DESPRE ALBANIA….. IN LIMBA ROMANA!

7 dec.

https://albaniaperomaneste.files.wordpress.com/2014/04/romania-albania.jpg

DATE GENERALE – Bine ai venit!

Draga vizitatorule,

Acest blog este dedicat Albaniei, o tarisoara nu foarte departe de tine, insa despre care suntem siguri ca nu stii prea multe. O sa gasesti aici informatiile de care ai nevoie si printre altele, un loc de reflecție și dezbatere deschisă cu privire la “Tara vulturilor” (Shqiperia), asa cum ar suna Albania…pe romaneste. Postarile tale sunt binevenite, indiferent ca pui o intrebare sau ai nevoie de ajutor;  ne va face placere sa iti stam la dispozitie. Insa, inainte de toate, pentru buna functionare a blogului esti rugat sa respecti cateva reguli elementare:

Nu se admite folosirea  unui limbaj vulgar, obscen sau discriminator in ceea ce priveste nationalitatea, religia sau sexul unei alte persoane. Nu se accepta sa fie jigniti sau atacati ceilalti  doar pentru ca nu impartasesc o anumita parere sau aceleasi preferinte ca si tine.

Te rugam ca inainte de postarea unui mesaj sa te asiguri ca acesta este în sectiunea corespunzatoare, pentru ca administratorii  sa nu fie nevoiti sa te roage sa il postezi acolo unde ar trebui sa ii fie locul.

Te rugam sa postezi mesaje care au legatura cu topicul. Daca nu poti sa fii in ton cu acesta,este mai bine sa nu postezi nimic.  Totusi, vei fi binevenit oricand vei avea ceva de spus cu privire la subiectul pus in discutie .

Verifica  textul inainte de a-l posta. Astfel te poti asigura ca este usor de citit si poate fi inteles de catre ceilalti cititori ai blogului. 

Daca mesajul tau a fost sters, atunci inseamna ca nepublicarea sa a avut la baza un motiv intemeiat.

Bine ai venit in Albania!

DATE GENERALE

Pozitia geografica

Albania se situeaza in Sud-Estul Peninsulei Balcanice si are o suprafata de 28 748 km2, dintre care 27 398 km2 sunt reprezentati de uscat si 1350 kmde apele teritoriale, Albania avand deschidere la marile Adriatica si Ioniana, in partea de vest. Granitele Albaniei se intind pe 717 km din care 362 km sunt reprezentati de zona litorala. Se invecineaza la nord-vest cu Muntenegru, la nord si nord-est cu Republica Kosovo, in est cu Macedonia si in sud si sud-est cu Grecia. Clima este mediteraneana in zonele de sud si de vest ale tarii si continentala in cele nordice si estice. Relieful este predominant muntos si daca ar trebui sa tinem cont de raportarea acestuia la suprafata tarii, Albania este cea mai muntuoasa tara din Europa (aproape 75% din teritoriul sau fiind acoperit de munti) Cel mai inalt varf este Mali i Korabit avand o inaltime de 2751 m.

Populatia

In Peninsula Balcanica traiesc aproape 6.5 miloane de albanezi, dintre care 3.6 milioane in Albania, 2.1 milioane in Kosovo, 500 000 in Macedonia si in jur de 400 000 in Grecia. Dintre cei care traiesc in Albania, 95% sunt de etnie albaneza, 3% de etnie greaca si 2% sunt aromani (vllahi), si restul sarbi, bulgari, tigani etc.

Religia

In ultimii ani, in mod deosebit pentru tarile vecine Albaniei, religia albanezilor a devenit un subiect foarte dezbatut si uneori controversat. Insa, in Albania religia nu a fost niciodata un subiect care sa conduca la tensiuni sau neintelegeri. La inceputul sec. XX, un mare scriitor si patriot albanez pe nume de Vaso Pasha spunea: „Religia albaneziilor este albanismul”. Si asa a fost sa fie pentru totdeauna. Armonia religioasa care exista in Albania nu stiu sa se mai intalneasca prin alte parti. Cei 60-65% de musulmani traiesc in pace si armonie cu cei 20-30% ortodocsi si restul de 10-15% reprezentat de catolici. Este un lucru foarte des intalnit faptul ca musulmanii sarbatoresc impreuna cu crestinii, Craciunul sau Pastele si vice –versa. In anumite zone ale Albaniei (Mirdita, Puke etc.) este un obicei déjà impamantenit ca nasii copiilor crestini sa fie musulmani, si asta se face in numele pacii si armoniei care trebuie sa existe intre albanezi indiferent de religia careia ii apartin.

Inedit

Putina lume, atat in Albania cat si in Romania stie ca imnul Albaniei este compus de marele compozitor roman: Ciprian Porumbescu. Melodia Pe al Nostru Steag e Scris Unire este muzica imnului Albaniei!



Imnul Albaniei

Text : Asdreni (Aleksander Stavre Drenova)

Muzica : Ciprian Porumbescu

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.