CIRCULA PE NET.EDITORIALUL JURNALISTULUI CORNEL NISTORESCU: KOVESI ,PROCUROR DE TELEVIZOR!

14 iul.

DNA-ul funcționează ca o instituție de forță în care deciziile se iau la ordin. Asta am înțeles eu din colaborarea strînsă cu SRI (și care n-a dispărut, dimpotrivă) și din frecatul ridichii de la celebra ședință înregistrată pe ascuns și difuzată de RTV. Pe parcursul spectaculoasei campanii (pe alocuri, și scandaloasă) a DNA-ului, am reținut mărturisirile unor implicați. Oamenii recunoșteau că procurorii le-au cerut un denunț în ce-i privește pe cutare și pe cutare. Cu cît mai importanți, cu atât mai bine. Înregistrarea pe șest a Laurei Codruța Kovesi și darea ei în vileag au reprezentat o răscruce. De atunci, ori recurge la o percheziție corporală pentru fiecare interlocutor, ori lasă lucrurile să evolueze după reguli profesionale.

Teama de a fi înregistrată cu diferite pretenții, cu solicitări demne de dezvăluit opiniei publice, a dus la această noutate spectaculoasă. DNA-ul se autosesizează la articole din presă. În agitata noastră republică, s-a mai întîmplat de cîteva ori. Fie a fost folosită o anonimă, fie a fost folosit un articol de presă. Dar de fiecare dată s-a lăsat cu o condamnare.

Autosesizarea DNA-ului, adică a Laurei Codruța Kovesi, îmi miroase a operațiune orchestrată. Hop-țop, apar două-trei articole fără nici un facsimil, fără nici o înregistrare, fără nici o declarație de martor, numai cu imagini de promovare turistică a Braziliei (niște jurnaliști cam tîmpiți au amestecat imagini din Brazilia cu unele ale unui resort de pe un atol din Insulele Maldive din Oceanul Indian) și, gata, DNA-ul anunță autosesizarea în cazul lui Liviu Dragnea. Mie îmi miroase a lucrătură. În acest caz, s-ar putea să nu avem de-a face cu o operațiune românească, deși oamenii cu experiență din fosta Securitate și din SRI știu foarte bine cum se pune la cale un scandal de presă. Din păcate, nu putem ști cîte sute sau cîte mii din scandalurile care au dominat mass-media în acești ani nu au fost concepute în laboratoarele serviciilor secrete. Acolo se pun la cale scrisori, memorii, delațiuni, de acolo se livrează știri celor peste 250 de acoperiți activi în presă (cifră invocată de un om din domeniu), sau se organizează chiar și incidente spectaculoase. Operațiunea este extrem de simplă. Se concepe un text sau o informație (fie adevărată, fie falsă), se livrează unui ziar, apare imediat și alți cîțiva acoperiți o reiau și o amplifică. Tot unul din servicii, din partide sau dintr-o altă instituție a statului cere măsuri urgente și lucrătura e gata. Produce efecte. Este debarcat un om, se decide o sancțiune, se trimite un control. Adică se intervine. Așa se întîmplă și cu deciziile de creștere a bugetului, așa se petrec lucrurile și cu scandalurile spectaculoase, colorate, declanșate spre a acoperi alte scandaluri incomode. Eu, unul, sunt gata să cred că scandalul Dragnea (mă refer la caracterul de scandal) are, printre altele, și rolul de a obtura situația dificilă a șefei DNA și scandalul înregistrărilor de la ședința DNA.

Să ne înțelegem. Liviu Dragnea a făcut sute de nefăcute. Dacă DNA-ul nu are nimic, asta nu înseamnă că omul face parte dintre îngerașii politicii. Este mai degrabă dovada că DNA, SRI și DGIPI sunt niște instituții de amatori. La cîte au învîrtit oamenii din vîrful PSD-ului, de la Sebastian Ghiță la Victor Ponta, de la Liviu Dragnea la Radu Mazăre, și tu, dintr-un sfert de secol de corupție, să nu poți proba nimic, asta mi se pare de rîsul curcilor. Este mai slab decît comisia de etică din organizația Șoimii Patriei.

După părerea mea de om cu ochii pe politică, scandalul Dragnea este un concert dedicat unui om vulnerabil, pentru care instituțiile statului nu sunt capabile să strîngă dovezi.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: