Republica Moldova Propaganda, strânsă de gât

17 dec.

Republica Moldova va interzice temporar şase canale de televiziune pentru difuzarea de „informaţii incorecte” despre ţară şi războiul Rusiei în Ucraina, au anunţat vineri autorităţile de la Chişinău, informează Reuters.

Canalele, dintre care unele difuzate în limba română şi altele în limba rusă, au legături strânse cu politicianul şi omul de afaceri Ilan Şor, care a fugit din ţară în 2019 după alegerea preşedintei pro-occidentale Maia Sandu. Aflat în exil în Israel, Ilan Şor a susţinut protestele de la Chişinău care cereau demisia guvernului.

Interdicţia va începe pe 19 decembrie şi va fi menţinută pe durata stării de urgenţă pe care autorităţile din Republica Moldova au declarat-o după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Canalele îşi vor pierde licenţele „pentru diseminarea de informaţii incorecte în acoperirea evenimentelor din Moldova şi războiul din Ucraina”, informează într-un comunicat comisia specială care supraveghează starea de urgenţă, fără a furnizate alte detalii.

Printre cele şase canale se numără unele dintre cele mai populare din Republica Moldova. Şor deţine trei dintre ele. Alte două aparţin apropiaţilor săi, în timp ce al şaselea îl simpatizează pe politicianul exilat.

Republica „Moldova trebuie protejată de propagandă şi minciuni”, a scris vicepremierul Andrei Spînu pe canalul său Telegram. Cele şase canale, a spus oficialul de la Chişinău, au acoperit evenimentele din Republica Moldova şi războiul „într-o manieră părtinitoare şi manipulatoare”.

Republica Moldova a condamnat în repetate rânduri invazia rusă. Legăturile bilaterale sunt tensionate şi de prezenţa trupelor ruse de menţinere a păcii în regiunea separatistă transnistreană.

TV-6, unul dintre canalele deţinute de Şor, a declarat că argumentele comisiei sunt nefondate şi false.”Canalul nu a primit niciodată comentarii cu privire la acoperirea evenimentelor legate de război. Decizia comisiei este ilegală… acesta este un atac fără precedent la adresa libertăţii de exprimare”, se arată într-un comunicat.

Starea de urgenţă iniţială, de 60 de zile, a fost reînnoită de mai multe ori şi urmează să expire în februarie 2023.

Ce spune Maia Sandu

„Decizia are la bază constatările Consiliului Audiovizualului în privința acestor posturi, care arată lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea”, a declarat Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. De asemenea, Maia Sandu a subliniat că, în situația incertă în care se află Republica Moldova, este foarte important să se prevină orice încercare de destabilizare a țării. „Păstrarea păcii și stabilității în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancțiunilor internaționale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața liniștită a cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru – să scape de justiție”, a conchis președinta Republicii Moldova.

 

http://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.