RTV.net de MAINE ROMANIA TV:INCA O ZI LIBERA PENTRU ROMANI:10 MAI!

30 nov.

Încă o zi liberă pentru români. Ziua de 10 mai.

Ziua de 10 mai va fi declarată zi de sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare, prevede un proiect de lege, adoptat tacit de Senat. În prezent, românii au 11 zile libere. Tot la Senat a fost aprobat recent, prin aceeaşi procedură, şi proiectul privind declararea Zilei de Sf. Andrei ca sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare.
Românii ar putea să nu meargă la serviciu de 10 mai
Românii ar putea să nu meargă la serviciu de 10 mai

Senatul a constatat, marţi, adoptarea tacită a unei propuneri legislative care prevede declararea zilei de 10 mai – Ziua Independenţei, zi de sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare.

Iniţiatorii proiectului sunt deputaţii PDL Viorel Arion, Iosif Blaga, Gheorghe Ciobanu, Cristinel Dugulescu, Clement Negruț, deputatul PSD Florin Luca şi deputatul PNL Horia Uioreanu.

Aceştia susţin că „importanţa zilei de 10 mai pentru istoria României este covârşitoare, ea fiind alături de zilele de 1 decembrie 1918, 24 ianuarie 1859 şi 22 decembrie 1989, unul dintre reperele statului român modern”.

În expunerea de motive a iniţiativei legislative, se menţionează că ziua de 10 mai a fost ziua naţională a României până la 30 decembrie 1947.

Iniţiatorii proiectului mai scriu că declararea zilei de 10 mai ca sărbătoare naţională nu contrazice Constituţia, care statuează în acest sens data de 1 Decembrie, şi invocă existenţa unor state care au mai multe zile naţionale. Printre acestea, India, Pakistan, Ungaria sau Ucraina.

Parlamentarii precizează că, în prezent, în România, sunt declarate 11 zile nelucrătoare, dintre care două, prima zi de Paşti şi prima zi de Rusalii, sunt întotdeauna duminica.

Ei au făcut şi un top al ţărilor cu numărul de zile libere.

Astfel, Japonia şi India au 16 sărbători legale pe an, Cipru, Slovacia şi Coreea de Sud – 15, Malta şi Spania – 14, Portugalia, Austria, Lituania, Slovenia şi Taiwan – 13, Marea Britanie, Australia şi Olanda – 8.

Propunerea legislativă privind Ziua de 10 mai va fi transmisă Camerei Deputaţilor, aceasta fiind Cameră decizională.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: