BREAKING! ASF retrage autorizația de funcționare a Euroins

17 mart.

BREAKING! ASF retrage autorizația de funcționare a Euroins

E oficial! Euroins intră în insolvență.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, a anunţat vineri, instituţia.

„Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, precizează sursa citată, într-un comunicat.

Instituţia menţionează că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deţine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situaţie care se menţine şi la data de 30 septembrie 2022. Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri de 1,75 miliarde lei.

Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie, subliniază ASF.

Conform sursei citate, decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situaţiei Euroins România. În acest sens, ASF menţionează faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acţiuni intense de control care au avut drept rezultat evidenţierea situaţiei reale a societăţii.

Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancţiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acţiuni de control. Toate sancţiunile aplicate de ASF societăţii Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanţele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Știrea inițială, pe surse

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis joi seara, 16 martie, ”în unanimitate nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins”, scria Libertatea.ro, citând surse familiare cu decizia și care au vorbit sub condiția confidențialității.

Până joi seara, oficialii Euroins n-au primit nicio înștiințare. ”Până la aceasă oră, Euroins România și Eurohold Bulgaria nu au fost informate de nici o decizie privind societatea Euroins”, au declarat reprezentanții Euroins.

Aceasta e a patra insolvență a liderului RCA din asigurări din ultimii 8 ani, situație unică pe orice piață majoră.

Pe rând, au intrat în insolvență Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și acum este rândul Euroins (2023).

Consiliul ASF a analizat situația și a stabilit că Euroins are o problemă de solvabilitate, având în vedere că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) a companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro, potrivit acelorași surse.

Euroins a susținut pe tot parcursul procesului de analiză că nu are nicio problemă de solvabilitate. Reasigurarea la compania de reasigurare din propriul grup, EIG Re, din Bulgaria, nu s-a dovedit, conform analizei ASF, o garanție reală.

Euroins a încasat în 2022 peste 2 miliarde de lei, echivalentul a 400 de milioane de euro, de la asigurații din România, potrivit cifrelor furnizate de ASF pentru Libertatea.

Problema Euroins se mută în curtea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), care va trebui să despăgubească pe oricare dintre cei 2,5 milioane de români care vor avea accident. Problema este că FGA nu mai are bani, fondul fiind secătuit de insolvența City Insurance și cele 6000 de cazuri de accidente care au trebuit să fie plătite în 2022.

FGA va trebui să primească bani de la bugetul de stat, pentru a fi salvată situația, adică toți românii vor plăti falimentul Euroins.

Cotidianul RO

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.