SCISOAREA IRENICA LA SARBATOAREA INVIERII DOMNULUI!

20 apr.

Scrisoare irenică la Sărbătoarea Învierii Domnului

„Oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac”  (Ioan 11, 26)

 

Sanctitatea/Preafericirea Voastră,

 

Hristos a înviat!

 

Adevărat a înviat!

 

În decursul istoriei Bisericii, în diferite timpuri şi locuri, creştinii au fost persecutaţi fie de către adepţi ai altor religii, fie de regimuri politice ostile, încât numărul martirilor creştini a crescut mereu în istorie până în zilele noastre, acum, când mulţi creştini sunt ucişi mai ales în Orientul Mijlociu, Africa şi Asia.

 

Mântuitorul Iisus Hristos a vorbit despre prigoanele sau persecuţiile şi despre martiriul sau martirajul pe care le vor îndura, din partea iudeilor şi a păgânilor, ucenicii Săi şi cei ce vor crede în El (cf. Ioan 16, 1-4; 33). Toţi cei care s-au jertfit pentru credinţa în Hristos trebuie comemoraţi cu recunoştinţă şi veneraţie, pentru că jertfa lor stă la baza libertăţii şi demnităţii generaţiilor prezente şi viitoare. De aceea, Biserica ne îndeamnă mereu să nu uităm cât de mare este lumina şi sfinţenia jertfei şi cât de necesară este lucrarea de vindecare şi înnoire a umanităţii, bolnavă de ură şi violenţă, de lăcomie şi aroganţă, de intoleranţă şi indiferenţă, de multe alte forme ale morţii fizice şi spirituale.

 

Astăzi, când societatea umană se secularizează tot mai mult, sfinţii din toate timpurile, dar mai ales cei din timpul apropiat de noi, ne învaţă că, dacă uităm pe Dumnezeu, vom uita repede şi dimensiunea sacră a vieţii umane, iar responsabilitatea faţă de om va diminua tot mai mult. În faţa tentaţiei omului egoist de a stăpâni peste ceilalţi oameni, sfinţii ne învaţă să descoperim iubirea smerită a lui Hristos pentru toţi oamenii, iubire care nu înşală şi nu umileşte niciodată pe nimeni, ci vindecă şi înalţă persoana umană creată după chipul lui Dumnezeu.

 

În lumina, pacea şi bucuria Sfintelor Paşti, Vă dorim mult ajutor de la Dumnezeu în misiunea Voastră pastorală şi socială.

 

Cu frăţească îmbrăţişare în Hristos Domnul Cel înviat,

 

DANIEL

 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.