmosfera propice prăbușirii PSD de la Guvernare.

Pentru aceasta, dar și pentru puterea presupusă, Klaus Iohannis a fost în ultimii 7 ani Ayatolahul PNL. Să ne reamintim faimoasele descinderi la clădirea din Victoriei ale președintelui, primit de premierul Ludovic Orban cu temenele fanariote, ajungînd în sala de ședințe la capătul unui drum pe parcursul căruia ușile se deschideau singure, speriate, în fața sa, iar treptele scările se umezeau de emoție la gîndul că le călca pe cap Augustele Tălpi.

Eram convins, știind aceste lucruri, că din clipa intrării la Romexpo, întreaga sală de 5.000 de persoane avea să se prăbușească în aplauze, ovații, strigăte de Iohannis! Iohannis! Mă gîndeam că mă puteam aștepta și la venirea unui delegat pentru a-și pune fruntea pe mîna președintelui, cum am văzut eu în serialul Ertugrul că făceau membrii tribului turcoman după ce era ales noul șef de trib, pentru a-și exprima supunerea.

Spre uluirea mea, sala nu s-a prăbușit în isteria pro Iohannis.
Mult mai important, de cum a pășit pe ultima treaptă a scării, chiar din apropierea sa, delegații de la Vrancea au început să strige Orban! Orban! Din alte locuri ale sălii au izbucnit strigătele Orban! Orban!

Evenimentul zilei a publicat vineri informația că lui Klaus Iohannis i se pregătește o primire cu huiduieli.
N-au fost huiduieli propriu-zise. Scandarea numelui lui Orban la ivirea președintelui, știut de o țară întreagă ca susținător al lui Florin Cîțu și declarat adversar de Ludovic Orban, echivala cu huiduiala. Sau ca să fiu mai precis era ceva în genul:
Sîc! Sîc! Noi îi strigăm numele celui pe care vrei să nu-l alegem. Uite că nu-ți strigăm numele. Să crăpi de ciudă!

Numele Orban a fost scandat apoi pe tot timpul discursului ținut de Klaus Iohannis. Președintele era obligat să se întrerupă din cauza scandărilor. A scandărilor numelui unui adversar, și nu a numelui său.

Klaus Iohannis venise la Congresul PNL și nu al PSD.
Sînt sigur că, deși nu i s-ar fi scandat numele, Klaus Iohannis ar fi beneficiat de o primire infinit mai politicoasă la Congresul PSD.
Ne putem imagina o asemenea primire a lui Ion Iliescu la Congresul PDSR sau a lui Traian Băsescu la Congresul PD?!

Klaus Iohannis și-a ținut discursul (de fapt l-a citit) fără să reacționeze o clipă la o astfel de primire ostilă. Pe parcursul discursului și-a păstrat pe față, fixat, un zîmbet de circumstanță.
A fost el conștient de Căderea de pe soclu?
Cred că da, așa cum cred c-a știut cu o zi înainte ce i se pregătește de Ludovic Orban. Pentru că întreaga atmosferă a fost rezultatul unei pregătiri.
Știind asta, poate că primirea la Congresul partidului pentru care era un Idol nu l-a făcut să se neliniștească.

Pe mine însă nu acțiunea grupărilor pro Orban m-a făcut să tresar, ci altceva, deși chiar curajul de a-l huidui indirect pe Idol însemna ceva, m-a făcut să tresar:
Lipsa de reacție a sălii la această diversiune.

Cei care acționau ca o galerie de ultrași erau puțini față de cei cinci mii de delegați.
Ar fi fost de așteptat ca restul sălii să se ridice în picioare și să strige Iohannis! Iohannis! contracarînd astfel larma ultrașilor.
Ca să nu mai spun că în astfel de împrejurări protestatarii nu-și îngăduie să se manifeste împotriva cuiva dacă știu că întreaga adunare îl vede pe respectivul ca pe un Idol.

De ce nu s-a întîmplat așa?
E o întrebare pe care ar trebui să și-o pună chiar Klaus Iohannis.

https://www.cristoiublog.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: