Noii ieniceri

25 feb.

ministru >> prim-ministru >> blogger

Unknown-2.jpeg

Conform acceptiunii generale, un ienicer era un soldat din corpul de elită al vechii infanterii turcești, „recrutat la început dintre prizonierii de război, iar mai târziu dintre copiii turciți ai populațiilor creștine”.

In vremea lui Brâncoveanu, in Tara Românească nu existau decât 200 de ieniceri pentru a „controla” conduita Domnitorului si a boierilor români. Multi dintre ienicerii trimisi de sultan isi aveau originile la nord de Dunăre.

Privesc cu surprindere,  interventiile publice (inclusiv pe facebook), din ultimii ani, ale unora dintre reprezentantii elitelor românesti. Multi dintre ei privesc problemele românesti dinafară sau de sus, aliniindu-se, naiv sau interesat, unor puncte de vedere externe. Analiza capitalului actual din România, după 25 de ani de „lectii invătate”,  ne arată unde ne aflăm. „Small is beatiful”, „să tăiem coada câinelui dintr-o lovitură”, „Cap-urile si Ias-urile sunt structuri comuniste”, etc. In timpul ăsta, companiile occidentale nationale au devenit mai mari, transnationale, si aveau nevoie…

Vezi articolul original 71 de cuvinte mai mult

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.