Q.MAGAZINE:FRANK TEMPLETON-NEMTII DE LA E.ON VOR SA PLECE DIN ROMANIA!

21 nov.

Bombă pe piaţa energetică: Nemţii de la E.ON vor să plece din România.


Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, a aruncat bomba – o mare companie energetică ar putea părăsi România. Surse din sistem au dezvăluit pentru
Q Magazine că firma în cauză este E.ON, din Germania. Două sunt motivele pentru care nemţii vor să renunţe: problemele din ţara mamă apărute odată cu decizia guvernului de a renunţa la energia nucleară şi din cauza autorităţilor de reglementare din România care nu respectă legile în vigoare şi nu dau dovadă de seriozitate, predictibilitate şi consecvenţă în relaţia cu marii investitori.

Unul dintre cei mai mari investitori germani în România, firma energetică E.ON, care activează în sectorul de distribuţie şi furnizare de energie electrică şi gaze naturale, vrea să se retragă de pe piaţa autohtonă din cauza problemelor cu care se confruntă în ţara de origine ca urmare a deciziei cabinetului Merkel de a închide centralele nucleare şi din cauza nemulţumirilor legate de relaţia cu Autoritatea Naţională de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE), au declarat pentru
Q Magazine, surse bine informate din piaţa energetică. „Au mari probleme după închiderea centralelor nucleare din Germania, se gândesc la o reconfigurare a propriei strategii şi sunt foarte nemulţumiţi de cadrul de reglementare de aici. În plus, pot pleca uşor pentru că nu au foarte multe active aici”, au spus sursele citate. Conform lui Frank Hajdinjak, şeful E.ON România, grupul german a investit din 2005, când a venit pe piaţa autohtonă, 1,8 miliarde de lei. Contactaţi de
Q Magazine, oficialii E.ON România nu au confirmat informaţia privind intenţia de a pleca din România. Sursele susţin că E.ON ar putea părăsi şi Ungaria tot din cauza problemelor interne precum şi a relaţiei defectuoase cu autorităţile de la Budapesta care au instituit o suprataxă pe companiile energetice care afectează, în principal, E.ON.

După vizita lui Băsescu a venit potopul

Decizia de retragere din România a fost luată după vizita pe care preşedintele Traian Băsescu a făcut-o acum aproape două săptămâni în Germania, când îi promitea cancelarului Angela Merkel că autorităţile de la Bucureşti vor privatiza mai multe unităţi din energie, precum complexurile energetice din bazinul Olteniei – Turceni, Rovinari, Craiova. Informaţii mai clare au venit însă de la acţionarul minoritar al companiilor E.ON din România, Fondul Proprietatea. Cu prilejul unei teleconferinţe pe care a avut-o pe 16 noiembrie cu investitorii şi analiştii pentru prezentarea rezultatelor pe Fondului pe trimestrul al treilea, şeful Franklin Templeton România, Greg Konieczny, administratorul FP, a anunţat că până la finele acestui an caută o bancă de investiţii pentru a-l asista la o posibilă tranzacţie cu nume greu de pe piaţa autohtonă energetică, o firmă care activează în sectorul de distribuţie de energie şi gaze naturale, care a investit sute de milioane de euro… „Am spus la un moment dat că vrem să facem un exit din distribuitorii de gaz şi energie şi am fost în discuţii cu acţionarii majoritari ai acelor companii, iar acum suntem în faza în care sperăm să alegem până la finele anului banca sau băncile de investiţii care să ne reprezinte. Din păcate, nu avem opţiuni put (care să le dea dreptul de a vinde, n.r.) în niciuna dintre aceste companii, doar statul are în unele dintre ele. Totuşi, avem o anumită putere de influenţă pentru a fi incluşi în tranzacţie când şi dacă se întâmplă. De asemenea, s-ar putea să fie situaţii în care unii dintre big players, companiile străine să iasă din România şi să fim incluşi în acelaşi timp”, a declarat Konieczny.

Perioadă grea pentru grup

Potrivit unei importante firme de brokeraj, managementul E.ON din Germania a început în 2011 să implementeze procesul de restructurare prin reducerea costurilor (numărul de angajaţi a scăzut de cu 7%, adică 5.500 de persoane în primele nouă luni), reorientarea către energia verde şi vânzarea unor divizii şi subdivizii. De asemenea, se spune în notă, grupul a decis în luna august a acestui an să vândă Open Grid Europa, o subsidiară a unităţii E.ON Ruhrgas, care operează 12.000 km de reţea şi care are 1.400 de angajaţi. Trimestrul al III-lea din acest an a fost o perioadă foarte dificilă, se arată în notă, în special din cauza măsurilor guvernului german – închiderea unităţilor nucleare, impunerea taxei nucleare – dar şi din cauza micşorării marjelor de profitabilitate din comercializarea gazelor naturale şi a contextului macroeconomic dificil. Toate acestea au pus presiune asupra rezultatelor financiare ale grupului şi asupra cotaţiei E.ON, care a scăzut cu 16,49% în perioada iulie-septembrie.

Cine este E.ON?

Conform topului celor mai performante companii energetice realizat de firma de consultanţă Platts, E.ON ocupă prima treaptă în rândul societăţilor integrate de electricitate şi gaze naturale din Europa. E.ON operează capacităţi de producţie de 73 GW, adică de 2,5 ori mai mare decât toate unităţile care generează electricitate din România. Nemţii sunt prezenţi în 19 state şi au generat în 2010 afaceri totale de 92 miliarde de euro. Companiile grupului din România au realizat o cifră cumulată de aproape un miliard de euro. E.ON a venit în România în 2005 când a făcut două achiziţii: distribuitorul de energie electrică Electrica Moldova pentru care a plătit 100 milioane de euro şi distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Nord, care a costat 303 milioane de euro. E.ON ocupă al doilea loc în topul investitorilor germani în România, după retailerul Metro.

Şeful local al grupului, Frank Hajdinjak, a ieşit în mai multe rânduri în media şi a declarat că E.ON a venit în România pe termen lung şi că nu intenţionează să plece. Dar tot cu aceleaşi ocazii a înţepat politica autorităţilor în ceea ce priveşte taxarea şi reglementarea. O mare problemă pentru E.ON o constituie ANRE, instituţie care nu răspunde solicitărilor permanente ale nemţilor, de a creşte tarifele la gazele şi curentul livrat populaţiei. Ei au invocat de fiecare dată că importurile de gaze ruseşti se scumpesc şi, în consecinţă, le cresc costurile dar pe care ANRE nu le recunoaşte, fapt ce duce la producerea de pierderi. De altfel, E.ON Energie România, compania care a înglobat furnizarea de energie şi de gaze naturale, a raportat o pierdere de 95 milioane de lei în 2010.

Cifre

4,04 miliarde de lei a fost cifra de afaceri cumulată a companiilor E.ON din România în 2010

1,8 miliarde de lei au fost investiţiile E.ON în România din 2005 până în prezent

100 de milioane de euro a plătit E.ON pentru achiziţia a 51% din Electrica Moldova

303 de milioane de euro a plătit E.ON pentru achiziţia a 51% din Distrigaz Nord

92 miliarde de euro a fost cifra de afaceri a grupului E.ON în 2010

E.ON este cel mai mare grup integrat de energie electrică şi gaze naturale din Europa

4 răspunsuri to “Q.MAGAZINE:FRANK TEMPLETON-NEMTII DE LA E.ON VOR SA PLECE DIN ROMANIA!”

  1. supravietuitor 21 noiembrie 2011 la 8:17 pm #

    Sper ca nu vor pleca!

    Apreciază

    • octavpelin 22 noiembrie 2011 la 9:46 am #

      Gabi,din pacate sunt pe picior de plecare divizia lichideaza tot ce are,o zi faina!

      Apreciază

  2. octavpelin 22 noiembrie 2011 la 9:47 am #

    multumesc pentru ping,o zi calduroasa!

    Apreciază

Trackbacks/Pingbacks

  1. IN APARAREA SIHASTRULUI ONUFRIE « Supravietuitor's Blog - 21 noiembrie 2011

    […] Tavi.Q.MAGAZINE:FRANK TEMPLETON-NEMTII DE LA E.ON VOR SA PLECE DIN ROMANIA! Like this:LikeBe the first to like this post. […]

    Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.