Vizita lui Klaus Iohannis în Japonia, plăcută pentru familie, dar inutilă pentru țară

13 mart.

Vizita lui Klaus Iohannis în Japonia, plăcută pentru familie, dar inutilă pentru țară

Fostul premier Adrian Năstase face o analiză scurtă, dar tăioasă a vizitei lui Klaus Iohannis în Japonia. Plăcută pentru familie, dar inutilă pentru țară.

“Tratatul de la Paris, din 28 octombrie 1920, prin care Basarabia era alipită la Regatul României, a fost semnat de Japonia dar nu a fost ratificat de această.

Explicația este legată de felul în care Japonia a privit relația cu URSS și de semnificația unui acord intervenit între cele două tări, în 1925, pentru normalizarea relațiilor bilaterale. Sub presiunea sovietică și preocupată de interesele sale din Asia, Japonia nu a mai ratificat Tratatul de la Paris, explicând că nu este interesată de „afacerile europene”.

Acum, Japonia este interesată și de „afacerile europene”, dovadă fiind Acordul de parteneriat strategic între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte și Japonia, pe de altă parte, acord încheiat în 2018. Între statele membre figurează, așa cum bănuiți, și România. Deci, România, că membru al Uniunii Europene, este în „parteneriat strategic” cu Japonia din 2018. De ce mai era nevoie, după cinci ani, de excursia lui Iohannis la Tokyo pentru a semna o declarație în același sens?” – scrie Adrian Năstase pe blogul său.

60m.ro – Știri de ultimă oră și ultimele știri online

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.